Tutkimus: Näitä asioita ulkomaiset opiskelijat arvostavat Suomessa

Moni ulkomaalainen arvioi Suomen olevan kansainvälisyyden vastainen.

14.3. 16:42

Suurin osa kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista kotiutuu Suomeen hyvin ja nopeasti, mutta lähes puolet pitää muuttoa pois Suomesta opintojen jälkeen todennäköisenä. Näin kertoo tiistaina julkaistu Kansainvälisten osaajien Suomi -hankkeen loppuraportti.

Ulkomaalaiset opiskelijat arvostavat Suomessa tutkimuksen mukaan koulutuksen korkeaa laatua, elintasoa ja luonnonläheisyyttä. Jopa 87 prosenttia on tyytyväisiä opintoihinsa.

Suomen vetovoimatekijöitä ovat tutkimuksen perusteella ylipäätään yleinen elintaso, luonnonläheisyys sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino. Houkuttelevuutta lisäävät yleinen turvallisuus sekä ihmisoikeudet ja demokratia. Sen sijaan työmahdollisuuksia tai palkkatasoa pitää vain harva tärkeänä Suomen vetovoimatekijänä.

Ystäviä vaikea saada, moni pitää Suomea kansainvälisyyden vastaisena

Tutkimuksen perusteella kansainvälisten osaajien joukossa on lähes yhtä paljon niitä, jotka arvioivat suomalaisen yhteiskunnan olevan kansainvälisyyden vastainen kuin niitä, jotka arvioivat sen olevan kansainvälinen.

Maassa pidempään asuneiden ulkomaalaisten näkemykset ovat enemmän kallellaan siihen suuntaan, että suomalainen yhteiskunta on poissulkeva. Vähemmän aikaa Suomessa asuneiden näkemykset ovat myönteisempiä.

Ystäviä on vaikea saada. Noin 40 prosenttia ulkomaalaisista opiskelijoista katsoo, että vaikeus saada ystäviä on hankaloittanut kotiutumista. Noin kolmannes opiskelijoista arvioi mahdollisuutensa edetä urallaan Suomessa heikoiksi.

Kumppaninsa vuoksi Suomeen muuttaneista ulkomaalaisista 67 prosenttia kertoo kotiutumisen vaikeutuneen, koska töiden löytäminen on ollut hankalaa. Tämä voi heikentää myös työperäistä maahanmuuttoa.

Tutkimushankkeessa tehtiin kyselyt ulkosuomalaisille, paluumuuttajille, Suomessa asuville ja täällä töitä tekeville tai hakeville ulkomaalaisille, kumppanin vuoksi Suomeen muuttaneille ja korkeakoulututkintoa Suomessa suorittaville ulkomaalaisille. Kyselyissä oli yhteensä 2 500 vastaajaa. Tutkimuksen toteutti E2 Tutkimus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?