Marko äkkäsi järven jäällä ison, mustan möykyn – pian oli riennettävä apuun

Luontoharrastajat auttoivat avannon kadottanutta saimaannorppaa löytämään avannon Savonlinnassa. Norpat voivat nousta avannoista jäälle esimerkiksi lepäämään.

Vasemman puoleisessa kuvassa saimaannorppa yrittää kaivaa avantoa päästäkseen takaisin veteen. Oikean puoleisessa kuvassa norppa jo lähempänä avantoa, josta se pääsi lopulta veteen.

14.3. 17:29

Savonlinnalaiset ystävykset Marko Halonen ja Timo Seppäläinen löysivät itsensä tiistaina uudesta tilanteesta: luontoharrastajat päätyivät ohjaamaan avannon kadottanutta norppaa kohti avantoa Savonlinnassa Sulosaaren kupeessa.

Halonen kertoo havainneensa norpan jo maanantaina illalla katsellessaan autosta Kyrönsalmen maantiesillalla järvelle noin kello 17.30 aikoihin.

– Huomasin epäilyttävän näköisen ison mustan möykyn kyseisessä paikassa, jossa norppa sattui myös tänään aamulla olemaan. On hyvin todennäköistä, että se oli siellä jo eilen illalla, Halonen sanoo.

Luontoharrastajat kertovat nähneensä norppia useasti aiemminkin, mutta koskaan aiemmin kaksikko ei ole ohjannut norppaa avannon suuntaan.

– Savonlinnassa saimaannorppia pystyy näkemään säännöllisesti ydinkeskustassa Olavinlinnan ympäristössä. Tänäkin talvena olen nähnyt niitä useamman kerran ja useamman vuoden olen niitä seuraillut, Halonen kertoo.

Edellisenä yönä lunta oli satanut runsaasti ja kaksikko uskoo, että saimaannorppa oli luultavasti hukannut avannon, josta norpat nousevat jään pinnalle. Seppäläinen lisää, että vielä aamullakin Savonlinnassa oli satanut lunta.

Norpat voivat nousta avannoista jäälle esimerkiksi lepäämään.

– Vaikea sanoa, oliko se tullut railosta, joka oli mennyt umpeen vai avannosta. Selkeästi reikä oli kuitenkin kateissa, Halonen sanoo.

Halonen havaitsi tiistaiaamuna, että norppa oli edelleen jäällä. Tiistaina aamupäivän aikaan ystävät menivät katsomaan norppaa saaren rantaan, jossa he havaitsivat norpan siirtyneen sen aiemmasta paikasta.

Miehet uskoivat sen etsivän avantoa. Ystävät päättivät ohjata norppaa avannon suuntaan.

– Tajusimme, että se etsii avantoa. Se yritti myös saada avantoa suurennettua, että pääsisi veteen. Todennäköisesti siinä oli niin paljon jäätä ettei se saanut sitä auki, Seppäläinen sanoo.

Seppäläinen kertoo, että ystävät päättivät ohjata norppaa oikeaan suuntaan kohti sulaa ja avantoa.

– Saimme estettyä ettei se kääntynyt takaisin päin, Seppäläinen kertoo.

Norppa liikkui tämän jälkeen vielä noin 50 metriä jäätä pitkin kunnes löysi avannon ja pääsi lopulta takaisin veteen.

Halonen kertoo mittailleensa norpan jäällä liikkumaa matkaa ja arvioi sen olleen yhteensä lähelle 500 metriä.

– Tarina päättyi onnellisesti, norppa pääsi takaisin veteen. Oli mielenkiintoinen ja mukava aamupäivä, Halonen toteaa.

– En tiedä pelastimmeko norppaa, mutta ainakin saimme sen ohjattua veteen. Tuli tosi hyvä mieli, Seppäläinen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?