Ähtärin lumileopardi joutui hammaslääkäriin – käytössä hellyttävä kikka kynsi-iskuilta suojautumiseen

Lumileopardille laitettiin tassuihin hanskat hoidon ajaksi.

Juma-lumileopardia hoidettiin eläinklinikalla Nurmossa.

14.3. 15:22

Ähtärin eläinpuiston lumileopardi Juman alaleuan oikean kulmahampaan kärjen huomattiin viime viikolla katkenneen. Asiantuntijat olivat sitä mieltä, että hammas tarvitsee juurihoidon.

Juma nukutettiin aitauksessaan ja kuljetettiin laatikossa eläinklinikalle. Sen tassuihin laitettiin varotoimenpiteenä suuret hanskat. Jos lumileopardi heräisi unestaan, se ei pääsisi raapaisemaan ketään.

Juma-naaras asuu Ähtärissä Jamal-uroksen kanssa. Myös Jamal-uros joutui juurihoitoon viime syksynä. Sen hammasongelma ehti äityä pahemmaksi, ja ikeneen muodostua paise.

Katso, miten Jamal-urosta hoidettiin eläinklinikalla:

Juma juurihoidossa.

Lumileopardi Jumalle laitettiin tassuihin hanskat varotoimena, jos se olisi havahtunut nukutuksesta.

Lumileopardit laitettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa samaan aitaukseen. Tänä talvena niillä on juuri ollut kiima-aika.

Puiston intendentti Marko Haapakosken mukaan vielä ei tiedetä, onko pentuja tulossa, mutta sitä toivotaan kovasti. Siksi Juman hammasoperaatiotakin kiirehdittiin.

– Ajateltiin, että se on parempi hoitaa kuntoon nyt, jos sattuukin niin, että Juma on tiineenä, hän sanoo.

Hänen mukaansa lumileopardit lisääntyvät usein myös eläintarhaolosuhteissa. Ähtärissäkin on ollut useita pentueita aiempina vuosina.

Jumalle tehtiin juurihoito toiseen alakulmahampaaseen ja laitettiin paikat estämään tulehduksia. Siihen tarvittiin monen hengen tiimi.

Juma oli nukutettuna pari tuntia.

Lumileopardien hampaita pitää kunnossa luiden pureskelu. Juman rikkoutunut hammas huomattiin tavanomaisen ruokinnan ja koulutuksen yhteydessä. Juma ei ollut vielä käyttäytynyt muuten oudosti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?