Pirkanmaan käräjäoikeudessa on alettu käsitellä yhdenvertaisuuslakiin perustuvaa riita-asiaa. Kampaamoketju purki kahden kampaajana työskennelleen romaninaisen työsuhteet koeaikana, koska he olivat työssään pukeutuneet romanihameeseen.
Teresa Koivisto ja Satu Mäntyniemi olivat solmineet toistaiseksi voimassaolevat työsuhteet tammikuussa 2020. Heidän työpaikkansa sijaitsi Pohjanmaalla.
Koivisto oli työllistynyt kampaamoketjuun viikkoa aiemmin ja suositteli paikkaa ystävättärelleen.
Haastehakemuksen mukaan Koivisto kävi työhaastattelussa ja sopi työnantajan kanssa työhön liittyvistä pukeutumisohjeista. Kampaaja kertoi ilmoittaneensa, ettei voisi kulttuuristaan johtuvista syistä käyttää työssään housuja.
Sen sijaan hän voisi teettää kevyemmän työhameversion romanihameestaan ja käyttää sen kanssa yrityksen puseroa.
Samansuuntaisen neuvonpidon työnantajan kanssa kävi myös Mäntyniemi. Haastehakemuksensa mukaan hän toi jo työhaastattelussa ilmi tyytyväisyytensä siitä, ettei romanihame ole esteenä työnteolle.
Naiset saivat työnantajan kanssa käydyistä keskusteluista käsityksen, ettei hameeseen pukeutuminen ole este työlle.
Kampaajien mukaan työnantajan edustaja oli sittemmin ilmoittanut, etteivät he voi työskennellä romanihameessa, koska se ei sovellu muun muassa työnantajan imagoon.
Mäntyniemen ja Koiviston mukaan tilanteesta seurasi ”päivittäisiä selvityksiä” työnantajan kanssa.
Erinäisten vaiheiden jälkeen he ottivat yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon. Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoi, että asiassa oli oletettavasti tapahtunut syrjintää.
Asia eteni käräjille. Naiset vaativat, että käräjäoikeus vahvistaa työnantajan syrjineen heitä alkuperänsä perusteella ja purkaneensa työsopimukset lainvastaisesti.
Kampaajat vaativat työnantajaltaan syrjinnän aiheuttamasta loukkauksesta 12 000 euron korvauksia kumpikin.
Riitajutun käsittely aloitettiin tiistaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa.
Kampaamoketju kiistää vastauksessaan, että se olisi toiminut syrjivästi naisia kohtaan.
Yritys vetoaa siihen, että liiketoimintakonseptiin kuuluu tietynlainen työvaatetus, jota kaikki työntekijät noudattavat yhtenäisesti. Vaatetuksen yhdenmukaisuus liittyy firman mukaan työturvallisuuteen, työergonomiaan ja työhygieniaan.
– Käytäntö on osoittanut, että alaosana housut ovat ainoa vaihtoehto käytännöllisyyden, asiallisuuden, siveellisyyden, turvallisuuden ja hygieniavaatimusten vuoksi, työnantaja perustelee vastauksessaan.
Yhtiön mukaan työhaastattelussa oli ilmoitettu, ettei runsaskankainen, leveä ja maahan asti ulottuva samettihame sovellu työvaatteeksi, vaan vaatetuksen tulee olla ohjeistuksen mukaista.
Kampaajat kritisoivat, ettei työnantaja antanut mahdollisuutta osoittaa, etteivät hygienia ja turvallisuus romanihameessa työskennellessä vaarannu.
Kampaamoketju kiistää purkaneensa työsuhteet syrjivin perustein ja pitää ex-työntekijöiden väitteitä perättöminä.
Pirkanmaan käräjäoikeus antaa asiassa ratkaisunsa myöhemmin.