Kaksi sankoa ilmestyi kuin tyhjästä Helsinki-Vantaan kiitotien viereen – syntyi epäily säteilyvaarasta

Tiedossa ei ole, miksi sangot päätyivät yksinään tielle.

Helsinki-Vantaan lentokenttä helmikuussa.

14.3. 7:30

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos sai varhain tiistaiaamuna hälytyksen vaarallisen aineen onnettomuudesta Helsinki-Vantaan lentokentälle. Lentokentän kiitoteiden viereiselle huoltoreitille oli ilmestynyt kaksi sankoa, joissa oli säteilevän aineen merkinnät. Ne olivat todennäköisesti tipahtaneet kuljetusautosta.

Sangot olivat kuitenkin tyhjiä. Säteilevän aineen kuljetusastioissa on aina YK-numero, jonka avulla voidaan tunnistaa kuljetettava vaarallinen aine. Lisäksi niihin merkitään myös, jos astia on tyhjä.

Vaikka astiat olivat tyhjiä, pelastuslaitos suoritti säteilymittauksen. Päivystävän palomestarin Tomi Airaksisen mukaan sankoista ei lähtenyt säteilyä, vaan säteilyarvot olivat normaalit, pelkkää taustasäteilyä. Sangot olivat Airaksisen mukaan noin 15–20 litran kokoisia.

– Mitään varsinaista ainetta niissä ei enää ollut, Airaksinen sanoo.

Sitä ei tiedetä, miksi sangot päätyivät yksinään tielle. Sangot havainnut työntekijä ei ollut osallistunut niiden kuljetukseen. Astiat olivat kuitenkin ehjiä. Airaksisen mukaan lentokenttä selvittää asiaa.

Tapauksesta ei aiheutunut keskeytystä lentoliikenteelle eikä juuri huoltoliikenteellekään. Airaksisen mukaan pelastuslaitos joutuu mittaamaan säteilyä vain harvoin.

– En muista, milloin olisi tullut säteilykeikka vastaan, mutta kerta se on ensimmäinenkin, hän sanoo.

Finavian viestinnän Annika Kålan mukaan sangot olivat ilmeisesti tipahtaneet asematason rahdista. Hänen mukaansa kenttä selvittä tarkasti, mistä ne olivat tulleet ja miksi ne pääsivät tippumaan.

– Aina, kun lentokentällä tapahtuu jotain poikkeavaa, siitä annetaan hälytys. Työntekijät huomioivat kaiken poikkeavan. Oli kyse rahdista tai tavaroista, jotka ovat niille kuulumattomissa paikoissa, kaikesta annetaan aina hälytys, hän sanoo.

Kålan mukaan lentokentällä nostetaan toimintavalmiutta matalalla kynnyksellä.

– Tässäkin on menetelty aivan oikein, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?