14-vuotias tyttö kuoli aivo­kalvon­tulehdukseen – lääkäri syyllistyi rikokseen

Kovista pääkivuista kärsinyt 14-vuotias tyttö kuoli äidin silmien edessä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi asiassa tuomion maanantaina.

13.3. 15:20

14-vuotiaan tytön huolimattomasti tutkinut ylilääkäri sai 20 päiväsakkoa, joka teki hänen tuloillaan 3 180 euroa.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan savolaisessa terveyskeskuksessa työskennellyt lääkäri syyllistyi tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Sen sijaan syyte kuolemantuottamuksesta kaatui. Oikeuden mukaan lääkäri ei ollut vastuussa tytön kuolemasta, vaikka hän diagnosoi potilaan oireet väärin. Lääkäri ei tunnistanut tytöllä ollutta aivokalvontulehdusta.

Lääkäri oletti, että tytöllä oli migreeni, eikä hän tutkinut esimerkiksi potilaansa veren tulehdusarvoja, vaikka se olisi ollut oikeuden mukaan perusteltua.

Oikeuden mukaan lääkäri ei myöskään riittävän huolellisella haastattelulla selvittänyt tytön muita oireita, eli toistuvaa oksentelua.

– Riittävän huolellisella haastattelulla ja veren tulehdusarvojen tutkimisella (lääkärin) olisi tullut havaita, ettei (tyttö) kärsi (lääkärin) työdiagnoosiksi asettamasta migreenistä, vaan aivokalvontulehduksesta, oikeus kirjoitti.

Tyttö kuoli aivokalvontulehdukseen lääkärinkäynnin jälkeisenä yönä. Oikeus huomautti, että tulehdus oli jo varsin pitkälle, eikä tyttö olisi välttämättä selvinnyt, vaikka tämä olisi saanut heti asianmukaista hoitoa. Tästä syystä lääkärin syyte kuolemantuottamuksesta kaatui.

Tyttö kuoli kodissaan aivokalvontulehdukseen toukokuussa 2019.

Lapsen kuolema on ollut äidille raskas taakka kannettavaksi. Hän oli tytön tukena ja turvana viimeisiin hetkiin asti.

Äiti oli lapsensa kanssa lääkärissäkin. Oikeudessa kävi ilmi, että lääkärinkäynnin jälkeen tyttö oli velton oloinen, ja hän valahti taksimatkan jälkeen kotipihalleen. Äiti joutui soittamaan ambulanssihenkilöstön paikalle, ja he kantoivat tytön olohuoneen sängylle.

Tässä vaiheessa tyttö jaksoi vielä vitsailla. Juuri saatu särkylääke oli hieman lievittänyt pääkipua.

Lue lisää: Äiti elvytti 14-vuotiasta tytärtään keskellä yötä

– Kuulin, kun tämä naishoitaja vitsaili (tytölle), että voikun hänkin sais jostain tuommoisia lääkkeitä, jotka noin naurattaa ja tekee tuommoisen olon, äiti kertoi poliisikuulusteluissa.

Äidin mukaan yläastetta käynyt tyttö oli muutenkin kiltti ja auttavainen. Kuvaamataidon opettajan ammatista haaveillut tyttö oli hyvin taiteellinen, ja hän pärjäsi myös hyvin koulussa. Tytöllä oli todistuksessa useita kymppejä.

Äiti ja tytär menivät nukkumaan lääkärin ohjeiden mukaisesti, mutta tyttö heräsi paria tuntia myöhemmin jälleen kovaan pääkipuun. Tyttö ja äiti vaihtoivat päittäin nukkumapaikkoja, koska se helpotti tytön unen saantia.

Äiti heräsi yöllä uudelleen, jolloin hän havaitsi tyttärensä olevan eloton. Äiti soitti hätäkeskukseen, ja sieltä saatujen ohjeiden perusteella hän aloitti tyttärensä elvyttämisen.

Kymmenisen minuuttia meni, mutta elonmerkkejä ei näkynyt. Samalla ensimmäinen ambulanssi tuli paikalle, pian toinen. Myös lääkäri lennätettiin pelastushelikopterilla paikalle.

Yrityksistä huolimatta tytön pelastamiseksi ei ollut mitään tehtävissä. Tytön kivut kaikkosivat, mutta hän ei enää koskaan herännyt. Kello oli aamulla yli puoli seitsemän.

Lapsen menetys oli äidille shokki.

– Kaiken kaikkiaan tämä tapahtuma on järkyttänyt minua ja lapsiani kovasti.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden maanantaina antama tuomio ei ole lainvoimainen. Yli 30-vuotias mies kiisti syytteet. Hän oli valmistunut lääkäriksi vain reilua kahta vuotta ennen tytön kuolemaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?