Yhdysvaltain strateginen pommittaja lensi Suomen­lahdella – Mika Aaltola: ”Näin lähetetään vasta­pelote­viesti”

B-52-pommikone kääntyi ennen Suursaarta Baltian maiden ylle.

Yhdysvaltain ilmavoimien B-52-pommikone kuvattuna sen yläpuolella lentävästä tankkauskoneesta Britannian rannikon edustalla maaliskuussa 2019.

12.3. 0:19

Yhdysvaltain ilmavoimien strateginen pommittaja B-52 lensi lauantai-iltana Suomenlahden yllä kohti Pietaria. Flightradar-sivuston tiedot kertoivat, että se kääntyi etelään ennen Venäjälle kuuluvaa Suursaarta ja palasi Baltian maiden yli Itämerelle, josta oli tullutkin.

Boeing B-52 Stratofortress on pitkän matkan raskas pommikone, joka voi kantaa ydinaseita.

Lentoja seuraava Flightradar-sivusto näytti yhdysvaltalaisen B-52-koneen lauantaisen reitin Itämerellä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi lennon selväksi viestiksi Yhdysvalloilta Venäjälle.

– Suomenlahti on yksi Euroopan strategisesti tärkeimpiä kapeikkoja, jossa Venäjä lisännyt toimintaansa, esim. Suursaaressa. Näin de facto -liittolaisista huolehditaan ja lähetetään vastapeloteviesti, Aaltola kirjoitti Twitterissä.

– Venäjä lisännyt provosoivaa toimintaansa Alaskasta Arktikselle. Tämä on vastasignalointia.

B-52-koneet ovat olleet Yhdysvaltojen ilmavoimien käytössä jo 1950-luvulta. Ne muistetaan jo Vietnamin sodan mattopommituksista.

B-52:t ovat tuttu näky Euroopassa, jossa ne osallistuvat usein Yhdysvaltojen ja sen eurooppalaisten kumppanimaiden harjoituksiin. Niihin ei kuitenkaan ole saatu tottua Suomessa, vaikka esimerkiksi Ruotsin taivaalla ne lensivät viime syksynä, vieläpä matalalla Tukholman yli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?