Ilmavoimien komentaja Hornetien luovuttamisesta Ukrainalle: ”Emme ole keskustelleet asiasta”

Ilmavoimien komentajan Juha-Pekka Keräsen mukaan asiasta ei ole keskusteltu, eikä puolustusministeriöltä ole tullut lahjoittamiseen liittyvää tehtävänantoa.

Ilmavoimien komentajan Juha-Pekka Keräsen mukaan puolustusvoimissa ei olla käyty keskustelua Hornetien luovuttamisesta Ukrainalle.

11.3. 10:23

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen sanoo, ettei puolustusvoimissa ole keskusteltu pääministeri Sanna Marinin (sd) perjantaina väläyttämästä mahdollisuudesta, että Suomen käytöstä poistuvia Hornet-hävittäjiä voitaisiin luovuttaa Ukrainalle.

– Puolustusvoimissa emme ole keskustellet asiasta eikä tiedossani ole tähän liittyvää puolustusministeriön tehtävänantoa. Käsittääkseni pääministeri myös tarkoitti asian mahdollista myöhempää tarkastelua, kun Hornetit ovat poistumassa, Keränen sanoi IS:lle sähköpostitse.

Keräsen kommenteista uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue lisää: Marin väläytti Hornetien antamista Ukrainalle – näin presidentti Niinistö kommentoi

Lue lisää: Kommentti: Marinin Hornet-sooloilu Ukrainassa on enemmän kuin kiusallista Suomen kannalta – Marin ei keskustelut ideastaan kenenkään kanssa

Ukrainassa vieraillessaan Marin nosti esiin, että Hornetien luovuttamisesta Ukrainalle voitaisiin keskustella, kun Suomi on uudistamassa hävittäjiään yhdysvaltalaisilla Lockheed Martin F-35 Lightning II -hävittäjillä.

– Eri maat puntaroivat ja arvioivat omia kykyjänsä tämänkaltaista aseapua toimittaa, mutta mielestäni myös Suomessa tätä keskustelua voidaan käydä. Voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, Marin sanoi.

– Mitään päätöksiä ei ole tehty. Keskustelu ovat vasta hyvin alkuvaiheessa, ja totta kai kun keskustelemme esimerkiksi hävittäjäkysymyksestä, se vaatii mittavaa kansainvälistä yhteistyötä.

Lue lisää: Puolustus­ministeri Kaikkonen yllättyi Marinin Hornet-näkemyksestä: ”Ne ovat keskeinen osa puolustustamme”

Lue lisää: Marinin Hornet-lausunto puhuttaa Twitterissä: ”Tukea ei voi kuitenkaan luvata mutu­tuntumalla”

Keränen toteaa, ettei Suomella ole varaa luopua Hornet-kalustosta ennen kuin korvaava F-35-järjestelmä on saatu käyttöön.

Hävittäjien luovuttaminen ei ole helppo prosessi. Niiden lentokelpoisuus pitäisi hyväksyä ja luovutuslupa tarvittaisiin Yhdysvaltojen hallinnolta. Ukrainalaisten koulutuskin olisi hankalaa.

– Koulutuksen näkökulmasta ilmavoimat on käytännössä kiinni F-35-järjestelmän käyttöönotossa ja operatiivisen valmiuden ylläpidossa, jolloin ilmavoimilla ei olisi resursseja kouluttaa laajasti esimerkiksi ukrainalaisia ohjaajia ja mekaanikkoja.

Ilmavoimilla ei olisi resursseja kouluttaa laajasti esimerkiksi ukrainalaisia ohjaajia ja mekaanikkoja.

Suomen Hornet-hävittäjät ovat poistumassa käytöstä tämän vuosikymmenen aikana.

Suomessa ensimmäiset Hornetit poistuvat käytöstä vuonna 2025. Ensimmäiset F-35-koneet saapuvat vuonna 2026. Hornetit jäisivät Suomessa unholaan aikaisintaan 2030, jolloin kaluston ikä on jo vanhaa.

Jos luovutuksesta tuolloin päätettäisiin, olisi Keräsen mukaan vähintäänkin investoitava lentokelpoisuuden edellyttämien rakenteellisten päivitysten tekemiseen.

– F/A-18 A, B, C ja D -kalusto ovat poistumassa käytöstä, jolloin rakenne- ja varaosien saatavuudessa olisi varmasti merkittäviä haasteita, joka edelleen nostaisi investointien suuruutta.

Oheiselta videolta näet Sanna Marinin ja Maria Ohisalon tiedotustilaisuuden perjantaina Kiovassa. Marin kommentoi Hornet-hävittäjiä videon kohdassa 14.30.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?