Kokonainen terveys­keskuksellinen sairaala­tarvikkeita aiottiin heittää pois Kirkko­nummella – sitten huolto­mies sai idean

Rekat kuljettavat Kirkkonummelta sairaalatarvikkeita Ukrainan Hersoniin ja Dniproon.

11.3. 20:33

Kirkkonummelta lahjoitetaan kaksi rekkalastillista sairaalavälineitä Ukrainaan. Vapaaehtoiset ovat pakanneet matkaan sairaalasänkyjä, tippatelineitä, sermejä ja pyörätuoleja keskiviikosta lähtien.

Rekat kuljettavat ne naistenklinikalle Hersoniin ja sotilaita ja siviilejä hoitavaan sairaalaan Dniproon.

– Ihan kaikelle on tarve. Olemme täällä aivan innosta silmät pyöreinä, tavaroiden pakkaamiseen osallistuva Anita Koskinen-Vasilenko sanoo.

Sairaalatarvikkeet ovat Kirkkonummen vanhasta terveyskeskuksesta. Kirkkonummen terveyskeskus siirtyi viime joulukuussa uuteen hyvinvointikeskukseen. Vanha terveyskeskusrakennus on kunnan omistuksessa, ja se ollaan purkamassa.

Nyt lahjoitettava irtaimisto puolestaan kuuluu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Koskinen-Vasilenkon mukaan lahjoitettava tavara on oikein hyväkuntoista.

Hänen tietojensa mukaan idean tavaroiden lahjoittamisesta keksi terveyskeskuksen huoltomies, joka ehdotti hyvinvointialueelle, ettei käyttämättä jäävää sairaalavälineistöä tuhottaisi, vaan se voitaisiin lahjoittaa Ukrainaan.

Yksi rekka on jo saatu täyteen, ja se matkaa pian Ukrainaan.

Ukrainaan lähtevien tavaroiden joukossa on paljon pienempää ja suurempaa sairaalatarviketta.

Tavaroiden pakkaamisen koordinoinnista kuljettamisesta vastaa Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n logistiikkakeskus. Pakkaamiseen on osallistunut Ukrainalaiset Kirkkonummella -yhdistyksen jäseniä sekä muita vapaaehtoisia.

Apua on ollut paljon, keskiviikkona parisenkymmentä henkeä ja torstaina kuutisenkymmentä. Tavaroita on pakattu yötä myöten.

– Käytännössä katsoen kaikki on pakattu, se oli kuin muurahaispesässä täällä meininki, Koskinen-Vasilenko kertoo.

Hänen mukaansa rekat tulevat Ukrainasta hakemaan tavarat. Toinen rekoista on jo saatu täyteen, mutta toinen on vielä matkalla kohti Kirkkonummea. Kuljetus maksetaan lahjoitusvaroin.

Kirkkonummen vt. kunnanjohtaja Anna-Kaisa Kauppinen kertoo, että hyvinvointialueen kanssa sovittiin hyvinvointialueiden aloittaessa, että irtaimisto voidaan siirtää rauhassa pois.

– Tämähän on erittäin hyvä idea, kiitokset sen keksijälle, hän kommentoi tavaroiden lahjoittamista Ukrainaan.

Kunta purkaa vanhan terveyskeskusrakennuksen, koska se on elinkaarensa päässä ja kiinteistön kunnon kanssa on ollut haasteita.

Kirkkonummen vanha terveyskeskus puretaan, ja alueelle tehdään uusi asemakaava.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?