Ensi viikolla lämpenee, mutta koko maa ei saa nauttia keväästä

Tulevan viikon odotetaan olevan tavallista sateisempi ja kylmempi Suomessa.

Kylmyys ei heti taitu kevään edetessä, uusi kuukausiennuste sanoo.

11.3. 6:00

Uusimmassa kuukausiennusteessa ei näy vielä lupauksia lämpimästä keväästä. Sen mukaan maaliskuu tulee etenemään Suomessa hieman keskimääräistä viileämpänä. Myös huhtikuun alussa viikkojen keskilämpötilat voivat olla ajankohtaan nähden keskimääräistä kylmempiä tai sitten lähellä keskimääräisiä lämpötiloja.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF:n uusin kuukausiennusteen julkaistiin 9. maaliskuuta ja siitä uutisoi Foreca.

Maanantaina 13. päivä alkavalla viikolla osassa maata päivälämpötilat ovat nousemassa ajoittain selvästi plussalle ja sateita tulee tämän hetken ennusteen mukaan lumen lisäksi osittain myös vetenä ja räntänä.

Kuukausiennusteen mukaan alkavalla viikolla olisikin tavanomaista enemmän sateita. Keskilämpötila näyttäisi tällä viikolla olevan Pohjanmaalta maan pohjoisosaan 1–3 astetta keskimääräistä kylmempi, Käsivarren Lapissa 3–4 astetta keskimääräistä kylmempi.

Lauhempaa sääaalto saattaa kuitenkin olla luvassa viikonlopulle.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat maaliskuun puolivälissä aivan lounaisimmassa Suomessa 2–4 plusastetta, laajalti maan etelä- ja keskiosassa −2 ja 2 asteen välillä ja pohjoisessa −6 ja 2 asteen välillä.

Ennustuksen varmuus heikkenee selvästi maaliskuun loppua ja huhtikuun alkua kohden. Forecan meteorologi Joanna Rinne arvioi kuitenkin Forecan uutisessa, että polaaripyörre voimistuu seuraavan kahden viikon aikana takaisin ajankohdan keskiarvon tuntumaan.

Ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa päästäisiin siis lähelle ajankohdan keskiarvoja, mutta Suomen pohjoisosassa sää saattaa jatkua tavanomaista kylmempänä.

Kuukausiennusteessa ei näy suuria poikkeamia suuntaan eikä toiseen Suomen tai muunkaan Euroopan säässä 27. maaliskuuta ja 3. huhtikuuta alkavilla viikoilla.

Napa-alueen ympärillä oleva polaaripyörre pitää talvisin sisällään kylmää ilmaa, mutta polaaripyörteen heikkeneminen on päästänyt viime aikoina kylmää ilmaa virtaamaan napa-alueelta etelämmäs.

– Toisaalta tähän aikaan vuodesta polaaripyörteen keskimääräinen voimakkuus heikkenee luontaisesti pohjoisen puoliskon auringonvalon lisääntyessä – huhtikuun lopulla polaaripyörre vähitellen häviää kokonaan, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?