Ennuste: Näin paljon lunta sataa viikon­loppuna

Loppuviikoksi odotetaan reippaanpuoleisia lumisateita.

10.3. 20:25

Keski-Euroopasta hiipivä matalapaine tuo Suomeen saapuessaan reippaita lumisateita tänä viikonloppuna. Runsas lumisaderintama kerryttää tuoretta lumipeitettä erityisesti itärajan tuntumaan.

Forecan meteorologi Anna Latvalan mukaan matalapaineen keskus vyöryy Suomeen lauantaipäivän ja alkuillan aikana. Tuolloin lumisateet yleistyvät ensin maan eteläosissa – ensin vain ujosti. Illan aikana saderintaman levitessä kaakkoon ja maan itäosiin luvassa on sankempia lumisateita.

– Lauantain aikana lumikertymät vaihtelevat 5-10 senttimetrissä Uudenmaan itäosista aina itärajalle asti. Muualla Suomessa kertymät voivat jäädä pariin senttimetriin ja sää on hyvinkin poutaista, hän kertoo.

Lumisesta käänteestä varoittaa myös Yleisradion meteorologi Matti Huutonen Twitterissä.

Sitten saderintama liikkuu yön aikana kohti pohjoista ja tuolloin varsinkin Kainuun seudulla riittää lumisateita. Sunnuntain sadealue yltää Itä-Suomesta Pohjois-Pohjanmaalle ja aina itäiseen Lappiin asti.

– Maanantaiaamun puolella sateet väistyvät hissukseen koilliseen. Eniten ehtii sunnuntaina sataa Kainuussa, jossa vuorokauden lumikertymä voi olla 10-15 senttimetriä.

Itä-Suomesta aina paikoin Itä-Lappiin kertymä vaihtelee 5-15 senttimetrin välimaastossa. Sunnuntaina myös tuuli voimistuu. Se vaikuttaa osaltaan siihen, mihin lumi kasaantuu.

Lämpötilat painuvat perjantain jälkeen hienoiseen laskuun. Suurimmassa osassa Suomea pysytellään viikonloppuna 3-8 pakkasasteessa. Lämpimintä on maan länsi- ja luoteisosissa.

Kylmintä on Pohjois-Lapissa, jossa pakkanen voi kiristyä varsinkin sunnuntaina -15 asteeseen ja ehkäpä enemmänkin.

Matalapaineen keskus ohittaa suomen maanantaina-aamuna, mutta sadetauko on vain hetkellinen. Seuraava sade-alue saapuu Suomen eteläosiin jo illasta, mutta tuolloin sade saattaa sataa maankamaralle veden muodossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?