HS: Ohjetta Timtshenkon kansalaisuus­prosessin kiirehtimiseen ei löydy mistään

Supon entinen työntekijä Matti Saarelainen on perustellut poikkeustoimia ohjeella, jota ei ole kuitenkaan löytynyt.

Matti Saarelainen Helsingissä 12. huhtikuuta 2017.

10.3. 13:35 | Päivitetty 10.3. 14:02

Oligarkki Gennadi Timtshenkon kansalaisuus­hakemuksen kiirehtimistä perustelevaa ohjetta ei Helsingin Sanomien tekemän selvityksen perusteella löydy mistään.

Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden pikavauhtia vuonna 1999, kun Ulkomaalaisvirasto eli nykyinen Maahan­muutto­virasto päätti käsitellä Timtshenkon kansalaisuusasian kiireellisenä.

Ulkomaalais­viraston entinen ylijohtaja ja Supon entinen työntekijä Matti Saarelainen on perustellut poikkeuksellista toimintaansa ohjeella, jota Helsingin Sanomien mukaan ei kuitenkaan löydy oikeuskanslerilta eikä Maahan­muutto­virastosta.

Käsittelyjärjestyksestä poikettiin vain painavista syistä

Kansalaisuuspyyntöjen kiirehtimiselle oli tarkat kriteerit, eikä Timtshenko HS:n selvityksen mukaan täyttänyt niitä.

HS:n mukaan Ulkomaalaisvirasto poikkesi saapumisjärjestykseen perustuvasta käsittely­järjestyksestä vain painavista syistä, esimerkiksi jos Suomen kansalaisuus oli edellytyksenä Suomessa olevan työn säilyttämiselle.

Normaalista käsittely­järjestyksestä saatettiin joissain tapauksissa poiketa myös inhimillisistä syistä lasten, iäkkäiden ja sairaiden henkilöiden kohdalla.

Timtshenkon tytär sai Suomen kansalaisuuden vuotta myöhemmin poikkeuksellisella menettelyllä, vaikka Ulkomaalais­virasto oli aiemmin päättänyt olla käsittelemättä tyttären kansalaisuus­hakemusta kiireellisenä.

Sisäministeriö on tehnyt suojelupoliisille (supo) lisä­selvitys­pyynnön, joka koskee Saarelaisen toimintaa ja hänen osuuttaan Timtshenkon kansalaisuus­prosessissa. Supon helmikuussa antamassa selvityksessä Saarelainen kiisti vaikuttaneensa Timtshenkon kansalaisuus­päätökseen.

Supon tulee vastata kirjallisesti ministeriön lisäselvityspyyntöön 20. maaliskuuta mennessä.

Juttua päivitetty kello 14.02: Lisätty tietoja kansalaisuushakemusten käsittelyjärjestyksestä, Timtshenkon tyttären kansalaisuuspäätöksestä ja sisäministeriön lisäselvityspyynnöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?