Tehtaankadulla todella haisee – mutta mikä? Moni on aistinut sen hyvin eri tavalla: ”Heräsin siihen”

Monelle IS:n haastattelemalle Tehtaankadun outo käry on tuttu, mutta sen koostumus ja alkuperä ovat täysiä mysteerejä.

Moni on haistanut Ullanlinnassa mystisen käryn, mutta mikä ihme Tehtaankadulla oikein haisee?

10.3. 6:35

OMITUINEN palaneen käry on herättänyt Ullanlinnan asukkaiden huomion, kertoo Helsingin Sanomat.

Ilta-Sanomat vietti torstaina iltapäivällä tunnin verran Tehtaankadulla, ja sekä toimittaja että kuvaaja haistoivat mystisen käryn.

Lue lisää: HS: Tehtaankadulla käryää – mikä ihme Ullanlinnassa oikein haisee?

Käryä ei ollut ilmassa koko ajan, vaan se pöllähti hajuaistiin muutaman kerran tunnin aikana pieneksi hetkeksi kerrallaan. Ja häipyi yhtä nopeasti kuin oli ilmaantunutkin.

Hajussa oli poltetun ja savun vivahteita, mutta oli vaikea määritellä tarkasti, mitä käry lopulta oli. Aurinkoisena ja selkeänä mutta tuulisena iltapäivänä katukuvassa ei näkynyt savua, joka olisi voinut selittää hajun alkuperää.

Yhtä suuri mysteeri haju oli IS:n Tehtaankadun varrella haastattelemille ihmisille. Osa puolestaan ei ollut haistanut Tehtaankadun varrella koskaan mitään epätavallista.

Tehtaankadun varrella asuva Juha sanoi jopa heränneensä asunnon sisälle tulleeseen käryyn keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

– Harrastan erilaisia viinimaisteluita, eli hajuaistini on melko tarkka. Haju ei ollut hirveän vahva, mutta minä heräsin siihen, muut perheestä eivät, Juha sanoi IS:lle Venäjän suurlähetystön edustalla.

Moni on aistinut Tehtaankadun mystisen käryn hyvin eri tavalla.

– Haju oli vähän niin kuin jotain olisi poltettu, mutta siinä oli jotakin lisää. Se oli sellainen ihmeellinen, Juha lisäsi.

Päiväkävelyllä ollut Sauli Suominen sanoi asuvansa Tehtaankadulta pari korttelia merelle päin.

– Siellä en ole huomannut hajua koskaan, mutta tässä Tehtaankadulla kylläkin. Minulle tulee mieleen se, että poltetaan paperia. Ei muovia, puuta eikä kivihiiltä vaan paperia, Suominen sanoi.

Töistä kotimatkalla ollut Tomi Järvinen sanoo kiinnittäneensä toisinaan huomiota omituiseen käryyn ja ihmetelleensä sen alkuperää.

– Minusta se haju on sellainen, että on tuhkakuppi ja siellä paljon poltettuja tupakantumppeja, Järvinen sanoo.

Tomi Järvisen mielestä haju on kuin tuhkakupissa, johon on tumpattu useita tupakoita.

Koiriaan ulkoiluttanut Susanna sanoo kohdanneensa mystisen hajun toisinaan.

– Minun mielestäni haju on sellainen, kun puu ei ole palanut puhtaasti. Sellainen epätäydellisesti palaneen puun käry, Susanna miettii.

– En yhtään osaa, mistä haju tulee. Se häviää heti, kun menee Kaivopuiston puolelle, Susanna jatkaa.

Jos on haju itsessään mysteeri, niin yhtä suuri arvoitus on sen alkuperä kaikille muillekin. Ullanlinnan asukkaiden Facebook-ryhmässä hajua kuvaillaan kitkeräksi ja pistäväksi.

Haju oli vähän niin kuin jotain olisi poltettu, mutta siinä oli jotakin lisää. Se oli sellainen ihmeellinen.

Ryhmässä on arveltu, että käry tulisi Venäjän suurlähetystöstä. Eräs ryhmään kirjoittanut on kertonut nähneensä Venäjän suurlähetystön pihalla kokon. Toinen taas ilmoittaa hajun lähteen mahdollisesti olevan lähetystön piharakennuksen piipusta tuleva tumma savu.

Väitteitä ei ole voitu vahvistaa.

Tehtaankatu 12:ssa asuva rouva epäili, josko haju tulisikin heidän asuntoyhtiönsä sisäpiharemontista. Rouvan mukaan urakoitsija oli etukäteen ilmoittanut, että remontin aikana pahaa hajua voi esiintyä.

Remontissa on käytetty muun muassa kaasua, ja kaasupullot nököttivätkin pihan perällä siistissä rivissä. Rouvan mukaan koko piha haisee, ja kaasunsekainen haju on levinnyt myös porraskäytävään sekä sisälle huoneistoihin.

Monissa Tehtaankadun vanhoissa kerrostaloissa on yhä puulla lämpiävät uunit. Puun polttamisesta aiheutuvaa savua on epäilty yhdeksi mysteerikäryn alkulähteeksi.

Myös pari muuta Tehtaankatu 12:ssa asuvaa vahvisti, että piharemontista leviää käryä huoneistoihin ilmanvaihtokanavia pitkin, vaikka asukkaita on joinakin päivinä kehotettu pitämään ikkunoita suljettuna.

IS piipahti Tehtaankatu 12:ssa toteamassa hajun. Hajua oli, mutta siitä puuttui se poltetun tai savun vivahde, mikä nenään tulvahti pari kertaa alempana Tehtaankadulla.

– Remontista tulee kyllä hajua sisälle asuntoon, mutta se on erilaista kuin Tehtaankadulla Venäjän suurlähetystön liepeillä. Siellä haju on pistävämpi, koiransa kanssa ulos lähtenyt nuori mies sanoi.

Helsingin kaupunki on arvellut, että haju voisi tulla lähitalojen uuneista ja saunoista. Ullanlinnan alueella on paljon vanhoja kerrostaloja, joissa ei ole keskuslämmitystä.

Asukkaiden Facebook-ryhmässä on kuitenkin pohdittu, että haju on liian kitkerä ja pistävä ollakseen puun polttamisesta.

Remontista tulee kyllä hajua sisälle asuntoon, mutta se on erilaista kuin Tehtaankadulla Venäjän suurlähetystön liepeillä. Siellä haju on pistävämpi.

Kaupunki ei ole voinut vahvistaa eikä kumota Helsingin Sanomille arvioita siitä, että haju tulisi juuri Venäjän suurlähetystöstä.

Torstaina iltapäivällä oli navakanpuoleinen länsituuli, ja mystinen käry tarttui kerran pari nenään myös noin 100 metriä Venäjän suurlähetystön länsipuolella – eli lähetystöstä tullessaan käryn olisi tarvinnut edetä vankkaan vastatuuleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?