HS: Tehtaankadulla käryää – mikä ihme Ullanlinnassa oikein haisee?

Kitkerä ja pistävä. Näin Ullanlinnan asukkaat kuvailevat mystistä hajua, joka leijuu Tehtaankadulla. Osa Facebook-keskustelijoista on suunnannut nenänsä Venäjän suurlähetystöön.

Ullanlinnan kitkerä haju on herättänyt asukkaissa ihmetystä.

9.3. 16:21

Omituinen palaneen käry on herättänyt Ullanlinnan asukkaiden huomion, kertoo Helsingin Sanomat.

Palaneen hajua on hämmästellyt muun muassa europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) Ullanlinnan asukkaiden Facebook-ryhmässä.

– Tänään iltapäivällä oli hyvin outo pistävä palaneen käry Tehtaankadulla Venäjän suurlähetystön vieressä. Onko niillä yksityinen polttolaitos tontillaan? Mitään hajua? Saattaahan olla, että minulla on vilkas mielikuvitus, Hautala kirjoittaa.

Meppi ei ole huomionsa kanssa yksin. Eräs kirjoittajista on kertonut nähneensä Venäjän suurlähetystön pihalla kokon. Toinen taas ilmoittaa hajun lähteen mahdollisesti olevan lähetystön piharakennuksen piipusta tuleva tumma savu.

Väitteitä ei ole voitu vahvistaa.

Venäjän suurlähetystö on vastannut HS:n kysymyksiin sähköpostitse.

”Meillä ei ole toimivia takkoja tai puupolttoisia uuneja suurlähetystön alueella”, lähetystöstä kommentoitiin Helsingin Sanomille.

Jatkokysymyksiin ei tullut vastausta.

Hajuhavaintoja on tullut jo pitkään kuluneen vuoden aikana.

Helmikuussa 2022 Helsingin kaupungin ympäristöseuranta ja -valvontayksikön päällikkö Katariina Serenius kertoi HS:lle, että hajun lähteitä olisivat uunit ja saunat.

Asukkaiden mukaan haju on kuitenkin liian kitkerä ja pistävä ollakseen peräisin puun polttamisesta.

HS:n mukaan kaupungin valvontayksikkö on tutkinut asiaa ja sijoittanut havaintoja kartalle sekä ollut yhteydessä HSY:n ilmanlaadun seurantaan. Syy on jäänyt mysteeriksi.

Myöskään käynnit paikan päällä eivät ole tuottaneet tulosta. Tilannetta hankaloittaa myös se, että hajun haistaa ilmeisesti vain yläkerroksissa.

Katariina Serenius ei voinut vahvistaa tai kumota Helsingin Sanomille arvioita siitä, että haju tulisi juuri Venäjän suurlähetystöstä.

Sereniuksen mukaan selvinä havaintoaikoina tulen suunta on myös ollut toinen.

Kaiken lisäksi Venäjän hallitsemalla alueella kaupungin valvovalla viranomaisella on rajalliset valtuudet. Suurlähetystöillä on diplomaattinen koskemattomuus.

Jos kyse on yksityisasunnoissa lämmitettävistä uuneista, takoista tai saunoista, viranomaisella on niin ikään vaikeuksia puuttua asiaan.

Serenius kehottaa alueen asukkaita pitämään hajupäiväkirjaa, jotta kohde selviäisi.

Siten asiasta olisi mahdollista antaa ohjeita.

Tiukempi puuttuminen tulisi kyseeseen, jos asukas laittaisi asian vireille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?