Tällainen on maailman suurin laivasto­tuki­kohta – tärkeä Nato-Suomen puolustukselle

Tällainen on Yhdysvaltain itärannikolla sijaitseva Norfolk, jossa on kolme Euroopan puolustuksen kannalta keskeistä johtoesikuntaa.

Lentotukilalus USS Gerald R. Ford siirtyi Norfolkin laivastotukikohdasta läheiselle Newport Newsin telakalle modernisointi- ja huoltotöitä varten elokuussa 2021.

10.3. 7:00

Norfolkin tukikohta Virginian rannikolla on maailman suurin laivastotukikohta. Siellä toimii kolme Yhdysvaltain ja Euroopan puolustukselle keskeistä johtoesikuntaa: Yhdysvaltain 2. laivaston esikunta, Naton operatiivinen johtoporras JFC Norfolk sekä Naton muutosta ja koulutusta ohjaava transformaatioesikunta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee Norfolkissa perjantaina. Tukikohta on Niinistön Yhdysvaltain-matkan viimeinen kohde.

Laivastotukikohdan sotilaallinen voima on huomattava. Norfolkiin tukeutuu muun muassa neljä lentotukialusryhmää, neljä hävittäjälaivuetta ja yksi sukellusvenelaivue, joissa on kaikkiaan noin 75 alusta. Alueella sijaitsevassa lentotukikohdassa toimii yli 130 lentokonetta.

Norfolk on muun muassa Yhdysvaltain uusimman lentotukialuksen USS Gerald R. Fordin ja sen taisteluryhmän sekä Suomessa viime vuonna vierailleen maihinnousutukialus USS Kearsargen kotisatama.

Natoon liittyvän Suomen kannalta Norfolk on hyvin merkittävä tukikohta.

Suomen ja Ruotsin paikkaa Naton komentorakenteessa ei ole vielä päätetty. On mahdollista, että Suomi ja Ruotsi sijoitetaan Norfolkissa sijaitsevan alueellisen operaatioesikunnan alaisuuteen. Tämä JFC Norfolkiksi kutsuttu johtoesikunta vastaa muun muassa Pohjois-Atlantin tärkeiden merireittien pitämisestä avoimina ja Norjan puolustuksesta.

Näin Naton koillista sivustaa yhdessä puolustavat Suomi, Ruotsi ja Norja toimisivat saman esikunnan alaisuudessa.

Lue lisää: Presidentti Niinistön vierailu Yhdysvalloissa jatkuu Washingtonissa

USS Waspin merisotilaat seurasivat Norfolkissa lokakuussa, kun Euroopassa harjoituksissa ollut USS Kearsarge palasi kotisatamaan.

Nato voi sijoittaa Suomen ja Ruotsin myös Hollannissa sijaitsevan JFC Brunssumin alaisuuteen. Brunssumin johtoesikunnan vastuulla on Itämeren ja Baltian alueen puolustus, ja siihen kuuluvat muun muassa Viro, Latvia, Liettua ja Puola.

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi Ylen haastattelussa, että Niinistö todennäköisesti keskustelee Norfolkissa Suomen sijoituksesta Naton sotilaalliseen rakenteeseen.

– Norja kuuluu Norfolk-osioon, ja monet ovat puhuneet, että olisi rationaalista, että Norja, Suomi ja Ruotsi kuuluisivat yhteen pakettiin, Salonius-Pasternak sanoi Ylelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?