Nyt selvisi mysteeri: Kiusallinen yksityis­kohta vaali­mainoksissa aiheuttaa yllättäviä seurauksia autoilijoille

Uudemmista autoista löytyvä ominaisuus voi aiheuttaa yllättäviä teknisiä sekaannuksia vaalimainonnan aikaan.

Nopeusrajoitus ja vaalimainos, kuin kaksi marjaa?

10.3. 10:47

Näin eduskuntavaalien alla autoilijat ovat joutuneet kohtamaan äkillisiä yllätyksiä tien päällä kulkiessaan.

Ilta-Sanomat kertoi keskiviikkona tapauksesta, jossa tien varrella paistatelleen vaalimainoksen ehdokasnumero oli heittänyt ohi ajaneen auton nopeudeksi 125 kilometriä tunnissa.

Lue lisää: Vaali­mainos alkoi ajaa Susannan autoa, kiihdytti yli­nopeuteen

Kyseessä ei ole tosiaankaan yksittäistapaus, vaan vastaavia yhtäkkisiä vauhdinmuutoksia on tapahtunut jo useampien vaalien alla.

Kyse on adaptiivisen eli mukautuvan vakionopeuden säätimen kanssa usein yhdessä toimivasta liikenne­merkkien tunnistus­järjestelmästä, joka katsoo väylien varteen kiinnitetyt vaalimainokset nopeusrajoituksiksi.

Ominaisuus löytyy nykyään vakiona tai lisä­varusteena uudemmista autoista.

Nyt varsinainen syy automaatio­tekniikan temppuiluun on selvillä.

IS:n toimitukseen yhteyttä ottaneen Mercedes-Benzin lehdistöpäällikkö Pekka Kosken mukaan kyse on vaali­mainosten numerofontista, joka vastaa nopeuskylttien typografiaa.

– Liikennemerkki­avustin tunnistaa 46 asteen kulmassa auton kulkusuunnasta tien laitaan sijoitetut numerot, jotka ovat kooltaan ja muilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin nopeusrajoitusmerkeissä, Koski valaisee.

Kosken mainitsemat ”muut ominaisuudet” ovat tässä tapauksessa esimerkiksi nopeusrajoituksen pyöreä muoto, joka löytyy niin ikään myös useista vaalimainoksista.

Kaiken lisäksi kylttikamera havaitsee Kosken mukaan liikennemerkkejä mustavalkoisesti, joten liikennemerkin – tai vaalimainoksen – värimaailmalla ei ole merkitystä tunnistamisen kannalta.

Vaalimainosten tarkoitus on herätellä äänestäjiä, mutta ne voivat tahattomasti saada aikaan saman reaktion myös uusien autojen tekoälyssä.

Suinkaan kaikkiin numeroihin tai opasteisiin automaatiojärjestelmä ei silti tarraa.

Kosken mukaan liikennemerkki­tunnistimet tottelevat samaa tarkkaa ja maailmanlaajuista liikennemerkkien määritelmää, joka on kirjattu jo vuonna 1968 Wienin tieliikennettä koskevaan yleissopimukseen.

Tämä siksi, ettei sekaannuksia tulisi. Paitsi että tulee, ainakin ehdokasmainosten kohdalla.

– Sen takia vaalimainoksissa ei saa käyttää sitä typografiaa, mitä liikennemerkeissä on, Koski täräyttää.

Kiusallinen pulma on tiedossa myös liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa.

Viraston johtava asiantuntija Timo Ojala sanoo, että liikennemerkkien automaattisessa havaitsemissa voi olla eroja automerkkien ja mallien välillä.

– Valmistajilla on erilaisia tapoja tunnistaa merkkejä. Voi olla, että johonkin kylttiin yksi auto reagoi, mutta toinen taas ei. Toisen merkin kohdalla saattaa olla taas toisin päin.

Vaikka yllättävä vauhdin muunnos ajajia voikin hätkäyttää, Ojala muistuttaa vastuun olevan siinäkin tapauksessa kuljettajalla.

– Jos vaalimainoksessa on numerona 250, ja ajoneuvo ottaa nopeudeksi sen, ei sillä silti pääse luikertelemaan irti sanktioista.

Nopeusrajoituksen fontti ja muotoilu on määritelty tarkkaan kansainvälisin standardein.

Jos vaalien alla teiden laitaan ilmestyvien kylttien aiheuttamat mahdolliset seuraukset huolestuttavat, asiantuntija tarjoaa ratkaisuksi yksinkertaista vastausta.

– Jos kuljettaja kokee sen riskiksi, ominaisuus on kytkettävissä pois päältä, Traficomin Ojala tuumaa.

Pekka Koski on turhautunut asiasta. Hän kokee, etteivät viranomaiset tai ehdokkaat kiinnitä huomiota pitkään tiedossa olevaan ongelmaan.

– Tässä on taas tämä kausittainen vaalimainosten villi länsi, Koski puuskahtaa.

– Vaalimainosten sijoittelu on vailla mitään sääntöjä. Siinä ei noudateta millään tavoin vallitsevia liikennesääntöjä.

Kosken mukaan Mersun asiakkailta tulee ”jonkin verran” ilmoituksia asiasta.

– Vaalimainokset ovat siellä pahimmillaan juhannukseen saakka, kun kukaan ei valvo niitä.

Liikennemerkkien havaitsin lukee nopeusrajoituksia globaalisti standardisoitujen lukemien perusteella viiden kilometrin välein, mutta havainnoi ympäristöä myös paikallistuksen mukaan. Eli jos auton tunnistin nappaa kiinni vaalimainoksen numerosta 125, voi se muuntaa sen Suomessa käytössä olevaan 120 km/h nopeusrajoitukseen.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) on laatinut ohjeistukset vaalimainonnalle maanteiden laidoilla.

Ely muistuttaa, etteivät vaalimainokset voi olla sellaisia, että ne voidaan käsittää liikennemerkeiksi.

– Vaalimainos ei saa sisältää tieliikennelain mukaisten liikennemerkkien sisältöä, tunnuksia tai väriskaalaa, ely linjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?