Kotihoidon potilas kuoli lääke­jakelu­ongelman seurauksena – Otkesilla tietoa ”muutamasta muustakin” ongelma­tilanteesta

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on saanut alkuvuonna tiedon muutamasta muustakin lääkkeiden jakelun ongelma­tilanteesta Suomessa sen lisäksi, että Satakunnassa lääkejakelun virheen epäillään johtaneen kuolemaan.

Otkes keskittyy selvityksessään apteekin annos­­jakelu­palveluun ja lääkitys­turvallisuuteen liittyviin prosesseihin.

9.3. 11:21

Asiasta kertoi STT:lle torstaina sosiaali- ja terveydenhuollon onnettomuuksien johtava tutkija Otkesissa, Hanna Tiirinki.

Hänen mukaansa muut tapaukset ovat osasyy sille, että Otkes päätti keskiviikkona käynnistää tutkinnan kotihoidon asiakkaan menehtymisestä Satakunnassa.

– Selvitämme, onko Satakunnan kuolemantapauksesta mahdollisesti opittavaa myös muualle Suomeen.

Otkes keskittyy asian selvityksessä paitsi apteekin annos­jakelu­palveluun myös lääkitys­turvallisuuteen liittyviin prosesseihin laajemmin.

Tutkinnanjohtaja Tiirinki täydensi, että muut Otkesille alkuvuonna ilmoitetut lääkejakelun ongelmat eivät ole johtaneet yhtä vakaviin seurauksiin kuin Satakunnassa.

– Näissä muissa tapauksissa virheellisyys on havaittu ajoissa. Niistä ei siis seurannut tällaista oletetusti vakavaa tapahtumaa.

Otkesin nyt aloittaman tutkinnan odotetaan kestävän 4–7 kuukautta.

Satakunnan hyvinvointialue tiedotti keskiviikkona, että iäkkään henkilön epäillään kuolleen Satakunnassa apteekin lääke­jakelu­virheen seurauksena. Kotihoidossa ollut potilas oli jäänyt pidemmäksi aikaa ilman tarvitsemaansa lääkettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?