Järkyttävät kuvat: Naisella oli 119 kissaa – nyt hän ei saa enää koskaan ottaa lemmikkiä

Nainen määrättiin oikeudessa pysyvään, kaikkia eläimiä koskevaan eläintenpitokieltoon. Jutun kuvat voivat järkyttää.

Nainen väitti kohdelleensa kissojaan hyvin. Eläinlääkärin ottamat kuvat kertoivat kuitenkin aivan muuta.

9.3. 20:01

Pienessä pohjoissavolaisessa kunnassa asuvan yli 50-vuotiaan naisen kotoa paljastui suuri kissapopulaatio, johon kuului yhtä aikaa yli sata kissaa.

Vuonna 2021 naiselta pyydystettiin valvontaeläinlääkärin kertoman mukaan 115 kissaa, joista iso osa jouduttiin lopettamaan joko huonon kunnon takia tai siksi, että ne olivat puolivillejä. Lisäksi naisen pihapiiristä löytyi neljä kissaa kuolleena.

Kuvassa olevan kissan silmät vuotivat voimakkaasti. Eläinlääkärin mukaan silmien vuotaminen voi johtua esimerkiksi virusinfektiosta.

Kissoilla todettiin korvapunkki-infektiota, hammassairauksia, tulehdusmuutoksia ja muita sairauksia. Kissojen pitopaikka oli huomattavan epäsiisti ja sen ilmanlaatu oli erittäin huono.

Asuinrakennuksessa oli silminnähden epäsiistiä.

Lattioilla oli kissojen ulostetta. Kissat eivät myöskään saaneet riittävästi ravintoa, ja osa kissoista oli huomattavan laihoja. Joidenkin kissojen turkki oli takkuuntunut ja likainen. Osa kissoista kärsi loisista.

Toisilleen sukua olevat kissat olivat saaneet lisääntyä hallitsemattomasti keskenään, jolloin sisäsiitosaste oli kasvanut ja riski kehityshäiriöille lisääntynyt.

Tältä näytti makuuhuoneessa.

Osalla kissoista oli korvissaan voimakkaita korvapunkki-infektion jättämiä jälkiä.

Nainen itse kiisti, että hän olisi jättänyt pitämiään kissoja vaille hoitoa tai ravintoa tai muutoinkaan hoitanut näitä huonosti. Lisäksi hän kiisti, että kissoja olisi nääntynyt tai muutoin kärsinyt.

Osa kissoista oli hyvin takkuisia ja laihoja.

Suurin osa syytteen teonkuvauksessa mainituista 119 kissasta ei naisen mukaan ollut hänen, vaan ne olivat niin sanottuja ”kylän kissoja”, jotka olivat laumaantuneet naisen pihapiiriin ja lähimaastoon. Nainen väitti, että hänellä itsellään oli tapahtuma-aikaan parikymmentä omaa kissaa, jotka olivat hyvin hoidettuja sisäkissoja.

Suurin osa kuvan kissan hampaista on syöpynyt pois.

Tapahtumat saivat alkunsa siitä, että ohikulkijat ja naisen naapurit olivat kiinnittäneet huomiota kissojen suureen määrään, minkä vuoksi naisen kotiin oli tehty ensimmäinen eläinsuojelutarkastus vuonna 2019.

Terassilta löytyi kaksi kissaa kuolleena.

Eläinlääkäri kertoi oikeudessa, että tarkastuksen yhteydessä hän oli nähnyt talon tuvassa ainakin 40 kissaa. Nainen ei ollut tarkastuksella tuonut esiin, että kaikki kissat eivät olisi hänen. Nainen oli vapaaehtoisesti suostunut siihen, että kissojen määrää vähennetään. Vuosien 2019–2020 aikana naisen talon ympäristöstä oli kerätty vapaaehtoisvoimin noin 50 kissaa.

Yksi kissa löytyi kuolleena pihalta.

Myöhemmin, vuonna 2021 naisen kotiin tehtiin uusi eläinsuojelutarkastus, jonka yhteydessä naisen terassilta ja pihapiiristä löytyi neljä kissaa kuolleena. Tarkastuskäynnin jälkeen naisen talosta ja sen pihapiiristä oli pyydystetty ensimmäisellä kerralla 64 kissaa sekä vielä myöhemmin lisää kissoja. Yhteensä kissoja oli pyydystetty eläinlääkärin mukaan 115, joista 20 oli ollut pentuja.

Käräjäoikeus katsoi eläinlääkärin kertomuksella ja kirjallisella todistelulla näytetyksi, että naisen talossa ja pihapiirissä oli ollut maaliskuussa 2021 ainakin 119 kissaa.

Käräjäoikeuden mielestä eläinlääkärin kertomuksella ja muulla todistelulla oli näytetty, että nainen oli laiminlyönyt kissojen hoidon syytteessä kuvatulla tavalla. Oikeus piti tekoa törkeänä teon pitkän keston, laiminlyöntien vakavuuden ja kissojen suuren määrän vuoksi. Oikeuden mukaan naisen toiminnasta aiheutui eläimille suurta kärsimystä.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi naisen törkeästä eläinsuojelurikoksesta viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi oikeus tuomitsi naisen pysyvään eläintenpitokieltoon, joka koskee kaikkia eläimiä.

Yksi kuolleista kissoista oli jo lähes maatunut.

Nainen valitti tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen. Hän vaati, että syyte ja muut vaatimukset hylätään tai että rangaistusta ainakin alennetaan ja hänet määrätään pysyvän eläintenpitokiellon sijaan määräaikaiseen eläintenpitokieltoon.

Hovioikeus ei kuitenkaan myöntänyt naiselle jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden tuomio jäi pysyväksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?