Kuuntele aamun tärkeimmät uutiset

Tärkeimmät uutiset helposti äänimuodossa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on ollut otsikoissa alkoholinkäyttöön liittyvien epäilyiden vuoksi.

9.3. 7:37

Ukraina: Venäjä tehnyt uusia iskuja Harkovan ja Odessan alueille

Ukrainan mukaan Venäjä on tehnyt jälleen uusia iskuja Harkovan ja Odessan alueilla. Harkovan alueen kuvernöörin mukaan kaupunkiin ja alueelle tehtiin noin 15 uutta iskua.

Odessassa ohjusiskujen kerrotaan osuneen energiainfrastruktuuriin sekä asuinrakennuksiin. Iskuja luonnehdittiin massiivisiksi.

Kyiv Independentin mukaan Harkovan alueelta ei tuoreeltaan ollut tarkkaa tietoa kuolonuhreista tai haavoittuneista. Lehden mukaan myös pääkaupunki Kiovassa ilmatorjunta oli aamuyöstä käynnissä, mutta tarkempia tietoja ei tuolloin vielä ollut saatavilla.

Odessan alueen kuvernöörin mukaan alueelle tehdyissä iskuissa ei olisi ollut uhreja.

Suomi, Turkki ja Ruotsi kokoustavat katkon jälkeen Naton päämajassa

Suomen, Ruotsin ja Turkin virkamiehet tapaavat tänään Brysselissä Naton päämajassa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Turkki päätti keskeyttää keskustelut Ruotsin kanssa tammikuussa. Syy tapaamisten keskeyttämiseen olivat protestit, joiden yhteydessä muun muassa poltettiin Koraani Turkin suurlähetystön liepeillä Tukholmassa.

Keskustelut liittyvät kolmikantaiseen asiakirjaan, jonka maat allekirjoittivat viime kesänä Naton Madridin huippukokouksessa. Asiakirjalla oli määrä huomioida Turkin näkökulmia, jotta Suomen ja Ruotsin matka kohti Natoa pääsi etenemään.

Turkki on toistuvasti viestinyt, että sillä ei ole enää vaatimuksia Suomelle.

Lintilä kommentoi IS:lle lonkero­jupakkaa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoo IS:lle juhlistaneensa puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) kanssa eduskunnan Nato-äänestystä yhdellä lonkerojuomalla Puolustusvoimien lentokoneessa.

Eduskunta äänesti viime toukokuussa murskaluvuin Natoon hakemisen puolesta.

Lintilän lonkerotarina on herättänyt ihmetystä, sillä Puolustusvoimien koneessa ei tarjoiltu alkoholia.

Puolustusvoimista kerrottiin IS:lle, että Ilmavoimien lennoilla voi nauttia alkoholia vain Ilmaoperaatio­keskuksen päällikön erikseen antamalla luvalla.

– Ei meillä ollut tietoa siitä, eikä kukaan huomauttanut, että pitäisi olla erillinen lupa. Tämä oli ihan uusi tieto, Lintilä sanoo.

Lintilä kertoo Kaikkosen hakeneen juomat kaupasta lennolle.

Ministerit lensivät Tukholmaan poikkeuksellisesti armeijan koneella, jotta he ehtivät Kuninkaanlinnassa järjestetyille juhlaillallisille eduskunnan Nato-äänestyksen jälkeen 17. toukokuuta 2022.

Lasten urheilun hinnat räjähtivät taivaisiin Suomessa

Kilparatsastus, taitoluistelu, jääkiekko, hiihto ja kilpavoimistelu ovat suomalaisen junioriurheilun tämän hetken kalleimmat lajit.

Faktat paljastuvat Urheilulehden tekemästä laajasta kyselytutkimuksesta, johon kerättiin tietoja noin 300 taholta eri puolilta Suomea.

Urheiluharrastamisen hinta on Suomessa noin kolminkertaistunut 2000-luvulla.

Kilparatsastus voi tätä nykyä maksaa vanhemmille hurjimmillaan noin 30 000 euroa – tai enemmänkin, riippuen omaksi ostetun hevosen hinnasta.

Jääkiekossa 14–15-vuotiaan junioripelaajan vuosikulut voivat olla noin 9 000 euroa ja taitoluistelussa peräti 12 000 euroa. Urheilulehden kyselyn perusteella jääkiekkoharrastus on kilpatasolla kallistunut vuodesta 2015 noin 30 prosentilla. Osa siitä selittyy sillä, että rahan arvo on samaan aikaan laskenut vajaalla 20 prosentilla.

Ranskan senaatti äänesti eläke­iän nostamisen puolesta

Ranskan senaatti on hyväksynyt äänestyksessä kansallisen eläkeiän nostamisen nykyisestä 62 vuodesta 64:ään. Konservatiivijohtoinen parlamentti hyväksyi esityksen äänin 201 puolesta ja 115 vastaan.

Hallituksen pitkään työn alla olleen eläkeuudistuksen käsittely jatkuu torstaina. Senaatti pyrkii saamaan eläkelakipaketin käsitellyksi sunnuntaihin mennessä.

Ranskan ammattiliitot ovat nostattaneet maassa laajan protestiliikkeen eläkeuudistusta vastaan. Ranskalaiset työntekijät ovat pitkään nauttineet muita eurooppalaisia matalammasta eläkeiästä.

NYT: Pentagon estää Baidenia jakamasta todisteita Venäjän sotarikoksista

Puolustusministeriö estää presidentti Joe Bidenin hallintoa jakamasta Yhdysvaltain tiedusteluvirastojen keräämiä tietoja Venäjän sotarikoksista Kansainväliselle rikostuomioistuimelle, uutisoi sanomalehti The New York Times lähteinään nykyisiä ja entisiä viranomaisia.

Puolustusministeriö eli Pentagon pelkää lähteiden mukaan, että tietojen jakamisesta tulisi ennakkotapaus, jonka nojalla Kansainvälinen rikostuomioistuin voisi helpommin nostaa syytteitä yhdysvaltalaisia vastaan.

Hollannin Haagissa vuonna 2002 toimintansa aloittaneella Kansainvälisellä rikostuomioistuimella on toimivalta esimerkiksi sotarikoksissa ja rikoksissa ihmisyyttä vastaan, mutta Yhdysvallat ei ole tuomioistuimen jäsen.

Viime joulukuussa Yhdysvaltain kongressi helpotti mahdollisuuksia tarjota apua tuomioistuimelle. Yhdysvaltain tiedusteluvirastot, ulkoministeriö ja oikeusministeriö kannattavat tiedustelutiedon jakamista Kansainväliselle rikostuomioistuimelle todisteeksi Venäjää vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?