Useita nuoriso­puukotuksia ympäri Suomea – asiantuntijalta selkeä näkemys

Alkuviikosta tapahtui kaksi nuoren tekemää puukotusta Helsingissä ja Oulussa. Lisäksi poliisi tiedotti viime huhtikuussa tapahtuneesta tapon yrityksestä, jonka 13-vuotias poika kohdisti pikkusiskoonsa.

Poliisiauto Vesalan koulun edustalla 8. maaliskuuta.

8.3. 18:31

Keskiviikkona 8. maaliskuuta uutisoitiin kolmesta nuorten tekemästä puukotuksesta.

Keskiviikkoaamuna Vesalan peruskoulussa Helsingissä 13-vuotias tyttö puukotti toista oppilasta kesken kotitalouden tunnin. Uhri on poika, joka käy epäillyn kanssa samaa luokkaa.

Lue lisää: Tyttö puukotti poikaa kotitaloustunnilla Helsingissä – poliisi epäilee tapon yritystä

Poliisi otti epäillyn tytön kiinni. Uhri sai kylkeensä pistohaavan ja hänet vietiin nopeasti sairaalahoitoon.

– Uhrin tilaa en pysty tarkkaan kommentoimaan. Vakavuudesta voi päätellä kuitenkin jotain, kun tätä tutkitaan tapon yrityksenä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss kommentoi Ilta-Sanomille keskiviikkoaamuna.

Asiaa tutkitaan tällä hetkellä tapon yrityksenä, ja tutkinta etenee ihmisten puhutuksilla. Kontulan kaupunginosassa sijaitsevaan noin 900 oppilaan peruskouluun hankitaan kriisiapua.

Vesalan peruskoulun rehtori Niina Halonen-Malliarakis kommentoi Ylelle, että koululla on täysin turvallista. Hänen mukaansa tilannetta oli käytännössä mahdotonta ennakoida.

Vesalan peruskoulussa tapahtui keskiviikkoaamuna puukotustapaus.

Alle 15-vuotiaan pojan epäillään lyöneen toista alle 15-vuotiasta poikaa kasvojen alueelle Oulussa tiistaina 7. maaliskuuta. Poliisi sai tehtävän Kaukovainion kaupunginosaan tiistai-iltapäivänä. Tekoa ei poliisin mukaan edeltänyt minkäänlainen riitatilanne.

Lue lisää: Lapsi puukotti toista naamaan Oulussa – uhri kiidätettiin sairaalaan

Uhri vietiin sairaalaan, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Tekijä ja uhri tunsivat toisensa etukäteen, mutta poliisi ei vahvista, ovatko he esimerkiksi koulutovereita.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Irmeli Korhonen ei myöskään vahvistanut epäillyn ja uhrin tarkkoja ikiä. Hän kuitenkin kertoi molempien olevan ”alakouluikäisiä”.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä pahoinpitelynä. Koska epäilty on alle 15-vuotias, poliisi tekee asian selvittämisessä yhteistyötä sosiaaliviranomaisten kanssa.

– Olen erittäin huolissani siitä, että yhä nuoremmilla on teräaseita mukanaan. Haastan vanhempia huolehtimaan ja katsomaan, mitä lapsilla on mukanaan, Korhonen sanoi keskiviikkona.

Haastan vanhempia huolehtimaan ja katsomaan, mitä lapsilla on mukanaan.

Lisäksi poliisi tiedotti 3. huhtikuuta 2022 tapahtuneesta murhan yrityksestä, jossa 13-vuotias isoveli yritti murhata 5-vuotiaan pikkusiskonsa. Poika löi siskoaan keittiöveitsellä kolmesti ylävartalon alueelle. Teko tapahtui Uudellamaalla.

Lue lisää: Poliisi: 13-vuotias yritti murhata 5-vuotiaan pikku­siskonsa

Tyttö sai hengenvaaralliset vammat, mutta on sittemmin toipunut. Teko tapahtui sisarusten makuuhuoneessa yöaikaan. Asunnossa samaan aikaan olleet lasten isä ja isovanhemmat havahtuivat uhrin parkaisuihin.

Aikuiset menivät tilanteessa apuun, ja toinen isovanhemmista soitti hätäkeskukseen.

Poliisin mukaan isoveli oli suunnitellut tekoa kuukausien ajan. Tekoa selittää ainakin osittain veljen kateellisuus pikkusiskonsa vanhemmiltaan saamasta huomiosta.

– Se oli hänen (pojan) mielestä valmis teko. Ja kun ääntä lähti sisaresta, niin myös aikuisia tuli paikalle, rikoskomisario Tero Tyynelä kertoi Ilta-Sanomille.

Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa (Krimo) tutkijana toimiva Matti Näsi puhuu nopean reagoinnin puolesta, mitä tulee nuorten eksymiseen kaidalta polulta.

Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa (Krimo) tutkijana sekä kriminologian yliopistonlehtorina Matti Näsi toteaa erityisesti Vesalan tapauksen olevan harvinainen.

– Keskimäärin kerran viidessä vuodessa alle 15-vuotias tyttö tekee tällaista.

Sen sijaan pojat ovat vastaavissa väkivaltatapauksissa enemmän edustettuina, kuten Oulun tapauksessa, jossa alle 15-vuotias poika löi toista poikaa kasvojen alueelle.

Isossa kuvassa Näsi ei ole tilanteesta huolestunut.

– Tässä voi olla sattumaakin, että nämä kaksi tapausta ovat sattuneet ajallisesti näin lähellä toisiaan.

Samalla hän muistuttaa, että jokainen väkivallanteko on liikaa.

Näsin mukaan siinä missä Oulun tapauksessa kyse oli lapsesta, menee Vesalan tekijä nuoriso-osastolle.

– Puhutaan erittäin harvinaisista tapauksista ja aina silloin tällöin tällaisia tapahtuu, mutta ei tässä voida näiden kohdalla puhua vielä oikein mistään.

Vaikka asiantuntijan mukaan nuorisorikollisuudessa väkivallan suhde on vähentynyt, ovat ongelmat kuitenkin kasautuneet.

Kriminologian yliopistonlehtori muistuttaa, että vaikka tapahtumat ovat äärimmäisen harvinaisia, eivätkä kerro välttämättä sen enempää, ei mitään yksittäistapauksia voida lakaista maton alle.

– Aina kun käytettään väkivaltaa tai puukkoa, niin ei se ole normaalia.

Vaikka Näsin mukaan nuorisorikollisuudessa väkivallan suhde on vähentynyt, ovat ongelmat kuitenkin kasautuneet.

– Meillä on selkeä polarisaatio.

– Olisi hyvä saada poikkaistua se kierre jo hyvin varhaisessa vaiheessa näillä nuorilla, jotka väkivaltaa ovat tehneet.

Kehitys on ollut kaksisuuntaista, iso massa on kiltisti, mutta marginaalissa voidaan huonosti.

Onko somealustoilla ollut lisäävä vaikutus nuorisorikollisuuteen, kun nuoret pystyvät hakemaan kaikenlaisia ideoita ja näkemään, miten muualla maailmassa saman ikäiset nuoret käyttäytyvät?

– Nuorisokulttuuri on aina perustunut matkimiseen.

– Ei ole mikään uusi juttu, että esitetään ja halutaan olla jotain.

Näsi muistuttaa, että matkiminen ja oppiminen ovat yhtä lailla keskiössä myös hyvässä.

– Laajemmassa kuvassa asenteissa tapahtunut muutoksia, kuten esimerkiksi alkoholinkäyttö, joka on nuorten joukossa vähentynyt.

Polarisaation myötä marginaalissa ajaudutaan niin sanotusti pahempiin porukoihin, jolloin viiteryhmä on sellainen, että riski väkivaltaisuuksiin kasvaa.

Näsi toteaa, ettei ole selkeää mittaria sen suhteen, onko nuorten väkivalta raaistunut.

– Jos on törkeä pahoinpitely, niin se on törkeä pahoinpitely.

– Usein toki rinnakkain kulkee muun muassa päihteet ja sitä kautta jutut koventuvat.

Päättäjille hänellä on selkeät terveiset.

Siinä missä yleensä puhutaan ennaltaehkäisemisestä, vannoo Näsi nopeaan reagoimiseen siinä vaiheessa, kun nuori on jo ajautunut väärille poluille.

– Tämä liittyy ihan jo tuomioihin ja oikeuden käsittelyaikoihin sekä seuraamuksiin.

– Pitäisi saada nopeasti tuomiot, jotta voidaan sitten alkaa keskittyä itse kierteen katkaisemiseen varhaisessa vaiheessa.

Avainasemassa on siis nopea reagointi heti alkuvaiheessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?