Kuuntele päivän tärkeimmät uutiset

Tärkeimmät uutiset helposti äänimuodossa.

Unkarin parlamentin varapuhemiehen Csaba Henden johtama valtuuskunta vieraili eduskunnassa keskiviikkona. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kiitteli keskustelua ilmaa puhdistaneeksi.

8.3. 11:36

Unkari tukee Suomen Nato-jäsenyyttä, ratifioinnin aikataulu yhä hämärän peitossa

Unkarin parlamentin varapuhemiehen Csaba Henden johtama valtuuskunta vieraili eduskunnassa keskiviikkona. Valtuuskunta kertoi Unkarin tukevan Suomen Nato-jäsenyyttä. Varapuhemies Henden mukaan koko parlamentti yhtä puoluetta lukuunottamatta on Suomen Nato-jäsenyyden puolella.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) kiitteli keskustelua ilmaa puhdistaneeksi. Hänen mukaansa unkarilaiset sanoivat Suomen jäsenyyden vahvistavan Natoa. Ratifioinnin aikataulusta ei ole varmuutta.

– Konkreettista aikataulua valtuuskunta ei vahvistanut. Täsmällistä päivämäärää ei kerrottu, Vanhanen sanoi.

Wagner sanoo ottaneensa Bahmutin itäosat haltuunsa

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner sanoo ottaneensa Bahmutin itäosat haltuunsa Ukrainassa, kertovat uutistoimisto AFP ja brittilehti Guardian.

Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan ryhmän hallussa on kaikki kaupunkia halkovan joen itäpuoliset alueet. Prigozhin kommentoi Ukrainan itäosassa sijaitsevan kaupungin tilannetta lehdistöpalvelunsa julkaisemassa ääniviestissä.

Ukraina ei ole vahvistanut Prigozhinin väitteitä. Ukrainan asevoimat kuitenkin sanoo tuoreimmassa tilannepäivityksessään Venäjän jatkavan hyökkäystään Bahmutissa.

Zelenskyi: Venäjän joukoilla olisi ”avoin väylä” ukrainalais­kaupunkeihin Bahmutin valtauksen jälkeen

Venäläisjoukoilla olisi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ”avoin väylä” kohti tärkeitä ukrainalaiskaupunkeja, jos ne onnistuvat valtaamaan Bahmutin. Presidentti kertoi asiasta CNN-uutiskanavan haastattelussa.

Venäläiset voisivat Zelenskyin mukaan hyökätä Bahmutin valtauksen jälkeen esimerkiksi Kramatorskin tai Slovjanskin kaupunkeihin.

Haastattelussaan Zelenskyi toisti, että Ukrainan asevoimien korkea-arvoiset upseerit ovat yhtä mieltä, ettei Bahmutia kannata hylätä.

Ihminen putosi seitsemännestä kerroksesta parveke­lasin läpi ja kuoli

Vantaan Tikkurilassa tapahtui torstain vastaisena yönä 2. maaliskuuta kuolemaan johtanut onnettomuus.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että henkilön epäillään pudonneen kerrostalon seitsemännen kerroksen parvekkeelta. Onnettomuus tapahtui noin kello 2 yöllä. Henkilö todettiin kuolleeksi, kun poliisi, pelastuslaitos ja ensihoito saapuivat paikalle.

Poliisi ei epäile asiassa rikosta. Poliisi selvittää kuolemaan johtaneen onnettomuuden syytä yhdessä Onnettomuustutkintakeskuksen sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kanssa.

Ylitarkastaja Petri Kulmala Tukesista kertoo, että ihminen putosi parvekkeelta parvekelasin läpi. Tukes selvittää nyt sitä, onko kaiderakenne ollut vaatimusten mukainen.

Kulmalan mukaan kyseessä oli uudehko, vuonna 2020 valmistunut talo. Hän sanoo, että samankaltaisia kaideratkaisuja on useissa uusissa taloissa.

Ukraina kiistää sekaantuneensa Nord Stream -kaasuputkien sabotaasiin

Ukraina ei sekaantunut Nord Stream -kaasuputkien sabotaasiin Itämerellä viime syksynä, sanoo Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov.

Yhdysvaltalaislehti New York Times kirjoitti tiistaina, että kaasuputkien räjäytyksistä saattoi olla vastuussa ukrainalaismielinen ryhmä.

Lehden mukaan ei kuitenkaan ole löydetty todisteita siitä, että Ukrainan presidentti tai sotilasjohto olisi vastuussa operaatiosta. Tiedustelutiedot viittaavat sen sijaan siihen, että iskun takana voisivat olla muut Venäjän presidentin Vladimir Putinin vastustajat.

Lumisade ja pöllyävä lumi heikentävät teillä näkyvyyttä eteläisessä Suomessa

Ajokelit ovat tänään laajalti huonoja maan eteläosassa, varoittaa liikenteenohjausyhtiö Fintraffic. Erityisesti Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Kymenlaaksossa autoilijoita varoitetaan erittäin huonoista ajokeleistä, kun lumisade ja pöllyävä lumi heikentävät näkyvyyttä.

Fintrafficin tieliikennekeskuksesta suositellaan autoilijoille välttämään ohituksia ja pitämään edellä ajaviin kunnon turvavälit.

Suomalaiset viettivät pahimpina korona­vuosina enemmän aikaa ruutujen äärellä kuin koskaan aiemmin

Näyttöruutujen äärellä vietetty aika kasvoi koronakriisin aikaan ennätystasolle, kertoo Tilastokeskus.

Tuoreen ajankäyttötilaston mukaan suomalaiset viettivät erilaisten näyttöruutujen äärellä keskimäärin neljä tuntia ja 26 minuuttia päivässä vuosina 2020 ja 2021. Miesten päivittäinen ruutuaika oli noin puoli tuntia pidempi kuin naisilla.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten ruutuaika oli tuolloin suurempi kuin koskaan aiemmin. Vertailukelpoisia ajankäyttötutkimuksia on saatavilla 1980-luvun lopulta alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?