Kuuntele aamun tärkeimmät uutiset

Tärkeimmät uutiset helposti äänimuodossa.

Presidentti Sauli Niinistö osallistui tiistaina keskustelutilaisuuteen Stanfordin huippuyliopistossa Kaliforniassa.

8.3. 7:35

Zelenskyi: Venäjän joukoilla olisi ”avoin väylä” ukrainalais­kaupunkeihin Bahmutin valtauksen jälkeen

Venäläisjoukoilla olisi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ”avoin väylä” kohti tärkeitä ukrainalaiskaupunkeja, jos ne onnistuvat valtaamaan Bahmutin. Presidentti kertoi asiasta CNN-uutiskanavan haastattelussa.

Venäläiset voisivat Zelenskyin mukaan hyökätä Bahmutin valtauksen jälkeen esimerkiksi Kramatorskin tai Slovjanskin kaupunkeihin.

– (Bahmutin valtaus) tarjoaisi avoimen väylän venäläisille kohti toisia ukrainalaiskaupunkeja Donetskin suunnalla. Sen takia miehemme ovat siellä.

Venäjä hamuaa Bahmutia Zelenskyin mukaan ennen kaikkea symbolina, sillä valtauksen jälkeen Kreml voisi viestittää Venäjän kansalle asevoimiensa voimakkuudesta.

Haastattelussaan Zelenskyi toisti, että Ukrainan asevoimien korkea-arvoiset upseerit ovat yhtä mieltä, ettei Bahmutia kannata hylätä.

Niinistö Yhdysvalloissa: Näin Putin on muuttunut sodan aikana

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tiistaina Venäjän presidentti Vladimir Putinin tilaa Yhdysvaltain vierailunsa aikana. Niinistö kertoi huomanneensa Putinin olemuksen muuttuneen vuosi sitten Venäjän aloittaman Ukrainan sodan jälkeen.

– Hänen puheistaan välittynyt pettymyksen tunne on muuttunut turhautumiseen ja jopa vihaan, presidentti summasi.

Niinistö osallistui tiistai-iltana keskustelutilaisuuteen Stanfordin huippuyliopistossa Kaliforniassa.

Sitä, millaiselta tulevaisuus Venäjän kanssa näyttää, on Niinistön mukaan vaikea sanoa, mutta suhteet eivät joka tapauksessa ole hyvät.

Niinistö kuvasi ihmisten olevan tällä hetkellä hyvin yksin Venäjällä, minkä vuoksi yleistä mielipidettä on vaikea löytää maasta.

Unkarin parlamentin valtuuskunta vierailee tänään Suomessa

Unkarin parlamentin valtuuskunta vierailee tänään eduskunnassa. Valtuuskuntaa johtaa Unkarin parlamentin varapuhemies Csaba Hende. Siihen kuuluvat lisäksi kansalliskokouksen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja sekä Euroopan parlamentin jäseniä.

Valtuuskunta tapaa eduskunnassa muun muassa puhemies Matti Vanhasen (kesk.).

Eilen valtuuskunta vieraili Ruotsissa. Hende sanoi Unkarin tukevan Ruotsin Nato-jäsenyyttä mutta syytti samalla ruotsalaisten poliitikoiden levittävän valheita Unkarista.

Lakiehdotus ”vieraan vallan agenteista” toi mielenosoittajat Georgian kaduille

Georgian pääkaupungissa Tbilisissä mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa, kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Ihmiset suuntasivat kaduille sen jälkeen, kun Georgian parlamentti antoi alustavan hyväksyntänsä kiistanalaiselle lakiluonnokselle. Luonnoksen mukaan kaikki järjestöt, jotka saavat yli 20 prosenttia rahoituksestaan ulkomailta, tulisi luokitella vieraan vallan agenteiksi. Jos järjestöt eivät suostu tähän leimaan, joutuisivat ne maksamaan suuria sakkoja.

Yhteensä yli 60 kansalaisjärjestöä ja mediaorganisaatiota on ilmoittanut, etteivät ne noudata lakia, jos se tulee voimaan.

Lakiehdotuksen vastustajien ja kritisoijien mukaan se muistuttaa Venäjän vuonna 2012 käyttöön ottamaa lakia. Moskova on käyttänyt omaa lakiaan tiukentaakseen otettaan kansalaisyhteiskunnasta ja hyökätäkseen vastustajiaan vastaan. Pelkona on, että lakiehdotus johtaisi samanlaiseen tilanteeseen Georgiassa.

Ajokeli huono etelässä

Lumipyry saapuu Suomen ylle keskiviikkona ja ajokeli on maan eteläosassa aamulla erittäin huono, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Korpelan mukaan lunta sataa maan eteläosissa keskiviikkona paikoin noin 10 senttimetriä. Erityisesti lunta tulee Korpelan mukaan Kaakkois-Suomen alueella Kymenlaakson eteläosiin ja Etelä-Karjalaan.

Keskiviikkona myös tuulee. Maan etelä- ja keskiosissa puuskaisen tuulen määrä on noin 15 metriä sekunnissa. Päivän mittaan tuulet ja lumisateet kuitenkin heikkenevät, vaikka lunta tuleekin koko päivän.

Yhdysvalloissa viisi naista on haastanut Texasin osavaltion oikeuteen aborttikiellosta

Yhdysvalloissa viisi naista on haastanut Texasin osavaltion oikeuteen aborttikiellosta. Naisilta evättiin raskaudenkeskeytykset vakavista komplikaatioista huolimatta.

Kyseessä on ensimmäinen raskaana olleiden naisten aloittama oikeustapaus sen jälkeen, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi kesällä aborttioikeuden liittovaltion tasolla turvanneen päätöksensä. Ratkaisun myötä osavaltiot voivat itse päättää sallivatko ne raskaudenkeskeytykset.

Texasin osavaltio on kieltänyt abortit lähes kaikissa tilanteissa. Poikkeuksena ovat hätätilanteet, kuten kuoleman tai vakavan terveydellisen haitan riski raskaana olevalle henkilölle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?