Ministeriö pyytää lisää selvityksiä suojelu­poliisin ex-työn­tekijän toiminnasta tunnettuun oligarkkiin liittyen

Matti Saarelaisen kerrotaan todenneen suojelupoliisille, että hän oli neuvonut laatimaan kiirehtimiskirjeen venäläisoligarkki Gennadi Timtshenkon Suomen kansalaisuuden ajamisessa.

Sisäministeriö vaatii lisää selvityksiä entisen Ulkomaalaisviraston johtajan Matti Saarelaisen toiminnasta liittyen venäläisoligarkki Gennadi Timtshenkoon. Saarelainen kuvattuna vuonna 2017.

7.3. 18:23

Sisäministeriö on pyytänyt suojelupoliisilta (Supo) lisää selvityksiä liittyen Supon entisen työntekijän Matti Saarelaisen toimintaan.

Ministeriö tiedotti asiasta tiistaina Twitterissä.

Ministeriön mukaan uusi lisäselvityspyyntö koskee muun muassa Supon käytäntöjä turvallisuusselvitysten tekemisessä.

Sisäministeriö on kertonut jo aiemmin laativansa tarkastusraporttia Supon selvityksestä Saarelaisen toimintaan liittyen.

Lue lisää: Sisäministeriö tekee tarkastus­raportin supon Matti Saarelaista koskevasta selvityksestä – mikä oli rooli oligarkki Timtshenkon kansalaisuuden hankkimisessa?

Ministeriön piti alun perin julkaista lopullinen raporttinsa maaliskuun alkupuolella, mutta nyt sen julkaisu lykkääntyy.

– Sisäministeriö laatii asiasta tarkastuskertomuksen, kun tarkastuksen kaikki vaiheet ovat valmiita. Tarkastuskertomuksesta tiedotetaan sen valmistuttua. Tarkka valmistumisaikataulu ei ole vielä tiedossa, ministeriö kertoi Twitter-tilillään tiistaina.

Ministeriö on antanut Supolle aikaa vastata uuteen lisäselvitykseen 20.3. asti.

Helmikuussa Supon sisäministeriölle antaman selvityksen mukaan suomalaisliikemies Kai Paananen oli kysynyt 1990-luvulla neuvoa silloiselta Ulkomaalaisviraston johtajalta Matti Saarelaiselta, kuinka venäläisoligarkki Gennadi Timtshenkon kansalaisuusasiassa tulisi edetä. Timtshenko kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Lue lisää: Supon selvitys: Matti Saarelaiselta kysyttiin 1990-luvulla neuvoa, kuinka Timtshenkon kansalaisuus­hakemuksen kanssa tulisi edetä

Selvityksessä Saarelaisen todetaan kertoneen Supolle keväällä 2022, että hän oli neuvonut Timtshenkon asiassa laatimaan kiirehtimiskirjeen Ulkomaalaisvirastolle.

Saarelainen kiistää olleensa Timtshenkon kanssa tekemisissä tai tienneensä hänestä mitään. Saarelainen toteaa myös antaneensa vastaavan ohjeen muissakin tapauksissa.

Ulkomaalaisvirasto päätti käsitellä Timtshenkon kansalaisuushakemuksen kiireellisenä. Timtshenko sai Suomen kansalaisuuden vuonna 1999.

Supon selvityksen mukaan jäi epäselväksi, miksi Ulkomaalaisvirasto eli nykyinen Maahanmuuttovirasto ei ollut pyytänyt Supolta lausuntoa Suomen kansalaisuutta hakeneesta Timtshenkosta ja mikä rooli Saarelaisella mahdollisesti oli Timtshenkon kansalaistamisasiassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?