Nainen liukastui jäisellä pihalla – saa 2 miljoonan euron korvaukset

Opiskelijanainen löi päänsä turmiollisin seurauksin eikä kyennyt jatkamaan opintojaan. Käräjäoikeus määräsi hänelle sievoiset korvaukset.

Turmapäivänä Jyväskylässä oli -8 astetta pakkasta ja ohut lumipeite. Nainen lähti lenkille ja kaatui pahoin.

7.3. 17:14

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa kymmenvuotiseksi venyneestä vakuutuskorvauskiistasta.

Käräjäoikeus määräsi vakuutusyhtiö Pohjolan ja Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (KOAS) maksamaan noin kahden miljoonan euron korvaukset naiselle, joka kaatui pahoin opiskelija-asuntolan hiekoittamattomalla pihalla.

Tapaturmasta tuomionantoon ehti kulua lähes päivälleen kymmenen vuotta.

Kello kävi iltaseitsemää maaliskuun neljäntenä päivänä vuonna 2013, kun opiskelijanainen veti talvijuoksukengät jalkaansa ja lähti lenkille.

Jyväskylässä oli satanut päivän aikana lunta noin sentin kerros, ja lämpömittari näytti kahdeksaa pakkasastetta.

Nainen lensi selälleen ja iski takaraivonsa jäiseen maahan.

Lue lisää: Väärä työehto­sopimus tuli kalliiksi työn­antajalle – mainosten­jakajalle 50 000 euron korvaukset

Kauppatieteiden opiskelija kiidätettiin sairaalaan. Hänellä todettiin aivotärähdys, ja seuraavana päivänä hän joutui hakeutumaan takaisin sairaalaan voimistuneen huimauksen ja niskakivun takia.

Kaatumisen jälkeiset oireet haittasivat naisen elämää niin paljon, että hän sai kandidaatintutkintonsa vaivoin kasaan noin puolitoista vuotta turman jälkeen.

Käräjäoikeuden ratkaisusta ilmenee, ettei hän kyennyt jatkamaan laskentatoimen opintojaan maisterivaiheeseen saakka, vaan joutui keskeyttämään opintonsa.

Hän ei kyennyt työskentelemään edes osa-aikaisesti, ja lukuisat lääkärit katsoivat hänen olevan täysin työkyvytön.

Tapaturman seurauksena naisella diagnosoitiin muun muassa lievä aivovamma ja niskan retkahdusvamma jälkitiloineen.

Lue lisää: Erikoinen oikeusriita: Mies vaati vaimonsa vihki­sormuksen takaisin eron jälkeen – joutuukin maksamaan lähes 24 000 euron korvaukset

Vakuutusyhtiö Pohjola vastusti naisen korvausvaatimuksia ja esitti eriäviä näkemyksiä hänen vammojensa vakavuudesta. Vakuutusyhtiön näkemyksen mukaan niskan retkahdusvammoista ja lievistä aivovammoista toivutaan ”yleisen lääketieteellisen tietämyksen mukaan oireettomaksi muutamien viikkojen kuluessa”.

Nainen vaati korvauksia myös Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiöltä, jolla oli lakiin perustuva velvollisuus huolehtia piha-alueen turvallisuudesta ja muun muassa torjua pihojen liukkautta.

KOAS oli väittänyt, että kaatumispaikka oli hiekoitettu hiekoituskoneella tapaturmapäivän aamuna, mutta hiekoituksellakaan ei voinut täysin estää liukkautta. Säätiö kiisti naisen vaatimukset perusteettomina ja vanhentuneina.

Käräjäoikeus katsoi ratkaisussaan, että naisen vammat olivat osin parantumattomia ja niistä oli seurannut hänelle 100-prosenttinen työkyvyttömyys.

Käräjäoikeus määräsi Pohjola Vakuutus Oy:n ja Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön maksamaan naiselle yhteisesti noin 2 miljoonan euron korvaukset, jotka koostuvat muun muassa ansionmenetyksistä.

Parin miljoonan euron summan sisältyy yli 108 000 euron korvaukset, jotka vakuutusyhtiö oli jo aiemmin korvannut naiselle.

Lisäksi vakuutusyhtiö ja KOAS määrättiin maksamaan noin kymmeniä tuhansia euroja oikeudenkäyntikuluja.

Käräjäoikeuden tuomioon voi vielä hakea muutosta Vaasan hovioikeudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?