Alma Median Kai Telanne sai sakot – Kiinasta tilattu paketti jäi Tullin haaviin

Tulli kiinnostui paketeista, jotka sisälsivät yhteensä lähes 200 lääketablettia.

Kai Telanne on toiminut Alma Median toimitusjohtajana vuodesta 2005.

7.3. 19:00

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne, 59, on saanut sakkorangaistuksen lääkerikkomuksesta.

Syyttäjälaitos määräsi hänelle sakkorangaistuksen marraskuussa. Telanteelle määrättiin kymmenen päiväsakkoa, josta tuli hänen tuloillaan maksettavaa 2 420 euroa.

Rikoksen teonkuvauksen mukaan Telanteen yhteystiedoilla saapui Kiinasta Suomeen kaksi eri postilähetystä, jotka sisälsivät lähes 200 kappaletta lääketabletteja. Kyse ei ollut huumaavista lääkeaineista.

Telanteen tilaama lääke ei varsinaisesti ollut laiton – Suomessa on myyntilupa samanvahvuiselle ja miedommalle saman lääkemuodon valmisteelle. Sitä ei ole kuitenkaan saatavilla ilman reseptiä, vaan se vaatii aina ensin lääkärin konsultaation.

Telanne sai sakot lääkerikkomuksesta, koska lääkevalmisteiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kiellettyä.

Siitä huolimatta ilmiö on yleinen. Tulli tiedotti viime vuonna ottavansa lääkkeitä haltuun selvästi enemmän kuin ennen koronapandemiaa. Kasvua kertyi 70 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Tullin haltuun ottamien lääkkeiden perusteella Euroopan talousalueen ulkopuolelta tilataan etenkin mielialalääkkeitä, antibiootteja, hiusten kasvua edistäviä lääkkeitä ja erektiolääkkeitä. Uutena ilmiönä ovat loishäätölääkkeet.

Laittomat nettikaupat voivat altistaa ostajan myös vaarallisille lääkkeille.

– Lääke voi sisältää pelkkää niin sanottua mössöä, jolloin lääke ei vaikuta, kuten kuuluisi. Toisaalta lääke voi sisältää myös vaarallisia aineita, jolloin riski on vielä suurempi, Lääketurva ja -informaatioyksikön päällikkö Leo Niskanen Fimeasta kommentoi Ylen haastattelussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?