Ullanlinnan epäillyn murhan mahdollinen motiivi selvisi

Poliisin käsityksen mukaan psykiatri teki henkirikoksen jälkeen toimenpiteitä valmistellakseen vaimonsa ruumiin hävittämistä.

Poliisi selvittää, oliko Ullanlinnan epäillyn murhan motiivi taloudellinen.

7.3. 17:00 | Päivitetty 7.3. 19:25

Poliisi selvittää, oliko Ullanlinnan henkirikoksen motiivi taloudellinen.

– Sellaisia viitteitä on tullut esiin, mutta asiaa ei ole pystytty varmistamaan. Toki selvitämme edelleen myös muita mahdollisia motiiveja, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Lehtonen.

Helsingin Ullanlinnassa viime joulukuussa tapahtuneesta henkirikoksesta epäillään 48-vuotiasta psykiatrian erikoislääkäriä. Uhri oli miehen 47-vuotias vaimo, joka työskenteli rahoitusalalla.

IS:n tietojen mukaan pari oli mennyt naimisiin heinäkuussa 2021. Parilla oli avioehto, jonka mukaan kummallakaan osapuolella ei ole oikeutta toisen osapuolen nykyiseen tai tulevaan omaisuuteen tai omaisuuden tuottoon. Poliisi ei täsmennä, mihin taloudellinen motiivi voisi liittyä.

Lehtosen mukaan tutkinnassa ei ole tullut ilmi, että pari olisi ollut eroamassa ennen epäiltyä murhaa.

Hän kertoo, että sekä laite-etsinnöissä että eri henkilöiden kuulusteluissa on kuitenkin tullut ilmi asioita, jotka poliisin mielestä viittaavat siihen, että psykiatri suunnitteli tekonsa ennalta.

– Tämä liittyy muun muassa siihen, miten epäilty on käyttäytynyt ennen tekoa, Lehtonen sanoo.

Sen tarkemmin hän ei asiaa tässä vaiheessa avaa.

Lue lisää: Ullanlinnan taposta epäilty lääkäri ilmoitti itse vaimonsa kadonneeksi – pari ei tiettävästi ollut aikeissa erota

Henkirikoksen epäillään tapahtuneen pariskunnan kotona.

Henkirikoksen epäillään tapahtuneen torstain ja perjantain välisenä yönä 15.–16. joulukuuta. Lehtonen kertoo, että poliisin käsityksen mukaan epäilty teki perjantaipäivän aikana toimenpiteitä valmistellakseen ruumiin hävittämistä.

– Hän on ryhtynyt toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että ruumiin siirtäminen onnistuisi toivotulla tavalla.

Lisäksi mies ilmoitti itse vaimonsa kadonneeksi. Poliisit kävivät pariskunnan asunnolla myöhään perjantai-iltana naisen katoamisen vuoksi ja keskusteli tämän aviomiehen, eli murhasta epäillyn kanssa. Tuolloin ruumis oli poliisin käsityksen mukaan piilossa asunnossa.

– Tämäkin kertoo osaltaan siitä, että tekoa on yritetty peitellä.

Seuraavana aamuna epäilty yritti siirtää vaimonsa käärittyä ruumista autoon. Naapuri oli kuitenkin kiinnittänyt huomiota miehen erikoiseen toimintaan ja soittanut poliisille.

Lehtosen mukaan epäilty on itse kertonut oman versionsa siitä, mihin hän oli ruumista siirtämässä. Poliisi ei kuitenkaan ole varmistunut siitä, pitääkö kertomus paikkansa.

Lue lisää: Tämä tiedetään Ullanlinnan psykiatrin epäillystä perhemurhan yrityksestä

Surmatalon edustalle tuotiin kynttilöitä henkirikoksen tultua julkisuuteen.

Poliisi tutkii nyt uudelleen myös tapausta, jossa murhasta epäilty ajoi Kauppatorilla mereen koeajossa olleella autolla elokuussa 2021. Hänellä oli vaimo ja muu perhe kyydissään. Mies selvisi asiasta tuolloin sakolla, koska selitti, että kyse oli vahingosta.

Nyt poliisi on kuitenkin tarkastellut tapausta uusien tietojen valossa. Poliisille on syntynyt käsitys, ettei kyse voinut olla vahingosta. Tapausta tutkitaan nyt viitenä murhan yrityksenä.

– Vauhti on sellainen, että on vaikea uskoa, että kyse olisi vahingosta. Julkisuudessakin olleesta valvontakameratallenteesta saa sellaisen käsityksen, että kaasua painetaan voimakkaasti, Lehtonen arvioi.

  • Video tilanteesta on katsottavissa alla.

Murhasta epäilty on myöntänyt aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman, mutta hän kiistää teon tahallisuuden. Poliisi odottaa tällä hetkellä oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen tuloksia. Niistä odotetaan vastausta muun muassa siihen, ovatko tapahtumat voineet edetä epäillyn kertomalla tavalla. Myös murhan yritykset mies on kiistänyt.

Jutun otsikkoa muokattu 7.3. klo 19.17: Artikkelin otsikossa puhuttiin hetkellisesti murhasta. Kyseessä on epäilty murha, sillä tuomiota ei ole vielä annettu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?