Jonot ruuhkauttivat passin­tarkastuksen Helsinki-Vantaalla sunnuntaina – aula täynnä ihmisiä

Helsinki-Vantaan lentoaseman passin­tarkastusaula täyttyi jonottajista sunnuntaina iltapäivällä. Merivartioston mukaan kyse ei ollut ruuhkasta, vaikka aulassa olikin tavallista enemmän ihmisiä.

Sunnuntaina Helsinki-Vantaan passintarkastus täyttyi jonottajista.

6.3. 16:12

Helsinki-Vantaan passintarkastus ruuhkautui sunnuntaina iltapäivällä. Kuwaitista Suomeen palanut Satu Hämäläinen kertoo todistaneensa eilen, kuinka koko passin­tarkastusaula oli täynnä ihmisiä ja jono ylsi passin­tarkastus­aulan portaille asti. Hämäläisen mennessä passin­tarkastukseen noin kello 14.30 aikoihin aulassa oli hänen mukaan neljä pistettä auki.

Perinteisen passintarkastuksen lisäksi Helsinki-Vantaalla on passiautomaatteja, joiden kautta tarkastuksen voi hoitaa itsenäisesti. Finavia kuvailee sivuillaan, että automaattien avulla on mahdollista ohittaa jonot ja mennä nopeasti passin­tarkastuksen läpi.

Hämäläisen mukaan nämä automaatit oli kuitenkin suljettu vielä ainakin silloin, kun Hämäläinen oli mennyt passintarkastukseen. Hän kertoo, että myöhemmin hänen jonottaessaan automaatteja saatiin kuitenkin avattua.

Hämäläinen kertoo jonottaneensa itse puoli tuntia, mutta sanoo, että jono kasvoi koko ajan hänen ollessaan passintarkastuksessa. Hän pohtii, kuinka paljon hänen jälkeensä tulleet matkustajat ovat joutuneet jonottamaan.

– Määrä kasvoi koko ajan nopeammin, kuin mitä poliisit ehtivät sitä purkaa, Hämäläinen sanoo.

Helsinki-Vantaalla passintarkastus tehdään vain Schengen-maiden ulkopuolelle matkustaville ja sieltä palaaville matkustajille. Hämäläinen matkustelee paljon, mutta ei ole aiemmin nähnyt vastaavia jonoja passintarkastuksessa.

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja ja komentaja Mikko Hirvi Rajavartio­laitokselta kertoo, että kyseessä ei ollut ruuhka, vaikka passin­tarkastus­aula täyttyikin ainakin hetkellisesti normaalia isommasta määrästä ihmisiä.

– Helsinki-Vantaan saapuvalle rajalle on tullut eilen samaan aikaan kaksi saapuvaa lomalentoa. Silloin siellä on ollut ehkä hieman normaalia enemmän ihmisiä rajatarkastuksessa. Poikkeukselliseksi ruuhkaksi emme sitä kuvailisi, Hirvi sanoo.

Hirvi kertoo, että aulan passiautomaatit olivat suljettuna häiriön vuoksi, mutta ne saatiin avattua ihmisille. Hirvi ei osaa arvioida, kuinka kauan ihmiset joutuivat kauimmillaan jonottamaan passintarkastukseen.

– Lisättiin samaan aikaan manuaalisia raja­tarkastus­linjastoja, kun todettiin, että siellä oli vähän tavallista enemmän ihmisiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?