”Murhakylän” synkkä historia

Maalaisidyllinä tunnettu Vehkalahden Reitkalli sai vuonna 1963 murhakylän synkän maineen. Ensin neljän lapsen äiti myrkytti lankonsa ja naapurin isännän. Hieman myöhemmin nuori mies kuristi Reitkallissa tätinsä seksiaktin päätteeksi.

12.3. 18:30

Tiistaiaamu 12. helmikuuta vuonna 1963 avautui Vehkalahden Reitkallissa, Etelä-Kymenlaaksossa, tuulisessa pakkassäässä.

Aamun lehdissä kerrottiin Ranskan presidentin Charles de Gaullen sieppaamista ja surmaamista suunnitelleen terroristiryhmän johtajan tunnustuksista. Presidentti oli pomon mukaan tarkoitus lamaannuttaa kuljetuksen ajaksi ottamalla häneltä silmälasit ja housunkannattimet.

Maatilaa isännöineen miehen ja hänen vaimonsa luona aamukahvit oli juotu ennen kello kuutta. Kahvien jälkeen 28-vuotias isäntä tuli makuuhuoneeseen ja valitti vaimolle kurjaa oloaan.

– Auta minua, tekee niin pahaa että pyörryn, enkä näekään enää mitään, vaimo, 36, muisteli miehensä sanoja myöhemmin kuulustelussa.

Mies pyysi vaimoa taluttamaan hänet ulos haukkaamaan raitista ilmaa. Sen jälkeen vaimo ohjasi miehen keittiöön, jossa tämä heittäytyi lattialle voihkien ja kiemurrellen kovissa tuskissa.

Vaimo lähetti siskonsa kymmenvuotiaan pojan hälyttämään apua naapurista.

Mies ei pystynyt enää puhumaan. Yövieraana ollutta toista naapurin isäntää, 46, ei näkynyt missään.

Kun apuun hälytetty naapuri saapui talolle, yön talossa viettänyt naapuri makasi henkitoreissaan tiellä. Hänet vedettiin oven eteen vesikelkalla ja nostettiin sisälle.

Vehkalahden kunnanlääkäri Ahti Tuomela ajoi paikalle. Hän totesi tiellä maanneen naapurin kuolleeksi. Isäntä kiidätettiin Haminan kaupunginsairaalaan, jossa hän menehtyi kello yhdeksän maissa.

Kunnanlääkäri päätteli miesten joutuneen myrkytyksen uhreiksi ja ilmoitti asiasta poliisille.

Kummaltakin vainajalta jäi kaksi lasta.

Kunnanlääkäri päätteli miesten joutuneen myrkytyksen uhreiksi.

Reitkallin myrkytyskuolemista nousi valtakunnallinen kohu. Ilta-Sanomat uutisoi tapauksesta laajasti kevättalvella 1963.

Reitkallin myrkytyskuolemista nousi valtakunnallinen kohu. Juha Numminen lähti 24-vuotiaana Ilta-Sanomien rikostoimittajana valokuvaajan kanssa Vehkalahdelle.

Numminen koputti Reitkallissa talon ovea. Emännän 31-vuotias sisko avasi oven ja pyysi tulijat sisälle. Toimittaja ja kuvaaja keskustelivat naisen kanssa keittiön pöydän äärellä.

– Nainen oli surullinen, tyyni ja ystävällinen. Hänellä ei ollut aavistustakaan, kuka oli myrkyttänyt lankomiehen, myöhemmin kirjailijanakin maineeseen noussut Juha Numminen, 84, kertoo.

Sisko tarjoutui keittämään kahvit vieraille, mutta Numminen kieltäytyi muistellen, mitä pöydän ääressä oli tapahtunut hieman aikaisemmin.

Numminen näki hänet seuraavan kerran Kymin kihlakunnanoikeuden istunnossa Karhulassa, kun nainen asteli saliin syytettynä.

– Hän nyökkäsi minulle tervehdyksen.

Epäilyt rikoksen liittymisestä Reitkallin juttuun alkoivat vahvistua Kymen lääninrikospoliisin eli nykyisen Krp:n tutkimuksissa.

Poliisi pidätti siskon ja talossa asuneen toisen sisaren 21. helmikuuta. Tämä toinen sisar vapautettiin kuulustelujen jälkeen. Isännän vaimoa ei epäilty missään vaiheessa rikoksesta.

Parivaljakko oli mennyt kuluttamaan osan lehmärahoista hotelli Vallinsarven oluttupaan ja ravintola Valliin.

Ilta-Sanomien rikostoimittaja Juha Numminen raportoi Vehkalahden Reitkallista.

Esitutkinnassa kävi ilmi, että isäntä oli lähtenyt maanantaina 11. helmikuuta naapurinsa kanssa Haminaan noutamaan rahoja teurastamolle myydystä hiehosta. Tilalta on ympyräkaupungin keskustaan kahdeksan kilometriä.

Parivaljakko oli mennyt kuluttamaan osan lehmärahoista hotelli Vallinsarven oluttupaan ja ravintola Valliin. Lisäksi miehet hakivat Alkosta tuliaisia kotiin.

Tuttava toi miehet tilalle alkuillasta. He olivat päihtyneitä.

Naapuri kävi pitkälleen keittiön penkille. Hän lupaili lähteä nukkumaan yöksi kotiinsa, mutta se ei toteutunut.

Sisko murtui kuulusteluissa ja tunnusti myrkyttäneensä miehet.

Hän vakuutti, että myrkky oli tarkoitettu vain isännälle. Naapurin joutumista uhriksi hän piti yllätyksenä.

Käly perusteli tekoaan sillä, että lankomies laiminlöi hänen mukaansa tilanhoitoa, myi omin päin metsää ja kulutti rahaa viinaksiin. Lisäksi lanko kohteli naisen mielestä huonosti hänen toista siskoaan, joka oli herkkä ihminen. Sisko ei kuulustelussa maininnut itse tällaista kohtelua.

Omat kovat kokemukset vaikuttivat myrkyttäjän toimintaan. Isäpuoli oli ollut kovin ankara, ja omaa vuonna 1951 alkanutta, avioliittoaan nainen kuvaili onnettomaksi. Se oli hänen mukaansa solmittu pakosta, koska hän odotti lasta.

Perhe asui Sivatin kylässä, noin 15 kilometrin päässä Reitkallista.

Nainen oli mennyt kesällä 1962 tutun ylikonstaapelin Otto Piipposen luokse Vehkalahden nimismiespiiriin kertomaan umpikujastaan.

Nainen oli hankkinut aviomiehensä sisaren ostoluvalla Bladania eli kasvinviljelyssä käytettävää hyönteismyrkkyä osuusliike Ympyrän Sivatin myymälästä.

Myrkytyksistä syytetty nainen peitti kasvonsa oikeuden istunnossa.

Piipponen mainitsi myrkytysjutun kuulustelussa, kuinka nainen oli näyttänyt lonkkaansa, jonka aviomies oli hakannut mustaksi. Aseena oli ollut koiranremmi.

Syytetty oli sanonut, ettei uskalla tehdä rikosilmoitusta, koska silloin mies tappaisi hänet. Ylikonstaapeli suositteli naista muuttamaan takaisin Reitkalliin.

Hän noudatti poliisin neuvoa ja tuli elokuussa 1962 neljän alaikäisen lapsensa kanssa asumaan lapsuudenkotiinsa.

Nainen oli hankkinut aviomiehensä sisaren ostoluvalla Bladania eli kasvinviljelyssä käytettävää hyönteismyrkkyä osuusliike Ympyrän Sivatin myymälästä.

Reitkallissa hän kaatoi myrkyn Ukko-olutpulloon ja kätki pullon tilan traktorivajaan.

Nainen oli näkevinään Reitkallissa sellaista, mitä pakoon hän oli lähtenyt Sivatista. Mitään riitaisuuksia hänellä ei langon kanssa kuitenkaan kertomansa mukaan ollut.

Miehen vaimokin totesi kuulustelussa, ettei sisko ollut näyttänyt vähimmässäkään määrin vihamielisyyttä hänen miestään kohtaan.

Nainen päätti panna täytäntöön langon surmaamisaikomuksen nähtyään tämän olleen jälleen juopottelemassa ja huomattuaan langon itkettäneen edellisenä päivää hänen toista siskoaan.

Nainen haki myrkkyä sisältäneen olutpullon illalla 11. helmikuuta traktorivajasta, sulatti myrkyn ja kaatoi sen keittiön pöydälle jääneeseen vajaaseen Vinetto-pulloon.

Nainen haki myrkkyä sisältäneen olutpullon illalla traktorivajasta, sulatti myrkyn ja kaatoi sen keittiön pöydälle jääneeseen vajaaseen Vinetto-pulloon.

Reitkallin molempia kohujuttuja puitiin Kymin kihlakunnanoikeudessa Karhulassa.

Naapurin mies oli pyytänyt naiselta päänsärkylääkettä ja kuvaillut olevansa sellaisessa kunnossa, ettei tarvitsi kuin "lekaa" päähän. Mies valitti, ettei hän kehtaa mennä kotiinsa. Naisen mielestä hän saattoi yöpyä talossa kuten monesti ennenkin.

Nainen kertoi kuulleensa aamulla rämähdyksen ja kolinaa keittiöstä. Hän ei uskaltanut mennä katsomaan, koska pelkäsi miesten tappelevan. Hetkeä myöhemmin isäntä kuitenkin avasi tämän huoneen oven ja pyysi kälyään keittämään aamukahvit.

Kahvit jäivät isäntämiesten elämän viimeisiksi. Krapulaa tai takahumalaa, kuten esitutkintapöytäkirjoissa kuvailtiin, poteneet miehet ottivat kohtalokkaat naukut Bladanilla terästetystä viinipullosta.

Syyttäjä, Kymen lääninpoliisitarkastaja Olli Asteljoki vaati Kymin kihlakunnanoikeudessa naiselle rangaistusta murhasta ja kuolemantuottamuksesta. Murhasyyte liittyi langon kohtaloon.

Syytetty muutti oikeudessa kuulustelukertomustaan ja ilmoitti, ettei hänen tarkoituksenaan ollut tappaa lankoaan saati yövierasta. Hän halusi vain estää miehen ryypiskelyn jatkumisen.

Oikeudenkäynnissä kävi ilmi, että nainen oli käynyt useita kertoja tanssimassa isännän kanssa, mitä miehen vaimo ei paheksunut, koska hän itse ei voinut lähteä tansseihin pienten lasten takia.

Kihlakunnanoikeus tuomitsi naisen yksinteoin ja vakain tuumin tehdyistä murhasta ja kuolemantuottamuksesta kahdeksaksi vuodeksi kuritushuoneeseen.

Syytetyn avustaja, lainopin kandidaatti Olli Ylönen muistutti oikeudelle naisen karuista kokemuksista, jotka olivat jatkuneet lapsuudesta avioliittoon saakka.

– Jos avioliiton kärsimys oikeuttaa tekemään murhan, niin kohta niitä murhia tulee vaikka kuinka paljon, syyttäjä totesi.

Mielentilatutkimuksen mukaan hän oli rikoksia tehdessään täyttä ymmärrystä vailla, mutta ei kuitenkaan syyntakeeton tai mielisairaalahoidon tarpeessa.

Kihlakunnanoikeus tuomitsi syytetyn yksinteoin ja vakain tuumin tehdyistä murhasta ja kuolemantuottamuksesta kahdeksaksi vuodeksi kuritushuoneeseen.

Henkirikosjutun jälkeen oikeus alkoi puida miehen jättämää avioerohakemusta. Oikeus tuomitsi parin avioeroon.

Itä-Suomen hovioikeus korotti tuomion kymmenen vuoden kuritushuonerangaistukseksi. Hovioikeuden mukaan nainen oli syyllistynyt täyttä ymmärrystä vailla yksin teoin tehtyihin kahteen murhaan. Kansalaisluottamuksensa hän menetti kahdeksaksi vuodeksi.

Kalervo Suviranta, 82, tunsi hyvin myrkytysjutun uhrit. Suviranta oli käynyt tekemässä kyntötöitä miesten tiloilla.

Reitkallilainen Kalervo Suviranta, 82, tunsi uhrit hyvin. Hän kävi molempien tiloilla tekemässä kyntöhommia traktorilla.

– Kyllä se oli melkoinen paukku. Kaksi miestä meni, hän sanoo.

Kun myrkytysjutun oikeuskäsittely oli vielä kesken, Reitkallissa tapahtui uusi kuohuttava rikostapaus.

14-vuotias koulupoika Jaakko Mäkelä löysi ruumiin lähtiessään vappuaattona 1963 ostamaan äitinsä määräyksestä pesupulveria kioskia pitäneen 52-vuotiaan naisen kotoa.

– Menin olohuoneeseen, siellä oli kahvikuppeja pöydällä ja tarjoilutarvikkeita nurin pitkin pöytää. Mie ajattelin, että nyt ei ole kaikki kunnossa, Mäkelä, 74, muistelee.

Hän huhuili, mutta ei saanut vastausta. Syykin selvisi nopeasti.

Tuli tehtyä vähän tuhmuuksia.

Reitkallissa tapahtui samana keväänä toinenkin surmatapaus.

– Avasin makuuhuoneen oven. Nainen makasi alasti selällään sängyssä. Hän oli ihan sininen.

Mäkelä polki kuin viimeistä päivää pyörällä kotiinsa, joka oli puolen kilometrin päässä.

– Velimies asui yläkerrassa. Siellä oli puhelin. Soitettiin poliisille, autonkuljettajana työuransa tehnyt Mäkelä kertoo.

Reitkalli nousi jälleen valtakunnalliseen julkisuuteen. Alettiin puhua murhakylästä.

– Muistan aina Ilta-Sanomien otsikon: Mikä riivaa Reitkallia, Kalervo Suviranta sanoo.

Reitkallissa oli noihin aikoihin noin 500 asukasta. Nykyään väkeä on kolmisensataa. Vehkalahti liitettiin vuonna 2003 Haminaan.

Syyllinen naisen kuolemaan paljastui nopeasti. Sisarenpoika, 23-vuotias sippolalainen mies, tunnusti kuristaneensa tätinsä seksiaktin päätteeksi.

– Tuli tehtyä vähän tuhmuuksia, mies myönsi poliisille kuulusteluissa.

Mies oli juhlimassa Haminassa ja oli tullut yöksi tädin luokse, jonka kanssa hänellä oli seksisuhde. Kariutuneen avioliitonkin kokenut mies sanoi suuttuneensa, kun täti oli haukkunut häntä roistoksi ja jätkäksi.

Jaakko Mäkelä ei unohda koskaan näkyä, joka odotti häntä kioskia pitäneen naisen kotitalossa 60 vuotta sitten. 14-vuotias Mäkelä löysi naisen alastoman ruumiin makuuhuoneen sängyltä.

Poliisitarkastaja Asteljoki vaati Kymin kihlakunnanoikeudessa miehelle rangaistusta tahallisesta taposta ja sukurutsasta eli sukupuoliyhteydestä lähisukulaisten kesken.

Kihlakunnanoikeus tuomitsi 23-vuotiaan tahallisesta, ei kuitenkaan surmaamisentarkoituksessa tehdystä pahoinpitelystä ja sukurutsasta 7 vuodeksi 3 kuukaudeksi kuritushuoneeseen. Mies kuoli toistakymmentä vuotta sitten.

Myrkytyksistä tuomittu nainen elää nykyään 91-vuotiaana toisella paikkakunnalla. Hän ei halua enää muistella 60 vuoden takaisia traagisia tapahtumia.

– Asia on aikanaan käsitelty loppuun, eikä siihen ole enää mitään kommentoitavaa, hän viestitti IS:lle tyttärensä välityksellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?