Puhelin ei kuulunut – makkarat käynnistivät 24/7 -hälytys­järjestelmän Tervolassa

”Nämä ovat yleistymässä.”

6.3. 7:42

Aamuöinen kulinaarisesta hallinnasta karannut makkaroiden paisto laukaisi monimutkaisen palohälytyksen maanantaina aamuyöllä Tervolassa.

Huonoa tuuriakin oli.

Kyseessä oli omakotitaloon asennettu automaattinen hälytysjärjestelmä, joka on 24/7 yhteydessä turvayhtiön hälytyskeskukseen.

Järjestelmään sisältyy myös kameravalvonta.

Kun tilanne käynnistyi kello 03 jälkeen, hälytyskeskuksesta soitettiin ensin omakotitaloon.

Epäonneksi talon asukas ei kuullut puhelimen soimista.

Seuraavaksi hälytyskeskuksesta soitettiin hätäkeskukseen, joka lähetti paikalle Lapin pelastuslaitoksen yksiköitä koodilla keskisuuri rakennuspalo.

Asukas soitti kohta itse hätäkeskukseen – kokkaamisen eskaloitumisen havaittuaan – että asunnossa ei ole mitään hätää, siellä paistetaan makkaroita.

Hälytys peruttiin.

Pelastuslaitokselta oletetaan käryn tulleen mahdollisesti havaituksi myös kameralla, mutta savunmuodostuksen lähde on saattanut jäädä arvoitukseksi tai savun peittoon.

Olennaista joka tapauksessa oli, ettei hälytyskeskuksesta saatu yhteyttä asukkaaseen, joten siellä ei olisi voitu suusanallisesti varmistua, miten hallitusti makkaroiden paistaminen eteni.

Päivystävän palomestarin mukaan kyseessä ei vaikuta olleen aamuöisille ajankohdille tyypillinen nakit ja muusi -tilanne, jossa kokki on nukahtanut kesken suolapalan valmistumisen.

– Hän ei vaikuttanut puhelimessa alentuneesti syyntakeiselta.

Koteihin asennettavat automaattiset hälytysjärjestelmät ovat askel eteen päin kattoon kiinnitettävistä palovaroittimista.

– Nämä ovat yleistymässä, pelastuslaitokselta kerrotaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?