SK: Salattu tutkinta­materiaali paljastaa lasten järkyttävät kertomukset Anneli Auerin seksuaali­rikos­jutussa

Suomen Kuvalehden perkaamassa tutkinta­materiaalissa lapset kertovat toistuvista raiskauksista ja pahoinpitelyistä.

Anneli Auer on kiistänyt koko ajan syyllistyneensä seksuaalirikoksiin, joista hän sai tuomion vuosikymmen takaperin. Kuva Auerista vuodelta 2016.

4.3. 12:10

Lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä vuonna 2013 tuomittujen Anneli Auerin ja Jens Kukan tuomioita koskevat oikeusasiakirjat ovat olleet lähes täydellisesti salattuja. Rikoksien yksityiskohtia ole jaettu julkisuuteen lainkaan uhrien suojelemiseksi.

Nyt Suomen Kuvalehti kertoo päässeensä perehtymään salaiseksi julistettuun tutkinta­materiaaliin. Lehti kertoo vahvistaneensa Auerin, Kukan ja Auerin täysi-ikäisten lasten julkaisutoiveen Auerin ja Kukan asianajajalta Markku Fredmanilta. SK:n mukaan materiaali ei kuitenkaan ole peräisin Fredmanilta.

Tutkinta­materiaalista löytyy Auerin kolmen nuorimman lapsen väitteitä muun muassa raiskauksista, toistuvista pahoin­pitelyistä ja alkoholin juottamisesta. Aineiston mukaan Auer ja Kukka pakottivat lapset katsomaan heitä harrastamassa seksiä ja virtsaamassa toistensa päälle. Lapset myös väittävät aikuisten näyttäneen heille sekä tavallista- että lapsipornoa.

Aineistossa vuonna 2004 syntynyt tyttö kertoo Kukan ottaneen häneltä housut alas ja tökänneen häntä puuhaarukalla peräaukkoon. Hän kertoo olleensa tapahtuma-aikana kolme tai neljä. Tyttö kertoi asiasta Turun yliopistollisen keskus­sairaalan (Tyks) lasten ja nuorten oikeus­psykiatrian tutkimus­yksikön haastattelijalle.

Myös Auerin 1999 syntynyt poika ja 2002 syntynyt tyttö kertoivat oikeus­psykiatrian tutkimusyksikössä järkyttävistä kokemuksistaan. SK:n mukaan lasten kertomuksissa viitataan useisiin raiskauksiin, joiden kohteena ovat olleet sekä tytöt että poika. Kuvailtu väkivalta sai myös lasten kertomuksissa satanismiin viitanneita piirteitä, SK kertoo.

Auerin kolme nuorinta lasta ovat nyt täysi-ikäisinä kertoneet valehdelleensa nämä lausunnot sijais­vanhempien painostuksesta. Sen takia helmikuun loppupuolella Auerin ja Kukan asianajaja Fredman jätti korkeimpaan oikeuteen vaatimuksen tuomioiden purkamisesta.

Auerilla on vuonna 1997 syntynyt tytär, 1999 syntynyt poika sekä vuosina 2002 ja 2004 syntyneet tyttäret.

Auerin vanhin lapsi oli koko ajan äitinsä kanssa samaa mieltä tapahtumien kulusta sekä Ulvilan murhajutussa että seksuaalirikos­asiassa. SK:n mukaan nuorempien lasten kertomuksissa vanhin lapsi oli usein aikuisten liittolainen.

Lapset sijoitettiin sijaisperheeseen sen jälkeen, kun Auer oli vangittu epäiltynä miehensä, 51-vuotiaan Jukka S. Lahden murhasta. Auer todettiin kivikkoisen oikeusprosessin jälkeen syyttömäksi murhaan vuonna 2015.

Vanhin tytär lähti sijaisperheestä jo parin kuukauden jälkeen. Kolme nuorinta lasta olivat asuneet sijaisperheessä reilut kaksi vuotta, kun sijais­vanhemmat alkoivat puhua viranomaisille lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hovioikeus tuomitsi vuonna 2013 Kukan kymmenen vuoden ja Auerin seitsemän vuoden ja kuuden kuukauden vankeus­rangaistuksiin. Tuomion keskeisenä näyttönä olivat uhrien kertomukset. Jutussa kuultiin todistajina noin 50:tä henkilöä ja jopa 30 tunnin verran lasten oikeus­psykologisia haastatteluita.

Myös eriäviä näkemyksiä lausuntojen luotettavuudesta esitettiin. Psykologian professori Pekka Santtila ja psykologian tohtori Katarina Finnilä kirjoittivat vuonna 2012 oikeudelle asiantuntija­lausunnon, jonka mukaan lasten kertomukset rikoksista ovat ”aika monen seikan perusteella kauttaaltaan epäluotettavia”.

Sekä Auer että Kukka ovat kärsineet seksuaalirikos­tuomionsa.

He ovat kuitenkin kiistäneet läpi vuosien syyllistyneensä rikoksiin. Auer haki tuomionsa purkamista jo vuonna 2016, mutta korkein oikeus hylkäsi hakemuksen.

Auer ja Kukka määrättiin yhteisvastuullisesti tai erikseen korvaamaan neljälle asian­omistajalle noin 160 000 euroa.

Helsingin yliopiston vakuutus- ja vahingon­korvaus­oikeuden professori Olli Norros arvioi aiemmin Helsingin Sanomissa, että Auerin lapset voivat joutua palauttamaan tuomituilta saatuja korvauksia, jos korkein oikeus purkaa Auerin ja Kukan seksuaali­rikos­tuomiot.

Artikkelia muokattu 4.3.2023 kello 16.08: SK:n jutussa ei väitetty Fredmanin välittäneen lapsilta tai antaneen lasten puolesta lupaa tietojen julkaisuun lehdelle, vaan kerrottiin, että SK on vahvistanut Auerin, Kukan ja lasten julkaisutoiveen Fredmanilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?