Jäätävä törttöily tallentui kameraan: Kauha­kuormaaja­mies tuhosi poliisi­autot ja joutuu jätti­laskun maksajaksi

Humalaisen pakomatkan lopputuloksia ruodittiin käräjäoikeudessa, joka tuomitsi nelikymppisen miehen 2,5 vuodeksi vankeuteen.

5.3. 7:15

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut kauhakuormaajalla törttöilleen miehen 2 vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistukseen useista rikoksista.

Tuomioon johtaneet tapahtumat käynnistyivät Janakkalassa toissa vuoden marraskuussa. Mies varasti yön tunteina erään yrityksen omistaman kauhakuormaajan sorakuopalta ja lähti ajamaan kohti Hattulaa.

Ajotapa oli siinä määrin vaarallinen, että jonkin ajan kuluttua mies sai poliisit peräänsä. Tuomiosta ilmenee, että poliisipartiokin joutui tekemään väistöliikkeitä holtittomasti edenneen kauha­kuormaaja­kuskin tieltä.

Lue lisää: Tuhoa kylvänyt kauha­kuormaaja­mies ei pysähtynyt edes poliisin luoteihin: Tällaista jälkeä hän sai aikaan

Pakomatka päättyi piiritystilanteeseen, jossa poliisit maanittelivat miestä antautumaan ja tulemaan ulos kauhakuormaajasta.

Neuvonpito kesti kolmatta tuntia. Kuski kuunteli työkoneen hytissä musiikkia, poltteli tupakkaa ja särpi olutta.

Poliisit painottivat, että jos hän vielä lähtee liikkeelle, virkavalta aikoo käyttää asetta.

Varoituksista huolimatta mies käynnisti koneen uudelleen ja törmäsi lähistöllä olleen poliisiauton keulaan. Luodit viuhuivat marrasyön pimeydessä, kun poliisi yritti pysäyttää miehen tähtäämällä osumat kauhakuormaajan moottoritilaan.

Ensimmäisen törmäyksen jälkeen mies suuntasi toiseen suuntaan ja rymisteli parkissa ollutta toista poliisiautoa päin sellaisella voimalla, että auto kaatui kyljelleen. Autoissa ei törmäysten aikaan ollut poliiseja sisällä.

Miehen veren alkoholipitoisuudeksi mitattiin kiinnioton jälkeen 2,68 promillea.

Poliisiauto jäi kakkoseksi, kun kauhakuormaaja rymisteli sivusuunnasta kylkeen.

Eino Juhani Salmela, 43, tuomittiin moottori­kulku­neuvon käyttövarkaudesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä vahingonteosta 2 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen.

Käräjäoikeus katsoi miehen aiheuttaneen muille ihmisille vakavaa vaaraa.

Häntä syytettiin myös poliisiin kohdistuneista neljästä törkeän pahoinpitelyn yrityksestä, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Vankeustuomion lisäksi miehelle koitui liki sata tonnia maksettavaa. Poliisiautojen vahingot korvanneelle vakuutusyhtiölle mies joutuu maksamaan lähes 92 200 euroa.

Neljälle poliisimiehelle hän joutuu korvaamaan kullekin 800 euroa kärsimyksestä. Hämeen poliisilaitokselle mies määrättiin maksamaan lähes 8 500 euron vahingonkorvaukset.

Miehen maksettavaksi lankesi myös 600 euron korvaus luotisateessa vaurioituneen kauhakuormaajan omistajalle.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus määräsi miehen vangittavaksi. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?