Lastenkirjailija Maikki Harjanne on kuollut

Maikki Harjanne tunnettiin Minttu-lastenkirjojen kirjoittajana.

Maikki Harjanne oli yksi Suomen tunnetuimmista lastenkirjailijoista ja kuvittajista.

3.3. 14:09

Minttu-lastenkirjoista tunnettu kirjailija ja kuvittaja Maikki Harjanne on kuollut 78-vuotiaana.

Harjanne kuoli 3. maaliskuuta Lohjan sairaalassa.

Asian vahvistaa hänen tyttärensä Tuuva Harjanne.

– Hänellä oli hyvin lyhyt sairaus ja kuolema tuli aika yllättäen, Tuuva Harjanne kertoo.

–  Pääsimme kaikki läheiset sairaalaan ja olimme paikalla. Hän kuoli Lohjan sairaalassa.

Maikki Harjanne kirjoitti suosittua Minttu-sarjaa vuodesta 1978. Hänen lastenkirjojaan ovat lukeneet monet sukupolvet.

Uudenlaiset lastenkirjat saivat aluksi ristiriitaisen vastaanoton, koska lapsille oli totuttu lukemaan satuja prinsessa Ruususesta ja rumasta ankanpoikasesta. Tarinat perheiden tavallisesta arkielämästä löysivät kuitenkin pian lukijakuntansa.

– Rähjääminen ei ole mistään kotoisin ja aina voi paistaa lettuja, Harjanne kiteytti Ilta-Sanomissa 2015 Minttu-kirjojen hyväntahtoisen sanoman.

Minttu-kirjoissa ei ensimmäiseen kymmeneen vuoteen esiintynyt juuri isää. Harjanne havahtui asiaan erään kirjakauppavierailun jälkeen, kun kuuntelijoiden joukossa ollut perheenisä ihmetteli, miksi Mintun isä on niin harvoin kirjoissa esillä.

– Rupesin miettimään, että sen täytyy johtua siitä, ettei minulla ole ollut isää, Maikki Harjanne kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Harjanteen lapsuus ei ollut helpoin mahdollinen. Harjanteen isä menehtyi sodassa. Harjanteen äiti sairastui sen jälkeen ja tytär vietti aikaa sukulaisten hoivissa.

Rakastettu kirjailija on saanut työstään useita palkintoja, kuten nuorisokirjallisuuden valtionpalkinnon, lastenkulttuurin valtionpalkinnon sekä Pro Finlandia-mitalin. Hän oli valmistunut kuvaamataidon opettajaksi Taideteollisesta oppilaitoksesta. Vuodesta 1974 hän oli vapaa taiteilija. Maikki Harjanne on kuvittanut ja kirjoittanut yli sata teosta, ja hänen kirjojaan käännettiin monille kielille.

Maikki Harjanne oli kahden aikuisen lapsen äiti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?