13-vuotias kotkalainen oppilas häiriköi tunnilla ja haukkui opettajaa pakastimen pistorasiaksi. Malttinsa menettänyt opettaja vastasi karkeasti sekä tarttui poikaa käsivarsista, jolloin tämä suistui selälleen höyläpenkille.
Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt välikohtauksen vuoksi potkut saaneen opettajan valituksen.
Koulunkäynninohjaajan antaman selvityksen mukaan 13-vuotias oppilas oli viime vuoden huhtikuussa kutsunut opettajaa teknisen työn tunnilla ensin pakastimen pistorasiaksi, minkä jälkeen opettaja nimitti oppilasta v-tun pelleksi. Ohjaaja oli ollut muutaman metrin päässä.
Oppilas totesi, ettei niin voi sanoa. Hermostunut opettaja otti oppilasta käsivarsista, jolloin poika suistui selälleen höyläpenkkiä vasten. Ohjaajan mukaan opettaja puristi oppilasta leuasta ja huusi tälle ”pää punaisena”.
Opetustoimenjohtaja purki opettajan virkasuhteen ilman irtisanomisaikaa. Päätöksessä muistutettiin, että oppilaan koskemattomuuden kunnioitus on ehdoton edellytys opettajan työssä. Oppilaan haastavakaan käytös ei oikeuta loukkaamaan oppilaan fyysistä koskemattomuutta.
Mies ilmoitti 13-vuotiaan oppilaan vähätelleen juuri opettajan ohjauksessa olleen oppilastoverin kykyjä ja taitoja.
Opettaja vaati opetustoimenjohtajan päätökseen oikaisua kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnassa. Lautakunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen.
Opettaja valitti lautakunnan päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.
Mies ilmoitti 13-vuotiaan oppilaan vähätelleen juuri opettajan ohjauksessa olleen oppilastoverin kykyjä ja taitoja.
Opettaja myönsi menettäneensä malttinsa tilanteessa täysin ja toimineensa ”ilmeisen” virheellisesti. Oppilaalle ei hänen mukaansa aiheutunut tilanteessa kuitenkaan minkäänlaisia vammoja, mikä selvitettiin kouluterveydenhoitajan tarkastuksessa.
Opettaja viittasi myös lähes 40 vuoden työuraan, jonka ensimmäinen virhe lopetti ”ankarimmalla mahdollisella” tavalla.
Hallinto-oikeuden suullisessa käsittelyssä kuultu koulunkäynninohjaaja ei pitänyt opettajan voimankäytön astetta liioiteltuna.
Ohjaaja oli mennyt välikohtauksen jälkeen oppilaan luokse. Tämä oli istunut lastauslaiturilla huppu päässään ja nyyhkyttänyt.
Myös toinen tunnilla ollut koulunkäynninohjaaja oli kuultavana suullisessa käsittelyssä. Hän kertoi 13-vuotiaan oppilaan käyttäytyneen huonosti jo edellisellä tunnilla. Opettajan ja ohjaajien huomautukset eivät olleet muuttaneet pojan käytöstä.
Koulun rehtorin mukaan oppilas voidaan vaikeassa opetustilanteessa laittaa ohjaajan kanssa rauhoittumaan esimerkiksi käytävälle. On myös mahdollista siirtää oppilas työskentelemään rehtorin kanslian vieressä olevaan erilliseen tilaan.
Oikeus arvioi opettajan otteen ”suhteellisen” voimakkaaksi.
Rehtori kertoi irtisanotun miehen olleen koulun oppilaiden ja henkilökunnan keskuudessa pidetty opettaja.
Hallinto-oikeuden mukaan valvontakameratallenteelta näkyy, kuinka oppilas istuutuu höyläpenkin ääreen. Opettaja menee hänen luokseen ja tarttuu käsivarsista pitäen. Tämän jälkeen opettajan nostaessa oppilasta tai tämän yrittäessä itse nousta, oppilas taipuu selälleen höyläpenkin päälle, opettajan pitäessä edelleen käsistä.
Oikeus arvioi opettajan otteen ”suhteellisen” voimakkaaksi. Oikeus myös toteaa opettajan puhuneen oppilaalle epäasiallista kieltä käyttäen.
Itä-Suomen hallinto-oikeuden mukaan opettaja vakavalla tavalla laiminlyönyt huolehtia opetusympäristön säilymisestä turvallisena.
Oikeus on hylännyt opettajan valituksen.
Aluesyyttäjä ei nosta syytettä lievästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta epäiltyä opettajaa vastaan. Syyttäjän mielestä oikeudenkäynti ja mahdollinen rangaistus olisivat kohtuuttomia seurauksia, koska opettaja on menettänyt virkansa.