Kuuntele päivän tärkeimmät uutiset 10 minuutissa

Tärkeimmät uutiset helposti äänimuodossa.

Lisi Niesner / Reuters

3.3. 11:34

Wagner-johtaja Prigozhin: Bahmut on "käytännössä saarrettu"

Wagner-palkka-armeijan johtajan Jevgeni Prigozhinin mukaan Bahmutin kaupunki on "käytännössä saarrettu". Reutersin mukaan Prigozhin kertoi perjantaina julkaisemallaan videolla, että ukrainalaisilla on jäljellä ainoastaan yksi ulospääsytie kaupungista.

Videollaan Prigozhin vaati myös Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä vetämään joukot Bahmutista.

Ukrainalainen sotilasasiantuntija Oleh Zhdanov kertoi torstai-iltana Youtubessa, että Venäjän joukot pyrkivät saartamaan Bahmutin pohjoisen, idän ja etelän suunnalta. Hän kertoi lännen suunnan olevan todennäköisesti ainoa, jossa ukrainalaisilla on edelleen aloite venäläisten sijaan.

Allas Sea Pool vaatii Viking Linelta miljoonakorvauksia risteilyaluksen törmäyksen aiheuttamista vahingoista

Helsinki Allas on haastanut Viking Linen oikeuteen risteilyalus Gabriellan törmäyksen aiheuttamista vahingoista.

Gabriella oli viime vuoden tammikuussa lähdössä Helsingistä Tukholmaan, kun aluksesta meni sähköt ja se törmäsi merikylpylä Allas Sea Poolin edustalla olevaan laituriin. Törmäyksen takia Altaan saunarakennus halkesi kahtia.

Helsinki Allas sanoo, että asiaa yritettiin sovitella yli vuoden ajan tuloksetta. Yrityksen mukaan sille on koitunut tapahtuneesta noin kolmen miljoonan euron taloudelliset menetykset ja omaisuusvahingot.

Huijarit kahmivat 40 000:n euron saaliin väärillä myynti-ilmoituksilla – poliisi selvitti laajan petos­vyyhdin

Ammattimaisten toimijoiden joukko huijasi uhreilta rahaa uskottavien verkkomyynti-ilmoitusten avulla, Oulun poliisi kertoi perjantaina. Verkkopetosten vyyhti käsittää asianimikkeinä 19 petosta, yhden törkeän petoksen, yhden petoksen yrityksen sekä kuusi identiteettivarkautta.

Teot tapahtuivat ympäri Suomea vuoden 2022 maalis- ja kesäkuun välillä laatimalla uskottavan oloisia myynti-ilmoituksia pääsääntöisesti Nettivene-, Nettikaravaani- ja Tori.fi-sivustoilla, sesongista riippuen.

Ostajalta pyydettiin käsirahaa vaihtelevan suuruisia määriä, minkä jälkeen myynti-ilmoitus poistettiin eikä ”myyjään” enää saatu yhteyttä. Petosten tekijät onnistuivat saamaan asianomistajilta yhteensä yli 40 000 euroa.

USU: Supon mukaan Suomesta on lähtenyt äärioikeiston kannattajia sotimaan Ukrainaan

Ukrainan sotaan on osallistunut arvion mukaan kymmeniä Suomesta lähteneitä vapaaehtoisia, heidän joukossaan yksittäisiä äärioikeiston kannattajia. Näin sanoo suojelupoliisin viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Milla Meretniemi Uutissuomalaiselle.

Meretniemen mukaan konfliktialueella vietetty aika, taistelukokemus, viholliskuvan koventuminen ja verkostoituminen sota-alueella muiden ääritoimijoiden kanssa ovat potentiaalisia radikalisoitumisuhkia.

Supo korostaa olevansa kiinnostunut vain niistä Ukrainaan lähteneistä, joiden se tietää kannattavan jotain ääri-ideologiaa tai pyrkivän kohottamaan kykyä väkivaltaan.

Terrafamen akkukemikaalitoiminta kovassa kasvussa

Terrafame teki loka–joulukuussa jo neljännen voitollisen neljännestuloksen peräkkäin. Liiketulos ilman kertaluontoisia eriä nousi 44,5 miljoonaan euroon ja liikevaihto kasvoi 59 prosenttia 186 miljoonaan euroon.

Akkukemikaalien liikevaihto nousi vuoden loppuneljänneksellä 38 prosenttiin yhtiön koko liikevaihdosta. Vuoden takaiseen verrattuna liikevaihto yli nelinkertaistui, kun akkukemikaalitehtaan ylösajo eteni.

Koko yhtiön liikevaihto nousi viime vuoden aikana 54 prosenttia yltäen reiluun 580 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mukaan viime vuosi oli Terrafamelle käänteentekevä ja taloudellisen tuloksen näkökulmasta ennätyksellinen.

Tass: Moskovan alueella räjähti yöllä

Venäläinen uutistoimisto Tass uutisoi yöllä Kolomnan kaupungissa Moskovan aluehallinnolla tapahtuneesta räjähdyksestä. Kolomna sijaitsee hieman yli 100 kilometrin päässä Venäjän pääkaupungista Moskovasta.

Tassin mukaan kyseessä oli todennäköisesti ilmassa räjähtänyt drone, eli miehittämätön ilma-alus, mutta paikallisviranomaisten mukaan sen jäänteitä ei ole vielä löydetty.

Eilen Kolmonassa ammuttiin puolen päivän aikoihin paikallisviranomaisten mukaan alas kaasunjakelulaitoksen lähellä lentänyt toinenkin drone.

Kolomnan öisestä räjähdyksestä on levinnyt sosiaalisessa mediassa paljon oletettua kuvamateriaalia. Yhdessä kuvista kaupungin taivaalla näkyy korkea savupilvi.

Kuvan todellista alkuperää ei ole voitu vahvistaa.

Palestiinalaishallinto: Israelin joukot ampuivat 15-vuotiaan palestiinalaisen Länsirannalla

Israelin joukkojen sanotaan ampuneen torstaina 15-vuotiaan palestiinalaislapsen Azzunin kaupungissa Israelin miehittämällä Länsirannalla. Asiasta kertoo palestiinalaishallinnon terveysministeriö.

Ministeriön mukaan lisäksi kaksi lasta haavoittui israelilaisten luodeista ja toinen heistä on kriittisessä tilassa.

Israelin asevoimat ilmoittaa joutuneensa hyökkäyksen kohteeksi. Asevoimien mukaan sen joukkoja kohti heiteltiin polttopulloja ja sotilaat vastasivat ampumalla.

Israel sanoo joukkojensa olleen etsimässä alueelta epäiltyjä, joiden väitetään ampuneen ilotulitteita kohti israelilaisia ajoneuvoja.

Kreikan junaturman tutkinta jatkuu. Poliisi teki ratsian Larissan juna-asemalla

Kreikassa poliisi on suorittanut tutkinnan Larissan juna-asemalla tänään aamulla, poliisin tiedottaja kertoo.

Poliisin mukaan se on takavarikoinut asemalta kaikki dokumentit, jotka voivat auttaa sitä tutkinnassa.

Kreikassa tapahtui myöhään tiistai-iltana kahden junan välinen törmäys, jossa kuoli lähes 60 ihmistä. Onnettomuus tapahtui pääkaupunki Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä radalla, lähellä Larissan kaupunkia.

Kreikan poliisi otti jo aiemmin kiinni Larissan rautatieaseman asemapäällikön osana junaturman tutkimuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?