Allas Sea Pool haastaa Viking Linen oikeuteen – vaatii miljoona­korvauksia M/S Gabriellan törmäyksestä

Viking Linen Gabriella-alus törmäsi Allas Sea Poolin laituriin tammikuussa 2022. Altaan sauna halkesi kahtia. Viking Line ei ole suostunut korvauksiin.

Gabriella törmänneenä Allas Sea Poolin laituriin.

3.3. 11:13

Allas sea poolia pyörittävä Helsinki-allas oy on nostanut kanteen Viking Linea kohtaan Helsingin käräjäoikeudessa. Viking Linen M/S Gabriella -alus törmäsi Allas Sea Poolin laituriin tammikuussa 2022.

Törmäyksessä laiturin ja rantamuurin rakenne vahingoittui ja saunarakennus halkesi kahtia.

Altaan mukaan sovintoa yritettiin löytää ilman oikeuskäsittelyä yli vuoden ajan. Yrityksen lähettämän tiedotteen mukaan Viking Line ei ole suostunut korvaamaan vahinkoa eikä hyväksynyt Altaan ehdotusta asiasta neuvottelemiseksi.

Lue lisää: Viking Linen toimitusjohtaja kiistää Allas Sea Poolin ja kaupungin vaatimukset

– Mielestämme on yksinkertaisesti mahdoton ajatus, että Viking Linen kaltainen pörssiyhtiö ei olisi vastuussa vahingoista, jotka aiheutuvat siitä, että sen autolautta törmäilee hallitsemattomana Helsingin ahtaassa satama-altaassa, Altaan hallituksen puheenjohtaja Raoul Grünstein sanoo tiedotteessa.

Yrityksen mukaan törmäys aiheutti yli viiden miljoonan euron vahingot eri osapuolille. Altaalle aiheutui yrityksen mukaan noin kolmen miljoonan euron taloudelliset vahingot. Korvattavassa summassa on yrityksen mukaan huomioitu investointi väliaikaisiin saunoihin ja noin puolentoista vuoden aikana saunan käyttökelvottomuuden takia menetetyt tulot.

Törmäys tapahtui, kun laiva menetti sähköt lähdettyään Katajanokan satamasta. Aluksen keula vaurioitui törmätessään vasten laituria. Altaan tiedotteen mukaan törmäyksen syy oli ilmeisesti laivan yhden sähkölaitteen ylikuormitus, joka johti sähköjärjestelmän häiriöön ja ohjailukyvyn menetykseen.

Allas kritisoi Viking Linea siitä, että yhden yksittäisen sähkölaitteen ylikuormittuminen ei saa johtaa tällaiseen lopputulokseen.

Laivan keulapotkurimoottori ylikuormittui, mikä todennäköisesti johtui jääsohjon pakkautumisesta. Laivaan oli edellisenä keväänä asennettu uudet ritilät polttoaineen kulutuksen pienentämiseksi. Altaan mukaan näyttää siltä, Viking Line ei ennen ritilöiden asennuttamista selvittänyt, miten ne vaikuttavat Gabriellan järjestelmien toimintaan.

Törmäyksen jälkeen keulapotkuritunnelien suulla olleet ritilät otettiin pois M/S Gabriellasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?