Tuulivaroitus länsirannikolle, säässä tapahtumassa käänne: ”Talvi ei missään tapauksessa ole voitettu”

Puhuri puhaltaa ja pakkaset paukkuvat.

3.3. 13:03

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen yli 20 metriä sekunnissa puhaltavista tuulista merelle sekä läntiselle rannikkoalueelle.

Varoituskartta vilkkuu oranssina niin perjantaina kuin lauantainakin. Merellä ja Ahvenanmaalla puhaltavat siis myrskytuulet perjantain ja lauantain aikana.

Länsirannikolla voidaan kokea vähintäänkin myrskypuuskia, tuulivaroitukset on annettu myös maa-alueille.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle kertoo, ettei ensi viikolla päästä vielä nauttimaan kevätkeleistä, vaan talvi palaa viikonloppuna.

Talven comeback alkaa perjantaina, jolloin Länsi- ja Etelä-Suomeen tupruttaa iltapäivän ja illan aikana noin viisi senttimetriä lunta. Vielä päiväsaikaan Etelä-Suomessa voi olla plussakelejä, mutta illan tullen ilman lämpötila kääntyy koko maassa pakkasen puolelle hamaan tulevaisuuteen asti.

– Sateet alkavat iltapäivällä Vaasassa ja Porissa. Siitä ne leviävät illaksi pääkaupunkiseudulle, Saarikalle sanoo.

– Enimmät sateet väistyvät varmaan huomenna aamulla. Joitain lumikuuroja voi tulla päivällä.

Matalapaineen saapuessa ilma jäähtyy illalla ja yöllä. Lauantaina lämpötila vaihtelee näillä näkymin koko maassa nollan ja viiden pakkasasteen välillä, Pohjois-Lapissa voi olla kylmempääkin.

Sunnuntaina kelit kylmenevät Saarikallen mukaan entisestään. Lauantain ja sunnuntain välinen yö sekä sunnuntaiaamu on pakkasasteiltaan kireä. Pakkaskelit ovat jäämässä pitkälle ensi viikon puolelle.

– Ilmamassat menevät huomattavan talvisiksi. Yläilmakehässä on kylmempää kuin kenties on aiemmin tänä talvena ollut. Mutta nyt kevään eteneminen kompensoi, aurinko paistaa pidempään ja korkeammalta.

– Talvi ei missään tapauksessa ole voitettu. Vaikka maaliskuu alkoi, niin termisessä mielessä talvi vain kiristää otettaan.

Saarikallen mukaan vuorokauden keskilämpötila on seuraavan viikon aikana usean asteen normaalia kylmempi. Esimerkiksi Helsingissä tavanomainen vuorokauden keskilämpötila olisi 2 pakkasastetta, mutta ensi viikolla pääkaupungin keskilämpötila on näillä näkymin 5,5 pakkasastetta.

– On tämmöistä kevättalvea, ei niinkään keväistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?