Kuuntele päivän tärkeimmät uutiset 10 minuutissa

Tärkeimmät uutiset helposti äänimuodossa.

2.3. 11:47

Rautatiealan sopu peruu JHL:n junalakon – VR: junaliikenne yhä vaarassa pysähtyä

Ensi maanantaina alkavaksi ilmoitettu rautatiealan lakko peruuntuu JHL:n osalta, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

Rautatiealan sopimusosapuolet ammattiliitto JHL ja työnantajapuolta edustava Palta ovat hyväksyneet rautatiealan työehtosopimusta koskevan valtakunnansovittelijan eilen antaman sovintoehdotuksen.

Neuvottelut Paltan ja Rautatiealan Unionin (RAU) välillä ovat kuitenkin yhä kesken, joten raideliikenteen pysäyttävä lakko ensi maanantaina on yhä mahdollinen.

VR:n mukaan yhtiön junaliikenne on yhä vaarassa pysähtyä ensi viikolla lähes kokonaan, vaikka JHL:n lakko peruuntui.

Syyttäjä vaatii Vastaamon ex-toimitus­johtajalle vankeutta

Psykoterapiakeskus Vastaamon entiselle toimitusjohtajalle on luettu syyte tietosuojarikoksesta Helsingin käräjäoikeudessa.

Syyttäjä sanoo, että Ville Tapio laiminlöi huolehtia riittävästä tietoturvasta ja antoi viranomaisille vääriä tietoja yritykseen keväällä 2019 kohdistuneesta tietomurrosta. Syyttäjän mukaan motiivina salailuun oli turvata tuleva yrityskauppa.

Tapio kiistää syytteen.

Syyttäjän mukaan Vastaamoon kohdistui kaksi tietomurtoa, yksi vuonna 2018 ja toinen maaliskuussa 2019. Epäilynä on, että vuonna 2018 tehdyssä murrossa vietiin potilastiedot, joilla asiakkaita myöhemmin kiristettiin. Syyttäjän mukaan Vastaamossa ei oltu tästä murrosta tietoisia.

Tapion syytteessä on kyse maaliskuun 2019 tietomurrosta ja sen jälkeisestä ajasta lokakuuhun 2020 asti. Tietosuojarikoksesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään vuosi vankeutta.

Syyttäjä kertoi oikeudenkäynnin tauolla pitävänsä tapausta niin vakavana, että vaatii Tapiolle vankeusrangaistusta.

Brittitiedustelu: Rospuuttoaika heikentää olosuhteita Ukrainan maastoissa merkittävästi

Kevät merkitsee sääolosuhteiden muuttumista rintamalla Ukrainassa.

Lämpötilojen nousu synnyttää parhaillaan itäisellä Donetskin alueella mutaisia olosuhteita, kertoo Britannian puolustusministeriö torstaiaamun tiedustelupäivityksessään.

Rospuutto rajoittaa joukkojen liikkeitä maastossa merkittävästi. Toisaalta mutaiset olosuhteet saattavat brittitiedustelun mukaan tarjota puolustaville joukoille myös jonkin verran sotilaallista etua.

Helmikuun puolivälistä lähtien maaperä on jäätynyt öisin ja sulanut päivisin, ja tämän tilanteen brittitiedustelu uskoo jatkuvan todennäköisesti ainakin ensi viikkoon saakka.

Sen jälkeiselle ajalle sääennusteet ovat luvanneet keskimääräistä lämpimämpiä säitä. Tämä tarkoittaa maasto-olosuhteiden heikkenemistä entisestään.

– On lähes varmaa, että maaliskuun lopulla maasto-olosuhteet ovat huonoimmillaan viimeisen sulamisen jälkeen, brittitiedustelu arvioi.

Tämä puolestaan hankaloittaa operaatioita sekä raskaan kaluston liikkumista etenkin Bahmutin seudulla, jossa taistelut ovat myllertäneet maaperää jo ennestään.

Korkein oikeus tuomitsi Kittilän kuntapäättäjiä virkarikoksesta

Korkein oikeus on tuominnut Kittilän kuntapäättäjiä virka-aseman väärinkäyttämisestä tapahtumista, joista Kittilän monipolvinen ja useaan kertaan tuomioistuimissa käsitelty kuntakriisi sai alkunsa.

Kittilän silloinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki vuoden 2013 lopulla tutkintapyynnön hissiyhtiö Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta, koska tämä oli vuotanut tarjouskilpailussa luottamuksellista tarjoustietoa. Kuntapäättäjät peruivat tutkintapyynnön ja antoivat hissiyhtiölle omistajaohjausta.

Korkein oikeus katsoi, että kunnanhallituksen päätösten ensisijaisena vaikuttimena oli tarkoitus hyödyttää entistä toimitusjohtajaa. Kunnanhallituksen silloinen puheenjohtaja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen. Teon aikaisia jäseniä ja varajäseniä tuomittiin sakkoon.

Lapin käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus olivat aiemmin hylänneet syytteet.

Kreikan junaturmassa on kuollut yli 40 ihmistä

Kreikan historian tuhoisimman junaturman uhriluku on noussut neljäänkymmeneenkahteen, kertovat paikalliset viranomaiset.

Matkustaja- ja tavarajuna törmäsivät myöhään tiistai-iltana pääkaupunki Ateenan ja Thessalonikin kaupungin välisellä rataosuudella, lähellä Larissan kaupunkia.

Pelastusviranomaiset työskentelivät turmapaikalla koko yön, mutta eloonjääneiden löytymisen todennäköisyys heikkenee.

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis kertoi eilen, että junaturman syynä oli pääosin traaginen inhimillinen virhe.

Paikalla olleet pelastajat ovat sanoneet, etteivät he ole koskaan aiemmin olleet tekemisissä näin suuren katastrofin kanssa.

Tuhannet Ukrainasta Suomeen paenneet voivat pian hakea kotikuntaa

Tuhannet Suomeen tulleet ukrainalaispakolaiset voivat pian hakea kotikuntaa, sisäministeriö tiedottaa. Kotikuntaa voi hakea, kun oleskelu Suomessa on kestänyt vuoden.

Viime vuonna tilapäistä suojelua Suomesta sai ministeriön mukaan yli 45 000 Ukrainasta paennutta ihmistä.

Ukrainasta paenneiden hyvinvointi ja toimeentulo on tähän asti turvattu vastaanottopalveluiden avulla. Kotikunnan saaneet ukrainalaiset siirtyvät kuntien ja hyvinvointialueiden palveluiden vastuulle. Heitä koskee myös oppivelvollisuus.

Kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista. Kotikunnan myöntää Digi- ja väestötietovirasto.

Suomeen saapuu Ukrainasta jatkuvasti myös uusia pakolaisia, sisäministeriön arvioiden mukaan 20 000–30 000 tänä vuonna. Tulijoiden määrään vaikuttaa etenkin sotatilanteen kehitys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?