Tuhannet Ukrainasta Suomeen paenneet voivat pian hakea kotikuntaa – tätä se tarkoittaa

Kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista.

Ukrainaista saapuneita sotaa pakenevia ihmisiä Länsisatamamassa Jätkäsaaressa Helsingissä 16. maaliskuuta 2022.

2.3. 10:17

Tuhannet Suomeen tulleet ukrainalaispakolaiset voivat pian hakea kotikuntaa, sisäministeriö tiedottaa. Kotikuntaa voi hakea, kun oleskelu Suomessa on kestänyt vuoden.

Viime vuonna tilapäistä suojelua Suomesta sai ministeriön mukaan yli 45 000 Ukrainasta paennutta ihmistä.

Ukrainasta paenneiden hyvinvointi ja toimeentulo on tähän asti turvattu vastaanottopalveluiden avulla. Kotikunnan saaneet ukrainalaiset siirtyvät kuntien ja hyvinvointialueiden palveluiden vastuulle. Heitä koskee myös oppivelvollisuus.

Kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista. Kotikunnan myöntää Digi- ja väestötietovirasto (Dvv).

– Mitä pitempään sota jatkuu, sitä useampi ukrainalainen jää maahan, johon on paennut. Silloin sujuvan arjen merkitys korostuu entisestään. Kunnilla ja hyvinvointialueilla on tässä jatkossa suuri vastuu, sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) kertoo tiedotteessa.

Suomeen saapuu Ukrainasta jatkuvasti myös uusia pakolaisia, sisäministeriön arvioiden mukaan 20 000–30 000 tänä vuonna. Tulijoiden määrään vaikuttaa etenkin sotatilanteen kehitys.

– Toivon, että suomalaisten halu auttaa jatkuu, Mikkonen toteaa.

Hyvinvointialueet huolehtivat kotikunnan saaneiden ukrainalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista. Kunnat puolestaan vastaavat esimerkiksi varhaiskasvatuksesta, esi- ja perusopetuksesta, kotoutumispalveluista sekä asumisen järjestämisestä.

Sisäministeriö painottaa, että kotikunnan saaminen ei vaikuta oleskeluoikeuteen Suomessa. Ukrainalaisten tilapäisen suojelun perusteella myönnetyt oleskeluluvat ovat voimassa 4.3.2024 saakka, eli niin kauan kuin tilapäinen suojelu EU:ssa jatkuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?