Harvinainen valoilmiö loistaa Suomen yötaivaalla

Ilta-Sanomien lukijat ovat ihmetelleet taivaalla näkyvää valoilmiötä.

Jupiter ja Venus – ja eduskuntatalo.

1.3. 21:07

Keskiviikkoiltana Suomessa ovat vallinneet hyvät sääolosuhteet öisen tähtitaivaan tarkkailuun.

Lukuisat Ilta-Sanomien lukijat ovat ihmetelleet alkuillasta läntisessä taivaanrannassa näkynyttä valoilmiötä, jonka alkuperä on herättänyt monissa kysymyksiä.

Käytännössä kyse on kahdesta huomiota herättävän kirkkaasta valosta, jotka Maasta katsottuna ovat loistaneet liikkumattomina toistensa läheisyydessä.

Osassa lukijoiden yhteydenottoja valoilmiötä on kuvailtu ”oudoksi”.

– Liikkumaton valokohde x2 Turun edustalla. FlightRadarissa ei näy mitään, yksi lukija lähestyy lähettämänsä kuvan saatetekstissä.

FlightRadar on internet­sivusto, jolla voi seurata lento­liikennettä reaaliajassa.

Vaikka kuvat saavatkin mielikuvituksen laukkaamaan, on niille lopulta olemassa täysin luonnollinen selitys.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry kertoo verkkosivuillaan, että Venus ja Jupiter ovat lähestyneet toisiaan taivaalla koko menneen helmikuun ajan.

Lähimmillään planeetat ovat toisiaan iltataivaalla torstaina 2. maaliskuuta. Planeetat ovat tunti auringonlaskun jälkeen länsilounaassa 12 asteen korkeudella. Kirkkaampi Venus on niistä ylempänä ja Jupiter alempana.

Illan edetessä ja pimetessä planeetat seuraavat hiljalleen Aurinkoa horisontin taakse. Niiden tarkka laskuhetki riippuu havainto­paikka­kunnasta, mutta hyvä havaintohetki on noin kello seitsemältä illalla. Tällöin planeetat erottuvat hyvin ja ovat edelleen verraten korkealla taivaalla.

Jos Venuksen ja Jupiterin kohtaamista todistaa kiikarilla, voi Jupiterin ympäriltä voi erottaa sen suurimmat kuut, Ion, Kalliston, Ganymedeksen ja Europan.

Kohtaaminen on vain näennäinen, sillä todellisuudessa planeetat sijaitsevat toisistaan noin 660 miljoonan kilometrin päässä.

Seuraavan kerran Jupiter ja Venus kohtaavat taivaalla 12. elokuuta 2025, mutta niiden etäisyys on tuolloin noin kolme kertaa suurempi kuin nyt.

Ursan mukaan tämänkertainen lähikohtaaminen onkin luonteeltaan harvinainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?