Täällä kolmois­murhaaja Juha Valjakkala asui ennen kuolemaansa – jätti vuokrat maksamatta ja häiritsi naapureita

Valjakkalan kuolemassa ei tämänhetkisten tietojen mukaan epäillä rikosta.

Vuokrasopimuksen purkua koskeva asia on edelleen käräjäoikeudessa vireillä, joten Bergenström ei ainakaan virallisesti ehtinyt saada häätöä ennen kuolemaansa.

1.3. 17:34

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Juha Valjakkala eli viimeisimmältä nimeltään Nikita Bergenström asui ennen kuolemaansa Helsingin Vaasankadulla sijaitsevassa 25 neliön yksiössä, jossa hän kuitenkin jätti vuokrat maksamatta ja häiritsi naapureita.

Miehen vuokranantaja vei asian oikeuteen ja vaati vuokra­sopimuksen purkamista. Lisäksi hän vaati Bergenströmiä maksamaan rästiin jääneet vuokrat.

Asia on edelleen käräjä­oikeudessa vireillä. Varmuudella mies on asunut kyseisessä asunnossa ainakin vielä kesäkuun loppupuolella.

Bergenström asui Vaasankadulla sijaitsevassa kerrostalossa ainakin vielä viime kesänä.

Lue lisää: Kolmoismurhaaja Juha Valjakkala on kuollut

IS vieraili miehen entisellä kotitalolla keskiviikko­iltapäivällä. Talon ympärillä on lukuisia anniskelu­ravintoloita, ruoka­ravintoloita ja hieronta­paikkoja. Vaasankatu tunnetaankin ”syntisenä paikkana”, kuten IS:n toimittajaa kyydittänyt taksikuski asian ilmaisi.

Bergenströmin asunto sijaitsi kerrostalon viidennessä kerroksessa. Ovessa ei ole hänen sukunimeään. Ovessa koreili sininen teippi nimilaatan kohdalla.

Mies oli muuttanut asuntoon tammikuussa 2022, mutta ei ollut maksanut vuokraa yhdeltäkään asuin­kuukaudelta kokonaan. Tammikuun osalta mieheltä vaadittiin osaa kuukauden vuokrasta, ja helmi–kesäkuun väliseltä ajalta vuokrat olivat jääneet kokonaan maksamatta. Asunnon vuokra, joka sisälsi myös vesimaksun, oli 750 euroa kuussa.

Lisäksi vuokranantaja oli hakemuksessaan maininnut, että Bergenström oli aiheuttanut taloyhtiössä häiriötä.

IS:n haastattelema lähinaapuri törmäsi mieheen joitakin kertoja. Hän yllättyi miehen poismenosta, ja siitä, että tällä oli henkirikostaustaa.

– Otan osaa hänen puolestaan, naapuri sanoi.

– Ei hän meille kellekään mitään pahaa tehnyt, hän jatkoi.

Naapurin mukaan Bergenström oli kuitenkin aina humalassa.

– Hän joi liikaa, ja teki siten pahaa itselleen, naapuri kertoi.

Ovessa oli sininen teippi.

Vuokranantaja pyysi hakemuksessaan käräjä­oikeutta kiireesti toimittamaan haasteen vuokralaiselle. Hän perusteli asiaa sillä, että Bergenström pakoili sekä aiheutti häiriötä taloyhtiössä.

IS tavoitti miehen vuokran­antajan, jonka mukaan vuokralainen lähti asunnosta lopulta vapaaehtoisesti. Tarkkaa ajankohtaa hän ei enää muista.

– En tiennyt hänen taustaansa, kun vuokrasopimusta tehtiin. Se selvisi minulle vasta myöhemmin, vuokranantaja kertoo.

Naapuri näki Bergenströmin viimeisimmän kerran ”joitain kuukausia sitten”, mutta ei ollut tarkasta ajankohdasta varma.

– Asunnon omistaja oli heittämässä häntä pihalle, naapuri sanoi.

Vuokranantaja halusi purkaa vuokrasopimuksen maksamattomien vuokrien ja häiriön aiheuttamisen takia.

Nikita Bergenström eli Juha Valjakkala muistetaan tekemästään kolmoismurhasta sekä vankilapaoistaan.

Ennen muuttoa Vaasankadulle Bergenström asui kerrostalo­asunnossa Helsingin Urheilukadulla. Pari vuotta sitten hän oli saanut häädön Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n asunnosta.

Miehen 15-sivuinen ulosottorekisteri paljastaa, että myös monet muut maksut olivat jääneet viimeisinä vuosina hoitamatta aina joukko­liikenteen matka­lipuista terveys­palvelu­maksuihin.

Bergenström tuomittiin Pohjois-Ruotsin Åmselessa vuonna 1988 tekemästään kolmois­murhasta elinkautiseen. 22-vuotias Bergenström ampui nelihenkisen perheen kolme jäsentä hautausmaalla.

Mies ei pysynyt poissa rikosten tieltä myöskään elinkautis­tuomionsa jälkeen. Viimeisimmän kerran hänet tuomittiin 35 päiväksi vankeuteen lokakuussa 2022 Helsingin käräjä­oikeudessa. Bergenström murtautui joulukuussa 2020 Helsingin Malmilla sijaitsevaan ravintolaan rikkomalla ravintolan ovilasin kivellä. Hän varasti baarista alkoholia.

Bergenströmillä oli edelleen maaliskuun 1. päivänä käräjä­oikeudessa vireillä kaksi rikosasiaa. Toisessa häntä syytettiin törkeästä ratti­juopumuksesta ja toisessa pahoin­pitelystä.

Lue lisää: Tällaisista rikoksista Juha Valjakkala on viime vuosina tuomittu

Nikita Bergenström joulukuussa 2006 Kuopion vankilassa.

Bergenström on tehnyt myös monia julkisuuteen nousseita vankila­pakoja, viimeisin niistä marraskuussa 2022 Keravan avovankilasta.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan karkaus tapahtui, kun Bergenströmiä oltiin viemässä lääkärikäynnille. Hänet napattiin seuraavana päivänä Helsingin Mellunmäessä.

Bergenström kuoli maanantaina 27. helmikuuta. IS:n tietojen mukaan kuolemassa ei ainakaan tällä hetkellä epäillä rikosta.

Millään pääkaupunki­seudun poliisi­laitoksella tai Keskusrikos­poliisissa ei ole käynnissä Bergenströmin kuolemaan liittyvää rikostutkintaa tai kuolemansyyn selvittämistä. Näin ollen on todennäköistä, että lääkäri on todennut kuolinsyyn, eikä oikeuslääke­tieteelliselle ruumiin­avaukselle ole tarvetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?