Helsingissä poltettiin Turkin Erdoganin kuva

Poliisi hajotti laittoman mielenosoituksen ja otti kiinni neljä henkilöä.

Turkin suurlähetystö Helsingissä kuvattuna syksyllä 2019.

1.3. 10:13

Helsingissä Turkin suurlähetystön edustalla järjestettiin viime sunnuntaina mielenilmaus, jonka yhteydessä poltettiin sosiaalisessa mediassa jaettujen kuvien perusteella Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania esittävä valokuva.

Helsingin poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksikön johtaja, ylikomisario Heikki Porola sanoi, että tapahtumasta ei ollut etukäteen ilmoitettu poliisille, joten poliisi keskeytti mielenilmauksen.

Aiheutuneen kärhämän johdosta poliisi otti kiinni neljä henkilöä. Kiinniotettujen joukossa oli sekä kantasuomalaisia että ulkomaalaistaustaisia.

Poliisi epäilee heitä virkavallan vastustamisesta, niskoittelusta sekä mahdollisesti kunnianloukkauksesta.

– Noin parinkymmenen hengen joukkio oli kokoontunut suurlähetystön edustalle, ja siellä poltettiin jokin kuva. Esitutkinnassa selvitetään tarkemmin, minkälainen kuva se on ollut, Porola sanoi.

Porolan mukaan prosessi etenee normaaliin tapaan, eli epäillyt on kuulusteltu, ja esitutkinta toimitetaan sen valmistuttua syyttäjälle arvioitavaksi, ylittyykö syytekynnys.

Mielenilmauksen järjesti antiautoritäärinen ryhmä A-ryhmä yhdessä Kurdistanin puolesta -toimintaryhmän kanssa.

Mielenilmauksella vastustettiin Turkin Kurdistaniin kohdistamaa hyökkäyssotaa, Turkin totalitaristista sisäpolitiikkaa sekä asevientilupien myöntämistä Turkkiin.

Helmikuun alussa Oulun keskustassa järjestettiin kurdeja tukeva mielenosoitus, jonka osana kannettiin nukkea, jonka päähän oli liimattu Erdoganin kasvokuva. Nuken rinnassa oli lappu, jossa luki sana terroristi.

Lue lisää: Oulun Erdogan-nukke kohautti – nyt puhuu yksi järjestäjistä

Turkki loukkaantui vastikään Ruotsille perinpohjaisesti siitä, kun Erdogania esittävä nukke ripustettiin pää alaspäin roikkumaan Tukholman kaupungintalon edustalle ja kun vähän myöhemmin Turkin Ruotsin-suurlähetystön edustalla Tukholmassa poltettiin muslimien pyhä kirja Koraani.

Tapausten jälkeen Erdogan sanoi, että Ruotsin on turha odottaa Turkin edistävän maan Nato-jäsenyyshakemusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?