Suomen yllä lensi harvinainen ”Maan hipoja”

Kappaleen lento näkyi taivaalla yli viiden sekunnin ajan. Suomalaishavainto esitellään Yhdysvalloissa tieteellisessä konferenssissa maaliskuussa.

Suomen yllä lentänyt tähtienvälinen kappale kuvattuna 23.10.2022 klo 22.38 Sastamalassa. Kuvassa kappaleen lentorata näkyy revontulien yläpuolella haaleana viiruna.

1.3. 12:23

Suomen yllä havaittiin lokakuussa äärimmäisen harvinainen tähtienvälinen kappale. Noin kilon painoinen ja halkaisijaltaan kymmensenttinen kappale lensi koillisesta lounaaseen Haapajärven ja Kristiinankaupungin kautta kulkevalla linjalla.

Tavallisesti tähdenlento näkyy taivaalla noin sekunnin ajan, mutta lokakuinen vieras näkyi taivaalla yli viiden sekunnin ajan.

Kappaleen matka Suomen yllä tallentui Ursan tulipallotyöryhmän kamera-asemilla Vaalassa, Nyrölässä ja Tampereella. Ursan tarkemmat laskelmat paljastivat, että kappale oli peräisin aurinkokuntamme ulkopuolelta.

Havainnosta kertoi ensimmäisenä Ursan jäsenlehti Tähdet ja avaruus. Ilmiöstä tuli myös paljon ilmoituksia Ursan Taivaanvahti-palveluun.

– Tämä oli ensimmäinen näin pieni tähtienvälinen meteoroidi. Lisäksi tämä oli siis ensimmäinen Earth-grazer eli Maan hipoja, joka kulki selvästi hyperbolisella radalla. Se ei olisi suurempanakaan kappaleena koskaan törmännyt Maan pintaan, vaan pelkästään piipahtanut ilmakehässä, sanoo tulipallotyöryhmän analyytikko Jaakko Visuri.

Hyperbolinen rata tarkoittaa, että kappale ei kierrä mitään keskuskappaletta, kuten Aurinkoa. Matalimmillaan kappaleen lentorata oli 112 kilometrissä.

Suomesta harrastajien keräämä data lähetettiin tutkijaryhmälle Barcelonaan. Espanjan kansallisen tutkimusneuvoston (CSIC) ja Katalonian avaruustutkimuksen instituutin (IEEC) Josep Maria Trigo-Rodríguez vahvisti kappaleen nopeuden ja radan tähtienväliseksi.

Suomalaishavainnon pohjalta tehty tieteellinen julkaisu esitellään maaliskuussa Yhdysvalloissa LPSC-tiedekonferenssissa.

Kyseessä on ensimmäinen maanpäällisistä kamerahavainnoista varmistettu tähtienvälinen meteoroidi eli asteroidia pienempi kappale, mutta myös ensimmäinen harrastajien kamerahavainnoista varmistettu aurinkokunnan ulkopuolelta saapunut kohde.

Kappaleen alkuperästä on hyvin vaikeaa sanoa mitään varmaa.

– Aurinkokunnan ulkopuoliset tähtijärjestelmät ja niiden liike suhteessa Linnunrataan tulisi tuntea hyvinkin tarkkaan, jotta alkuperästä voisi varmuudella sanoa mitään, Visuri sanoo.

Oikaisu 1.3. kello 12.50: Täsmennetty, että kyseessä on ensimmäinen varmistettu tähtienvälinen meteoroidi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?