Kuuntele aamun tärkeimmät uutiset 10 minuutissa

Tärkeimmät uutiset helposti äänimuodossa.

1.3. 7:38

Linja-autoalan lakko alkoi

Linja-autoliikenteen lakko on alkanut tänään kello 3 aamuyöllä. Lakon on ennakoitu vaikuttavan erityisesti kaupunkien paikallisliikenteeseen. Myös kaukoliikenteen bussivuoroja voi jäädä ajamatta.

Lakon toteutuminen varmistui, kun Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT hylkäsi eilen annetun sovintoehdotuksen linja-autoalan työriitaan. Työnantajapuolelle sovintoehdotus olisi kelvannut.

Bussilakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin asti, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun.

Zelenskyin luottomies IS:lle: Suomi on antanut Ukrainalle ilma­torjunta­järjestelmiä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin avustaja Myhailo Podoljak kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että Suomi on toimittanut Ukrainalle ilmatorjuntajärjestelmiä

Suomi ei ole juuri avannut Ukrainalle antamansa 700 miljoonan euron arvoisen aseapunsa sisältöä. Suomalaisten ilma­torjunta­järjestelmien toimittamisesta Ukrainaan ei ole puhuttu aikaisemmin julkisuudessa.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen erityisavustaja Miikka Pynnönen toteaa Ilta-Sanomille, että vaitelias linja pitää eikä kommentoi Podoljakin lausuntoa mitenkään.

Podoljak on yksi Zelenskyin läheisimmistä luottomiehistä. Entinen toimittaja vastaa presidentin ulkoisesta viestinnästä.

Yli 30 kuollut ja 85 loukkaantunut junaturmassa Kreikassa

Kreikassa Lárisan kaupungin lähellä tapahtuneessa junaonnettomuudessa on viranomaisten mukaan kuollut ainakin 32 ja loukkaantunut ainakin 85 ihmistä. Onnettomuudesta ovat kertoneet muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Uhriluvut ovat päivittyneet pitkin aamuyötä pelastustoimien edetessä. Kreikkalaisen Protothema-lehden mukaan ihmisiä oli vielä jumissa junavaunujen sisällä noin kello viiden aikoihin aamulla.

Onnettomuudessa Ateenasta Thessalonikiin matkalla ollut matkustajajuna törmäsi Thessalonikista Lárisaan kulkeneeseen tavarajunaan. Onnettomuussyyt eivät ole vielä selvillä.

Unkarin parlamentti aikoo keskustella tänään Suomen Nato-jäsenyydestä

Unkarin parlamentti alkaa keskustella sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyys­prosesseista keskiviikkona.

Yleiskeskustelu käynnistyy kello 10 Suomen aikaa, mutta Nato-keskustelun alkamis­ajan­kohdasta ei ole täyttä varmuutta. Suomen Nato-jäsenyys on kuitenkin asialistalla toisena, ja sen jälkeen parlamentin on määrä keskustella Ruotsin Nato-polusta.

Ilta-Sanomat seuraa parlamentin yleiskeskustelua paikan päällä ja raportoi keskustelun keskeisemmästä sisällöstä. Keskustelu pidetään pääkaupunki Budapestissä Unkarin parlamenttitalolla.

Zelenskyi tapasi Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) syyttäjän Karim Khanin Kiovassa tiistaina. Asiasta kertoo muun muassa The Kyiv Independent.

Tapaamisessa Zelenskyi painotti, että venäläisten tekemät rikokset Ukrainassa täytyy selvittää, eikä niitä pidä olla huomioimatta. Ukraina on presidentin mukaan valmis avaamaan ICC:n syyttäjänviraston maahan, jotta epäiltyjä rikoksia voidaan tutkia.

Khan puolestaan kertoi ICC:n olevan valmis tekemään täysimääräisesti yhteistyötä Ukrainan oikeuslaitoksen kanssa. Tällä hetkellä selvitystyötä vaikeuttavat kuitenkin edelleen jatkuvat taistelut.

Ukrainan syyttäjäviranomainen raportoi maanantaina, että sen tiedossa on yhteensä 71 649 epäiltyä sotarikosta ja hyökkäyssotaan liittyvää rikosta.

Valtapuolueen ehdokas voitti Nigerian presidentinvaalit

Afrikan väkirikkaimmassa valtiossa Nigeriassa hallitsevan APC-puolueen ehdokas Bola Tinubu on voittanut presidentinvaalit, maan riippumaton kansallinen vaalilautakunta (INEC) on julistanut.

Tinubun kerrotaan saaneen ääniä 8,8 miljoonaa. Kakkoseksi tullut PDP-puolueen Atiku Abubakar keräsi ääniä 6,9 miljoonaa ja työväenpuolueen Peter Obi 6,1 miljoonaa.

Nigerian tärkeimmät oppositiopuolueet vaativat viikonloppuna pidettyjen presidentinvaalien mitätöimistä vaalivilpin vuoksi jo tiistaina, vaikka ääntenlaskua ei ollut saatu suoritettua loppuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?