Lentäjä lensi ympyrän näyttääkseen matkustajille revontulia – Finnair: hyvin poikkeuksellista

Finnairin lentotoiminnan johtajan mukaan ylimääräiset lenkit ovat hyvin poikkeuksellisia.

Revontulia tunturimaisemassa Kolarin Äkäslompolossa.

28.2. 22:10

Maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomessa havaittiin voimakkaita revontulia. Ne huomasi myös Finnairin AY488-lennon kapteeni, joka päätti lentää lennolla Kuusamosta Helsinkiin ylimääräisen kierroksen, jotta matkustamosta voidaan katsoa revontulia.

Finnairin lentotoiminnan johtaja Juho Sinkkonen kommentoi asiaa sähköpostitse.

– Tämäntyyppiset ylimääräiset lenkit ovat hyvin poikkeuksellisia, hän kirjoittaa.

Sinkkosen mukaan reittipoikkeamia tehdään yleensä esimerkiksi sääolosuhteiden takia, kun halutaan kiertää epävakaisen sään alue.

Sinkkosen mukaan päätöksen reittipoikkeamista tekee lennon kapteeni. Kapteenin täytyy Sinkkosen mukaan huomioida ensimmäisenä prioriteettina lentoturvallisuus, lennonjohdon ohjeet sekä ylimääräisen kaarroksen vaikutukset lennon täsmällisyyteen ja taloudellisuuteen.

– Näin tälläkin lennolla on toimittu, Sinkkonen kirjoittaa.

Poikkeaman vaikutus lentoreitin pituuteen voi Sinkkosen mukaan olla joistakin kilometreistä satoihin kilometreihin. Sinkkonen ei vastannut, paljonko ylimääräinen kierros lisää esimerkiksi lennon hiilidioksidipäästöjä. Hänen mukaansa pieni poikkeama vaikuttaa vain hyvin vähän esimerkiksi lentokoneen polttoaineen kulutukseen.

Vastaavantyyppisen kierroksen on tämän viikon avaruusmyrskyjen aikaan tehnyt Easyjetin lento.

– Easyjetin lento teki juuri 360 asteen käännöksen Pohjanmeren yllä. Revontulet ovat myös tänä iltana hyvin voimakkaita, joten syy oli luultavasti, että kaikki matkustajat näkevät fantastiset revontulet, lentoja seuraavalla Flightradar 24 -twittertilillä arveltiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?