Lomakylä­yrittäjä käytti seksuaalisesti hyväkseen alaikäisiä kesä­työn­tekijöitään

Syytteiden mukaan viisi 16–17-vuotiasta tyttöä oli joutunut johtajan kosketteluiden, lähentelyiden, sopimattomien ehdotusten ja seksististen puheiden kohteeksi.

1.3. 20:43

Itäsuomalainen lomakylä­yrittäjä kouri ja suuteli kesätöihin palkkaamiaan 16–17-vuotiaita tyttöjä ja pyysi näitä hieromaan itseään kuvaillen samalla näille seksiuniaan.

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut 64-vuotiaalle miehelle käräjäoikeudessa muun muassa kahdesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta tuomittua viiden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Yrittäjän maksettavaksi on sälytetty yhteensä 47 911 euron korvaukset.

Vastaanotossa ja siivoojana työskennellyt 16-vuotias tyttö joutui kesällä 2019 kuuntelemaan itäsuomalaisen lomakylän johtajan intiimejä uteluja. Mies oli tuohon aikaan 61-vuotias.

Johtaja kehui tyttöä ”herkkupepuksi” ja vaati tätä hieromaan itseään.

Itäsuomalaisen lomakylän tapahtumia kesiltä 2018 ja 2019 puitiin ensin käräjäoikeudessa. Erikoissyyttäjä Pia Mäenpää vaati yrittäjälle rangaistusta viidestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta työ­turvallisuus­rikoksesta ja kahdesta työsyrjinnästä.

Syytteiden mukaan viisi 16–17-vuotiasta tyttöä oli joutunut johtajan kosketteluiden, lähentelyiden, sopimattomien ehdotusten ja seksististen puheiden kohteeksi.

Mies oli nimitellyt nuoria alaisiaan muun muassa ”kuumiksi kesäkissoiksi”. Yhtä tytöistä johtaja kehotti treenaamaan pakaroita ennen työsuhteen alkua.

Johtaja kiisti kaikki syytteet. Hän myönsi laukoneensa joitakin vitsejä, jotka olivat seksuaalissävytteisiä. Halaukset mies liitti hyvin suoritettuun työtehtävään. Hieronta oli johtajan mukaan sovittua.

Käräjäoikeuden mielestä mies oli kesällä 2018 syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun suutelemalla työntekijää kaulalle.

Toisen tytön kohtelua samana kesänä oikeus piti seksuaalisena hyväksikäyttönä. Tyttö oli joutunut hieromaan miestä ja kuuntelemaan tämän puhetta tyttöön kohdistuneesta eroottisesta unesta.

Teini oli joutunut myös nukkumaan johtajan vieressä, jolloin mies oli hipelöinyt tyttöä takapuolesta ja rinnoista sekä yrittänyt avata alaisensa housuja.

Seuraavana kesänä 16-vuotias tyttö oli joutunut oikeuden mukaan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Vaatimansa hieronnan vuoksi alushoususilleen riisuutunut mies ylisti teiniä uskomattomaksi voihkien samalla.

Tyttö ei pyynnöstä huolimatta suostunut istumaan johtajan päällä eikä ulottamaan hierontaa jaloväliin.

Samana kesänä johtaja oli kosketellut toista 16-vuotiasta tyttöä takapuolesta ja laittanut kätensä reidelle. Oikeus piti menettelyjä seksuaalisena ahdisteluna.

Kumpikin tyttö lopetti työnsä lomakylässä ennen sopimuksen päättymistä.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen kahdesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta, työ­turvallisuus­rikoksesta ja työsyrjinnästä viiden kuukauden ehdolliseen vankeus­rangaistukseen ja korvaamaan tytöille kärsimyksistä ja tilapäisestä haitasta yhteensä 14 500 euroa.

Itä-Suomen hovioikeus ei ole muuttanut tuomiota. Kun hovioikeudessa tuomitut korvaukset lasketaan mukaan, 64-vuotiaan lomakyläyrittäjän lasku on kasvanut jo 47 911 euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?