Mies manipuloi naisen lainaamaan yli 300 000 euroa – luotto­tiedot menivät, koti oli vaarassa lähteä alta

Peliriippuvainen kotkalaismies huijasi häneen rakastuneelta naiselta kaikkiaan 336 547 euroa. Nainen menetti luottotietonsa, ja myös tämän koti ja sijoitusasunto olivat vaarassa.

Tapausta käsiteltiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa.

28.2. 10:02

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut 42-vuotiaan miehen törkeästä petoksesta ja väärennyksestä 1 vuoden 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Kotkalainen nainen oli tutustunut mieheen elokuussa 2018 deittisovelluksen kautta.

Mies pyysi ensimmäisen kerran lainaa naiselta loppuvuodesta 2018. Nainen lainasi seurustelu­kumppanilleen 200 euroa.

Tämän jälkeen mieheltä tuli useita lainapyyntöjä. Mies perusteli niitä arkisilla syillä. Summat olivat pieniä, mutta niitä oli paljon.

Sitten summat alkoivat kasvaa. Nainen halusi kuitenkin auttaa miestä, koska oli kertomansa mukaan rakastunut tähän.

Nainen joutui alkukesästä 2019 turvautumaan ensimmäisen kerran pikavippeihin saadakseen omat raha-asiansa järjestykseen. Mies ei ollut maksanut lainoja takaisin.

Myös naisen lapsen lahjarahat menivät seurustelu­kumppanin luotottamiseen. Kun lapselle olisi pitänyt ostaa tietokone, mies opasti hankkimaan sen osamaksulla.

Naisen taloudellinen tilanne ajautui surkeaan jamaan, vaikka hänellä oli säännölliset tulot. Hän joutui lainaamaan rahaa ystäviltään.

Lainojen lyhennykset ja muut kulut jäivät maksamatta. Mies lupasi auttaa naista ja kertoi saavansa rahaa omalta äidiltään.

Lupaus osoittautui katteettomaksi, ja nainen menetti luottotietonsa.

Pelätessään menettävänsä kotinsa ja sijoitusasuntonsa, nainen lopulta kertoi ahdingostaan isälleen. Nainen oli tässä vaiheessa jo ulosoton asiakas.

Mies lupaili jälleen auttavansa, mutta pulmana oli hänen mukaansa se, että äidiltä saadut varat olivat pankin lukitulla tilillä. Mies esitti todisteeksi väärennetyn maksukuitin 23 000 euron tilisiirrosta.

Mies hälvensi naisen epäluuloja antamalla tämän kuunnella hänen puhelujaan eri virastoihin. Hän loi kuvaa, että yritti selvittää asioita aktiivisesti.

Nainen koki kertomansa mukaan miehen käytöksen painostavaksi, syyllistäväksi ja manipuloivaksi. Talousvaikeuksiaan mies väitti väliaikaisiksi.

Nainen tunsi tilanteen vuoksi häpeää eikä katkaissut miehen luotottamista ajoissa. Lopulta hän teki rikosilmoituksen miehestä, joka tunnusti vasta tässä vaiheessa olevansa peliriippuvainen.

Mies oli kolmen vuoden aikana saanut naisen siirtämään tileilleen 336 548 euroa vakuuttaen maksavansa lainat takaisin. Suuri osa varoista oli mennyt pelaamiseen.

Miehellä ei ollut edes työpaikkaa, vaan hän kertoi rahoittaneensa elämäänsä netti­vedon­lyönnillä.

Mies myönsi aluesyyttäjä Jannina Lehtosen esittämät syytteet törkeästä petoksesta ja väärennyksestä oikeiksi. Väärennys­syyte liittyi tekaistuun tositteeseen, jolla ulosottovirasto oli muka maksanut miehelle yli 27 000 euroa.

Oikeuden mukaan mies on tukenut naisen uskoa lainattujen rahojen takaisin saamisesta pienillä maksuilla, perättömillä kertomuksilla ja tekaistuilla dokumenteilla.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut 42-vuotiaan miehen törkeästä petoksesta ja väärennyksestä 1 vuoden 11 kuukauden ehdolliseen vankeus­rangaistukseen.

Oikeus on määrännyt miehen korvaamaan naiselle taloudellisesta vahingosta yhteensä 349 823 euroa ja maksamaan naisen 3 171 euron oikeuskulut.

Tuomio on lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?