Uutisvuoksi: Vanhan kasarmi­rakennuksen kauppa kuohuttaa – kansan­edustajan mukaan ostajan tausta ”herättää kysymyksiä”

Kasarmirakennus sijaitsee lähellä rajavartiolaitosta.

Komentolaa myytiin vuonna 2016 myös venäjänkielisin mainoksin.

25.2. 19:37

Kiinteistökauppa Etelä-Karjalan Immolan historialliselta varuskunta-alueelta on aiheuttanut kuohuntaa Imatralla, kertoo Uutisvuoksi.

Kyseessä on Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella sijaitseva rivitalokiinteistö Komentola, joka on osa Immolan historiallista kasarmia.

Uutisvuoksi uutisoi, että vouti on myynyt kohteen alkuvuonna pakkohuutokaupassa Ivan Zarianoville 57 500 eurolla.

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) on Uutisvuoksen mukaan pyytänyt puolustusministeriötä selvittämään huutokauppaa.

Kymäläisen mukaan kiinteistö on strategisella alueella. Lisäksi ostajan tausta ”herättää kysymyksiä” kansanedustajan mielestä.

Ostaja eli Zarianov kertoo Uutisvuokselle olevansa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen ja asuneensa puolet elämästään Suomessa. Zarianov kertoo kiinnostuneensa kohteesta sijoitusmielessä nähtyään sen nettihuutokaupasta. Hän kiistää asiaan liittyvän mitään erikoista tai epäilyttävää.

42-vuotias Zarianov muistetaan myös runsaasti huomiota herättäneestä tapauksesta, jossa hän esiintyi Tampereen seudulla valheellisesti lääkärinä, vaikka hänellä oli vain sairaanhoitajan pätevyys.

Vuonna 2014 Zarianov tuomittiin vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen muun muassa luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta ja törkeistä petoksista.

Korkea-arvoisten upseerien entisenä asuinpaikkana tunnetun Komentolan myyminen on aiheuttanut kohua aiemminkin. Vuonna 2016 hätkähdyttiin, kun rajavartioston viereistä rakennusta myytiin myös venäjän kielellä.

Rajavartiosto luovutti rakennuksen samana vuonna valtion kiinteistömassaa hallinnoivalle Senaatti-kiinteistölle, josta se myytiin eteenpäin.

– Komentola sijaitsee saman kadun varressa kuin Rajavartioston alue. Ne ovat kuitenkin selvästi erillään toisistaan, Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtaja Mikko Kallinen kertoi marraskuussa 2016 Ilta-Sanomille.

Komentola on arkkitehti Aulis Blomstedtin suunnittelema funkkis-talo, joka on valmistunut vuonna 1938.

Kiinteistöjen myyminen Venäjän kansalaisille varuskuntien ja rajavartiostojen läheltä on herättänyt aiempaa enemmän huolta vuosi sitten alkaneen Ukrainan sodan jälkeen.

Joulukuussa 2022 Puolustusministeriö teki kielteisen lupapäätöksen paljon huomiota herättäneessä Kankaanpäässä sijaitsevan entisen Lohikon vanhainkodin kiinteistön kaupasta.

Puolustusministeriön mukaan oli mahdollista, että Niinisalon varuskunnan lähistöllä sijaitsevaa suurta kiinteistöä voitaisiin hyödyntää tavalla, jonka voidaan arvioida ”vaikeuttavan maanpuolustuksen järjestämistä ja alueellisen koskemattomuuden turvaamista”.

Ministeriö ei myöskään pitänyt venäläisostajien vaihtuneita selityksiä rakennuksen käyttötarkoituksesta uskottavina.

Lue lisää: Puolustus­ministeriö esti venäläisiä ostamasta entistä vanhain­kotia Kankaanpäässä

Juttua muokattu 26.2. klo 12:07: Korjattu maininta Immolan varuskunnasta kasarmialueeksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?