Emäntä kiikaroi naapuriaan ja metelöi – taustalla riita yksityistiestä ja aidasta

66-vuotias emäntä tuomittiin muun muassa kunnianloukkauksesta ja kotirauhan rikkomisista.

Joensuun uusi oikeus- ja poliisitalo.

28.2. 18:45

Naapurissa asunutta pariskuntaa piinannut emäntä on tuomittu Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa kunnianloukkauksesta, kotirauhan rikkomisista, salakatselun yrityksestä ja lievästä vahingonteosta 540 euron sakkoihin sekä korvaamaan naisparille yhteensä 3 400 euroa.

Emännän ei ole oikeuden mukaan näytetty tehneen rikoksia naapurien seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, vaan häirintä on alkanut aidan rakentamiseen ja kameravalvontaan liittyvistä erimielisyyksistä.

– Ainoat asiassa esiin tulleet motiivit näyttävät liittyvän (naisparin) suorittamaan kameravalvontaan ja asianosaisten yhteisen yksityisen tien ulottuvuutta koskevaan riitaisuuteen, oikeus toteaa.

Pohjois-Karjalan maaseudulla elävä pariskunta koki joutuneensa naapurin emännän vuosikausia jatkuneen piinaamisen uhriksi. Naisten mukaan kiusaaminen on ollut muun muassa tarkkailemista, seuraamista, kuvaamista, nimittelyä ja esineiden heittelyä.

Rikosasian yhteydessä jättämässään lähestymiskieltohakemuksessa pari kertoi yhtenä esimerkkinä emännän lumesta rakentaman veistoksen, joka esitti miehistä sukupuolielintä. Lumiveistos oli tiellä, parin kodin läheisyydessä.

Aluesyyttäjä vaati 66-vuotiaalle naiselle rangaistusta vainoamisesta, kahdesta salakatselusta, neljästä kotirauhan rikkomisesta, kunnianloukkauksesta, pahoinpitelyn yrityksestä ja lievästä vahingonteosta.

Lisäksi syyttäjä esitti toiselle salakatselusyytteelle toissijaisen rangaistusvaatimuksen salakatselun yrityksestä.

Käräjäoikeus lukee emännän syyksi sen, että hän on 2019–2021 halventanut vanhempaa pariskunnan naisista toistuvasti ulkonäköön, mielenterveyteen ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvillä loukkaavilla ilmaisuilla.

Emäntä on oikeuden mukaan myös yrittänyt oikeudettomasti katsella kiikarilla paria heidän pihallaan. Lisäksi oikeus on lukenut emännän syntilistalle metelöimisen kolmessa eri tilanteessa parin tontin edustalla tiellä sekä parin aidassa olleen valaisimen särkemisen.

Pari ilmoitti, että lumeen oli heidän luettavakseen kirjoitettu "sick pigs" ja "sika, fuck you". Oikeuden mielestä tekstit eivät käytetyn englannin kielen takia viittaa tekijänä emäntään.

Käräjäoikeus on muut syytteet hyläten tuominnut 66-vuotiaan naisen kunnianloukkauksesta, kahdesta kotirauhan rikkomisesta, salakatselun yrityksestä ja lievästä vahingonteosta 45 päiväsakkoon, mikä merkitsee emännän tuloilla 540 euron sakkoja.

Oikeus on velvoittanut tuomitun korvaamaan vanhemmalle pariskunnan naisista kärsimyksestä yhteensä 900 euroa, asianosaiskuluista 100 euroa sekä oikeudenkäyntikuluista 900 euron. Hänen puolisolleen emännän maksettava kärsimyksistä 500 euroa, asianosaiskuluista 100 ja oikeuskuluista 900 euroa.

Emäntää ja hänen miestään koskevan lähestymiskieltohakemuksen oikeus on hylännyt. Oikeuden mukaan lähestymiskiellon määrääminen saattaisi johtaa tilanteen pahenemiseen ja väärinkäyttömahdollisuuksiin.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä on mahdollisuus valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?