Anneli Auer hakee tuomionsa purkua – lapset peruvat todistuksensa

Anneli Auer tuomittiin vuonna 2013 seksuaalirikoksista seitsemän ja puolen vuoden vankeuteen.

Anneli Auerin asianajaja vahvistaa Ilta-Sanomille

24.2. 17:24 | Päivitetty 26.2. 23:05

Anneli Auerin lapset ovat kertoneet valehdelleensa äitinsä ja tämän entisen miesystävän väitetyistä seksuaalirikoksista. Asiasta kertoivat Helsingin Sanomat ja Iltalehti perjantaina.

Auerin ja Kukan asianajaja Markku Fredman jätti HS:n ja IL:n mukaan perjantaina korkeimpaan oikeuteen vaatimuksen Auerin ja ja tämän entisen miesystävän Jens Kukan tuomioiden purkamisesta.

Fredman vahvistaa asian Ilta-Sanomille.

– [Purkuhakemus] perustuu siihen, että viime vuosien aikana lapset ovat ottaneet minuun yhteyttä ja kertoneet, että heidän aikanaan poliisitutkinnoissa kertomansa [asiat] ei pidä paikkansa. He kertoivat minulle, miten nämä kertomukset syntyivät, kun he olivat lapsia, Fredman sanoi Ilta-Sanomille perjantaina.

Anneli Auerin lapset peruneet todistuksensa äitiään vastaan. Kuvassa Auer Varsinais-Suomen käräjäoikeuden pääkäsittelyssä Turussa 13. joulukuuta 2017.

Fredman ei muutoin arvioi tai avaa tilannetta tarkemmin toistaiseksi.

Auerin lapset kertovat nyt HS:n näkemillä videoilla, että he sepittivät aikoinaan tarinat äidin ja Jens Kukan teoista, koska sijaisvanhemmat olivat painostaneet ja johdatelleet heitä siihen. HS kertoo tavoittaneensa perjantaina sijaisperheen isän, eikä hän halunnut kommentoida lehdelle asiaa.

Helsingin Sanomien mukaan purkuhakemuksessa vaaditaan, että kaikki seksuaalirikostuomiota koskevan aineiston tulisi olla julkista ja että myös lapset toivovat tätä.

Seksuaalirikosjuttu käsiteltiin aikanaan kokonaan salaisena. Perusteluista julkaistiin tuomiolauselma ja tiivis julkinen seloste.

Auerilla on vuonna 1997 syntynyt tytär, 1999 syntynyt poika sekä vuosina 2002 ja 2004 syntyneet tyttäret.

Heidät sijoitettiin kodin ulkopuolelle vuonna 2009, sillä Auer oli kiinni epäiltynä miehensä Jukka S. Lahden murhasta. Vanhin tytär lähti sijaisperheestä jo parin kuukauden jälkeen ja hänen kanssaan Auer on ollut yhteydessä läpi vuosien.

Neljän lapsen 51-vuotias isä surmattiin 1. joulukuuta 2006 kodissaan Ulvilassa.

Lahden vaimoa Anneli Aueria epäiltiin ja syytettiin murhasta. Mutkikkaan ja aaltoilevan oikeusprosessin jälkeen hänet todettiin syyttömäksi murhaan helmikuussa 2015.

Jukka S. Lahden murha on edelleen selvittämättä.

Suomea laajasti hämmentänyt Ulvilan murha oli ollut ratkaisemattomana kolmatta vuotta, kun poliisi alkoi epäillä Anneli Aueria. Kuvassa Auer yhdessä puolustusasianajajansa Juha Mannerin kanssa istuntosalissa vuonna 2010.

Auer saapumassa Porin käräjäoikeuteen vuonna 2010.

Kolme nuorinta lasta olivat asuneet sijaisperheessä reilut kaksi vuotta, kun sijaisvanhemmat alkoivat puhua viranomaisille lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hovioikeus tuomitsi Auerin kesäkuussa 2013 yhteensä 7 vuoden ja 6 kuukauden mittaiseen vankeusrangaistuksen seksuaalirikoksista ja eräistä muista rikoksista.

Tuomio tuli hänen omien lastensa seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Auer on kärsinyt vankeusrangaistuksensa.

Hänen entinen miesystävänsä Jens Kukka tuomittiin myös pitkiin vankeusrangaistuksiin seksuaalirikoksista. Hänen tuomionsa oli kymmenen vuotta vankeutta. Nyt Auerin neljän lapsen puheiden mukaan mitään rikoksia ei todellisuudessa koskaan tapahtunut.

Anneli Auer saapumassa Porin oikeustalolla vuonna 2013.

Lainvoiman saaneet tuomiot on tarkoitettu pysyviksi, ja niihin voidaan puuttua vain poikkeuksellisesti laissa säädetyin painavin perustein.

Auer vaati seksuaalirikostuomionsa kumoamista viimeksi vuonna 2016. Hän vetosi tässä purkuhakemuksessa muun ohella kahteen uuteen asiantuntijalausuntoon, uuteen lääkärinlausuntoon sekä Vaasan hovioikeuden vapauttavaan tuomioon Ulvilan murhajutussa.

Asiantuntijalausunnoissa oli kyse rikoksen uhrien kertomusten uskottavuuden arvioinnista ja ”vähäiseltä osin” heitä koskevista lääketieteellisistä löydöksistä. Tuolloin korkein oikeus hylkäsi hakemuksen. Se katsoi, ettei lausunnoissa esitetty sellaisia olennaisia uusia seikkoja, joita ei olisi käsitelty jo aiemmassa oikeudenkäynnissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?