Mika Aaltola: Sota päättyy, kun Ukrainalla on uskottava pelote

Perjantain toiseen paneelikeskusteluun osallistuivat Mika Aaltola, Pekka Toveri ja Arja Paananen.

24.2. 14:28

Perjantain toisessa paneelikeskustelussa puhuttiin muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinista, länsimaiden Ukraina-tuesta ja mitä tapahtuu, kun Putin ei ole enää vallassa. Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtaja Mika Aaltola, IS:n Venäjään erikoistunut toimittaja Arja Paananen ja kenraalimajuri (evp) Pekka Toveri.

Tilaisuuden juonsi Ilta-Sanomien toimittaja Antti Virolainen.

Upin Mika Aaltola sanoo, että länsimaat näyttivät heikoilta, kun ne joutuivat vetäytymään Afganistanista. Venäjä tulkitsi, että on hyvä hetki hyökätä.

– Putin on ehkä laskenut monta asiaa väärin, mutta voi tulevaisuudessa laskea oikein.

Aaltolan mukaan länsimailla pitää olla selvästi mielessä, mitä halutaan saada aikaan Ukrainan tukemisella, että ei käy, kuten Afganistanissa.

Paananen arvioi, että Putin on ajanut itsensä loukkuun ajamalla kilpailijat pois itsensä lähettyviltä. Paananen pitää mahdollisena, että kun Putin joutuu luopumaan vallasta, osa Venäjästä saattaa pyrkiä eroamaan Venäjän federaatiosta.

– Osa saattaa päästäkin eroon.

Kehitys ei hänen arvionsa mukaan silti muutu heti parempaan suuntaan.

Aaltola sanoo, että sota Ukrainassa päättyy, kun Ukrainalla on pelote, jota Venäjä tottelee. Yksi tällainen pelote voi olla Ukrainan Nato-jäsenyys.

Arja Paanasen mukaan länsimaissa ajateltiin pitkään, että Venäjä on tavallinen valtio, vaikka se touhusi milloin mitäkin arveluttavaa. Hän mainitsee esimerkkeinä Georgian sodan ja Aleksandr Litvinenkon myrkyttämisen.

Koko sodan ajan on puhuttu tavallisten venäläisten roolista sodassa. Toveri sanoo, että kyseessä on Putinin sota, johon Putin tarvitsee Venäjän kansaa.

– He mahdollistavat sodan alistumalla.

Vielä lopuksi paneelin osallistujilta kysytään Ukrainan suurimpia saavutuksia sodassa. Arja Paananen sanoo, että ensimmäinen on sodan ensimmäiset päivät, joiden aikana maa näytti osaavansa puolustautua ja taistella. Samalla se on osoittanut vääräksi Putinin väittämän, että ei ole Ukrainan kansaa.

– Se ei pidä paikkaansa, vaan Ukraina on itsenäinen.

Pekka Toveri on samaa mieltä.

– He ovat löytäneet talvisodan hengen.

Lisäksi Toveri mainitsee Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva-alus Moskvan upottamisen.

– Se oli täydellinen nöyryytys Venäjälle.

Mika Aaltolan mielestä hyvin tärkeä hetki oli, kun Ukrainan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi päätti jäädä Ukrainaan.

– Kun Yhdysvallat tarjosi evakuointihelikopteria, hän pyysi aseita.

– Se osoitti rohkeutta, joka tarttuu.

Lisäksi hän mainitsee tavallisten ukrainalaisten rohkeuden nousta Venäjää vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?